Woensdag Gehaktdag

“Gehakt kun je tegenwoordig elke dag bij de slager en de supermarkten kopen”

Woensdag Gehaktdag is een oude traditie„

Woensdag-gehaktdagWoensdag is van oorsprong de traditionele gehaktdag. Waar komt deze uitdrukking vandaan? Dit heeft te maken met de slager, die vroeger zelf slachtte. Tot ver in de 20e eeuw was vlees een luxe die voor veel mensen beperkt bleef tot de zondag. Halverwege de week was er dan ‘woensdag gehaktdag’, vanwege de beschikbaarheid van (goedkoop) gehakt op deze dag.

  • Op maandag werden de dieren geslacht: de slager startte zijn werkweek altijd met het slachten van dieren.
  • Op dinsdag werden vervolgens de karkassen uitgebeend en het vlees verwerkt tot de gebruikelijke karbonades, riblappen, speklappen en dergelijke. vleesmolen43Bij het snijden en uitbenen bleef er altijd restvlees over.
  • Op woensdag werd het restvlees met behulp van een vleesmolen fijngemalen en verkocht als gehakt.

Het vlees moest binnen de drie dagen verwerkt en verkocht zijn, omdat er in die tijd natuurlijk nog koeling bestond. En er bleef op woensdag enkel nog gehakt over (geen keuze meer uit karbonades, riblappen en dergelijke), vandaar de uitdrukking ‘Woensdag Gehaktdag’!

Of zou ‘Woensdag Gehaktdag’ ooit gewoon bedacht zijn als reclameslogan om de verkoop van vlees te bevorderen, misschien geïnspireerd door ‘Maandag Wasdag’ en ‘Vrijdag Visdag’. woensdaggehaktdag
‘Eenmaal per etmaal een eimaal’, ‘kaas uit het vuistje’ en ‘met melk meer mans’ zijn er nog een paar van die strekking.
De term ‘Woensdag, gehaktdag’ zou stammen uit 1949. Het Nederlandse slagersvak had namelijk een prijsvraag uitgeschreven voor een slogan. De winnaar van de wedstrijd, lid van de Christelijke Slagersvereniging, krijgt als beloning 25 gulden. Zijn korte, pakkende zin luidde ‘Woensdag, gehaktdag’. In de jaren ’60 zou deze slogan opgepikt zijn door de reclamewereld, maar vandaag de dag (waar elke dag zoveel keuzes mogelijk zijn van vlees, vis en gevogelte en waar elke dag gehakt beschikbaar is), is het begrip toch wat verloren gegaan.

Woensdag Gehaktdag opnieuw invoeren„

Deze woensdag gehaktdag is ook de populaire naam geworden van verantwoordingsdag op de derde woensdag in mei, wanneer in Nederland de Tweede Kamer het financiële beheer door de regering evalueert. Elk ministerie, dus ook OCW, brengt op die dag zijn jaarverslag uit en de Rekenkamer publiceert tezelfdertijd haar commentaar daarop. Ook stuurt het kabinet een algemene Verantwoordingsbrief naar het Parlement, aan de hand van de zes pijlers van het regeringsprogramma.

Woensdag_Gehaktdag‘Woensdag Gehaktdag’

is ook de titel van een roman waarin Richard Klinkhamer beschrijft hoe hij zijn vrouw vermoordt en haar stoffelijk overschot door de gehaktmolen draait.
Gevreesd, afgewezen, genegeerd, verworpen, verketterd en verafschuwd. Maar ook rauw, schokkend, confronterend, eerlijk, ontroerend en spraakmakend!
Het boek waar iedereen over praat, maar dat niemand heeft gelezen…

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.