Stoemp – Stamppot

stoemp43Stoemp zijn aardappelen die geplet worden met een stoemper. Stoemp is dus puree en een stoemper is een pureestamper. Stoemp of stamppot staat op de lijst van de voedzame schotels. Stoemp of stamppot is hét populaire gerecht bij uitstek, met goedkope ingrediënten weliswaar, maar het heeft zijn kwaliteiten bewezen. Misschien is de opleving van dit gerecht te danken aan de algemene tendens om terug te grijpen naar aloude tradities en gebruiken. De stoemp/stamppot staat op talloze menukaarten, hoewel het oorspronkelijk niet bedoeld was om dit gerecht buitenshuis te eten.
De basis is onze beste vriend de aardappel. In de meeste gevallen is een bintje de beste keuze. Vervolgens wordt er ook nog een groente in de puree verwerkt. Wortel, kool en prei zijn alle drie geschikt, maar dan afzonderlijk, nooit samen. In een stamppot vindt u gewoonlijk maar één soort groente terug. U kunt de stoemp, indien nodig, meer smaak geven door er stukjes gebakken spek onder te mengen.
Een goede stoemp/stamppot wordt meestal opgediend met vlees van het varken, zoals pensen, gehaktballetjes, spek, kotelet of worst, een vleessaus en natuurlijk een lekker glas bier.

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.