Bloemige, Melige, Loskokende Aardappelen

“Bloemige, Melige, Loskokende Aardappelen„

Bloemige aardappelen, melige aardappelen of loskokende aardappelen hebben zachter en meliger vruchtvlees, want zij bevatten veel droge massa, veel zetmeel en weinig water. Zijn kruimig, vallen bij het koken iets uiteen.
Ze zijn heel geschikt voor frietjes, want ze absorberen weinig olie en je kan ze ook gebruiken bij de bereiding van puree/stamppot, frieten of kroketten. Zijn verder geschikt om te koken, in soep en in ovenschotels.

Bijkomende, extra, aanvullende informatie over ‘Bloemige aardappelen’ is steeds welkom. Mail naar: kookrecepten@outlook.com

A

Accord

Accord is een vroege, bloemige variëteit. De aardappel is rondovaal, heeft een lichtgele schil en wit vruchtvlees. Goed smakende tafelaardappel.

Action

Action is een vroege, bloemige variëteit. De aardappel is langovaal, heeft een tweekleurige schil en geel vruchtvlees. Geschikt voor frieten.

B

Bintje

Bintje is een middenvroege-middenlate, tamelijk bloemige variëteit. De aardappel is ovaal tot langovaal, goedgevormd, tamelijk vlakogig, heeft een lichtgele schil en lichtgeel vruchtvlees. Is neutraal van smaak. Eén van de meest geteelde variëteiten in België en Nederland, temeer omdat deze soort heel geschikt is om er heerlijke frietjes mee te bereiden. Het bloemige vruchtvlees maakt deze aardappel ideaal om er puree van te maken. Ze zijn goedkoop en is een goede bewaaraardappel. Beschikbaar van jan tot mei en van sep tot dec. Synoniem: muizen.

C

Caesar

Caesar is een middenlate, bloemige variëteit. De aardappel is groot en langovaal, heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Geschikt voor puree, kroketjes of frietjes.

Casablanca

Casablanca is een vroege melig kokende variëteit. De aardappel is middelgroot en rondovaal, vlakogig, heeft een gele schil en geel vruchtvlees. Geschikt voor frietbereidingen.

Cicero

Cicero is een halfvroege-late, bloemige variëteit. De aardappel is ovaal, heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Geschikt voor puree, kroketjes en frietjes.

Challenger

Challenger is een hafllate, lichtbloemige variëteit. Deze aardappel is groot en ovaal tot langovaal, heeft een gele schil en tamelijk geel vruchtvlees. Kan zowel vers als bewaaraardappel gebruikt worden, ook geschikt voor friet.

D

Destiny

Destiny is een middenvroege, bloemige variëteit. De aardappel is rondovaal, vlakogig, heeft een tweekleurige schil en geel vruchtvlees.

Donald

Donald is een vroege, bloemige variëteit.De aardappel is groot en ovaal, heeft een lichtgele-gele schil en geel tot lichtgeel vruchtvlees. Ideaal voor alle bereidingen, waaronder friet, chips en puree.

E

Eba

Eba is een vrij late, bloemige variëteit. De aardappel is groot en ovaal, vrij vlakogig, heeft een donkergele iets ruwe schil en lichtgeel vruchtvlees. Zeer goede smaak en zuiver van kleur. Geschikt voor frietjes en chips.

F

Fambo

Fambo is een vroege, bloemige variëteit. De aardappel is ovaal, heeft een donkergele schil en geel vruchtvlees.

Felsina

Felsina is een halfvroege, bloemige variëteit. De aardappel is groot en ovaal, heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Geschikt voor puree, kroketjes of frietjes.

G

Gloria

Gloria is een zeer vroege tot vroege, bloemige variëteit. De aardappel is langovaal, heeft een gele gladde schil en geel vruchtvlees. Heeft een goede smaak. Geschikt voor koken, friet, ovenschotels, poffen, stamppot en puree. Beschikbaar van juli tot aug.

H

Hermes

Hermes is een middenvroege tot middenlate, bloemige variëteit. De aardappel is groot en rond tot rondovaal, middendiepogig, heeft een gele schil en lichtgeel tot geel vruchtvlees. Geschikt voor puree en chips.

K

Koopmans Blauwe

Koopmans Blauwe is een middenvroege, bloemige variëteit met zeer goed smaak. De aardappel is rondovaal, heeft een rode schil en tamelijk geel vruchtvlees.

Kuroda

Kuroda is een middenlate, bloemige variëteit. De aardappel is ovaal, vlakogig, heeft een rode schil en lichtgeel vruchtvlees.

