Gezondheidstips

 • gezondheidstips43Aardappelen op zich zijn geen dikmakers: aardappelen leveren slechts circa 80 kcal per 100 gram, tegenover 110 kcal bij pasta en 150 kcal bij rijst. Maar als men ze laat zwemmen in het vet, in saus of mayonaise, dan worden ze heuse caloriebommen.
 • Aardappelen bevatten veel voedingsvezels en vitamines, met name vitamine B en C. Ze bevatten ook eiwit van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Ze bevatten eveneens veel mineralen.
 • Voedingsspecialisten raden aan dagelijks 3 tot 5 stuks gekookte aardappelen (150-250 gram) te eten.
 • Af en toe aardappelen met schil en al eten kan geen kwaad. Op voorwaarde dat u de aardappelen vóór het koken goed wast en schoonveegt, want reststoffen van nitraten en kiemremmers zitten vooral in de schil. Het kookvocht gebruiken om soep te maken is geen goed idee, omdat de reststoffen de neiging hebben om zich van de schil naar het water te verplaatsen.
 • Kook of stoom aardappelen zoveel mogelijk in de schil. Zo behouden ze het meest hun vitaminen, mineralen en smaak. Je proeft echt het verschil met gekookte geschilde aardappelen. Als men aardappelen in de schil wilt koken, was ze dan eerst grondig door ze schoon te borstelen onder stromend water om alle restjes aarde weg te halen. In de schil gekookte aardappelen pellen gemakkelijker als men ze eerst onder koud stromend water worden opgeschrikt.
 • Aardappelen met scheuten/uitlopers (bewaaraardappelen beginnen na Nieuwjaar op te schieten, te kiemen) mogen nog opgegeten worden, zolang men de scheuten maar grondig verwijdert. Maar hoe langer die scheuten zijn, hoe meer de aardappel aan voedingswaarde (vitamine C-gehalte loopt strek terug) en culinaire kwaliteiten (ze worden taai) inboet.
 • Aardappelen kan je gebruiken om te ontzouten. Voeg een aardappel toe aan soep om een te zoute soep te ontzilten: de aardappelen voor het serveren en eventueel monteren wel weer uit de soep halen. Kan je ook toepassen voor sauzen.

Ken je nog gezondheidstips, stuur ze gerust door, zodat de lijst vervolledigd kan worden!

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Een gedachte over “Gezondheidstips

 1. Is het niet beter om wetenschappelijk correcte informatie te geven?
  Zo zijn aardappelen = zetmeel = glucose en dus wel dikmakers.
  Doe je er echter vet bij (de gezonde vetten met korte vetketens zoals boter, olijfolie of kokosvet) dan gaat de vertering trager en heb je dus meer tijd om de energie van de glucose te nuttigen en bijgevolg is er minder kans om er dik van te worden.
  Je zal dus van huisgemaakte frietjes in kokosvet gebakken minder snel dik worden.
  Glucose zorgt voor de aanwezigheid van insuline in je bloed. Bijgevolg wordt er energie uit de suikers gehaald in plaats van uit vetten.
  Ik verbrand toch liever vetten dan suiker…
  Ohja, de calorieën. Je kan perfect een caloriearm dieet volgen op basis van junkfood. Gezond is dat echter niet.
  Zonder vetten gaat een mens dood, zonder suiker niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.