De aardappel!

“De aardappel: een basisvoedingsmiddel„

Aardappelen43De aardappel is een basisvoedingsmiddel dat bijna dagelijks wordt gegeten. In de loop van een gemiddelde dag eet 70 % van de Belgen aardappelen. Ze worden hoofdzakelijk in water gekookt of gestoomd, tot frieten omgevormd of tot puree. De aardappel verleidt iedere bevolkingsgroep, van 3 tot 100 jaar en ligt dus zeer goed in de markt!
Aardappelen zijn bovendien gezond: ze zitten boordevol nuttige voedingsstoffen, het zijn energiebronnen, bevatten geen cholesterol en nauwelijks vet. Dat de aardappel een dikmaker zou zijn, is dan ook een grote misvatting. Gekookt bevatten aardappelen slechts 80 calorieën per 100 gram (tegenover 110 kcal bij pasta en 150 kcal bij rijst). Kortom, aardappelen zijn lekker, gezond, gevarieerd en daarmee een onmisbaar ingrediënt in iedere keuken.
Aardappelen bestaan in allerlei soorten, vormen, kleuren en maten. Juist hierdoor blijft de aardappel verrassend en veelzijdig: koken, bakken, stampen, pureren, frituren, poffen, stomen,… Het is dus niet altijd makkelijk om de juiste soort van aardappelen te kiezen om een bepaald gerecht te bereiden, daarom geven we je enkele tips.
In België bestaan er meer dan tweehonderd variëteiten van aardappelen, die onderverdeeld worden in een aantal categorieën. Dat gebeurt meestal op basis van hun kookgedrag.

Copyright “KOOKRECEPTEN”