L

Lady Rosetta

Lady rosetta is een middenvroege, bloemige variëteit. De aardappel is middelgroot en rond tot rondovaal, middendiepogig, heeft een iets ruwe rode schil en lichtgeel vruchtvlees. Een vrij goede tot goede consumptie-aardap­pel en zuiver van kleur. Geschikt voor chips.

Lekkerlander

Lekkerlander is een middenvroege, bloemige variëteit. De aardappel is vrij groot en ovaal, vlakogig, heeft een bruingele, schubbige schil en lichtgeel vruchtvlees. De geur is vaak enigszins sterk, verkleurt na het koken weinig.

M

Manon

Manon is een halfvroege tot late, bloemige variëteit. Deze aardappel is rondovaal, heeft een gele schil en geel vruchtvlees. Geschikt voor puree, kroketjes of frietjes.

Maritiema

Maritiema is middenvroege tot middenlate, bloemige variëteit. De aardappel is rondovaal, heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Geschikt voor frieten en puree. Beschikbaar van jan tot juni en van sep tot dec.

Meerlander

Meerlander is een middenvroege, bloemige variëteit. De aardappel is rondovaal, vrij vlakogig, heeft een lichtgele schil en lichtgeel vruchtvlees. Gekookt vrij licht van kleur, vrij goede tot goede kwaliteit.

P

Parel

Een bloemige variëteit met een specifieke eigen smaak. De aardappel is onregelmatig van vorm, rondovaal en breed en afgeplat bij het naveleinde. De schil is donkergeel en iets ruw. De parel is een echte zandaardappel en is eigenlijk heel goed vergelijkbaar met de Eigenheimer. De consumptiekwaliteit is goed tot zeer goed. De aardappel is vrij zuiver van kleur en de smaak is goed. Vanwege de diepe ogen (pitten) geen gemakkelijke schilaardappel. Voor de echte aardappelliefhebber een topper.

Pirol

Pirol is een middenvroege, bloemige variëteit. De aardappel is middelgroot en rondovaal, vlakogig, heeft een gele schil en geel vruchtvlees. Geschikt voor chips.

Première

Première is een zeer vroege tot vroege, iets bloemige aardappel. Deze primeuraardappel is groot en rondovaal, tamelijk vlakogig, heeft een gele gladde schil en lichtgeel vruchtvlees. Is een smakelijke keukenaardappel, zeer geschikt voor de bereiding van frieten.

R

Raja

rajaRaja is een middenlaat, iets bloemige variëteit. De aardappel is groot, rondovaal en uniform van vorm, tamelijk vlakogig, heeft een wat ruwe paarsrode schil en geel vruchtvlees. Deze aardappel (bioteelt) is een kook- en bakaardappel, ook geschikt voor frieten en chips.

Ramos

Ramos is een middenvroege tot middenlate, bloemige variëteit. De aardappel is groot en langovaal tot ovaal, heeft een gele schil en tamelijk geel vruchtvlees. Geschikt voor puree, kroketjes of frietjes.

Rode Pipo

Rode Pipo is een iets bloemige variëteit. De aardappel is groot en ovaal, vlakogig, heeft een rode schil en geel vruchtvlees. Een goede consumptie-aardappel, die neutraal van smaak en zuiver van kleur is.

S

Santé

Santé is een middenvroege tot middenlate, iets bloemige variëteit. De aardappel is groot, ovaal tot rondovaal met een vrij regelmatige vorm, tamelijk vlakogig, heeft een lichtgele schil en een tamelijk geel vruchtvlees. Een vrij goede consumptie-aardappel, vrij zuiver van kleur en tamelijk droog-krui­mig. Valt uit elkaar bij het koken. Geschikt voor alle bereidingen, zoals koken, friet, poffen, ovenschotels, stamppot en puree. Beschikbaar van jan tot mei en sep tot dec.

Saturna

Saturna is een middenvroege tot middenlate, bloemige variëteit. De aardappel is middengroot en rondovaal, tamelijk diepogig, heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Zuiver van kleur en heeft een zeer goede bewaar eigenschap. Zeer geschikt voor de bereiding van chips.

Spartan

Spartan is een late, redelijk bloemige variëteit. Smaakvolle, witschillige aardappel. Is een goede bewaaraardappel.

T

Tresor

Tresor is middenvroege, een bloemige variëteit. De aardappel is ovaal, zeer vlakogig, heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees.

Turbo

Turbo is een bloemige variëteit. De aardappel is ovaal tot langovaal, vlakogig, heeft een gladde lichtgele schil en geel vruchtvlees. In de kook is de Turbo iets melig, wel zuiver van kleur, geschikt voor de verwerking tot frites. Beschikbaar van jan tot juni en van sep tot dec.

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.