Tot Welke ‘Soort’ Behoor Jij?

Sommige mensen eten geen vlees, maar wel vis of alleen gevogelte. Of allemaal niet. En dat is nog simpel. Je ziet ook extremere ‘vega-stijlen’. Sommige mensen eten bijvoorbeeld geen honing omdat de bijen daar zo hard voor moeten werken. Een overzicht van de verschillende soorten eters.

ALLES ETERS
‘Alles Eters’ zijn, zoals het zegt, eters die alles eten. Dus zij eten vis, vlees, gevogelte, wild, zuivel, eieren…

VLEESETERS
‘Vleeseters’ zijn, zoals het zegt, eters die alleen dierlijk vlees eten. Dus zij eten geen vis, schaal- of schelpdieren.

OVO-VEGETARIËRS
Ovo-vegetariërs eten geen vis, vlees of zuivel maar wel eieren.

LACTO-VEGETARIËRS
Lacto-vegetariers eten geen vis, vlees of eieren, maar wel zuivel.

OVO-LACTO VEGETARIËRS of gewoon VEGETARIËRS
Ovo-lacto vegetariër is de vegetariër zoals we die normaal gezien kennen. Hij of zij eet geen vis of vlees, maar wel eieren en melk. Ook geen ingrediënten die afkomstig zijn van gedode dieren zoals gelatine, kaas met dierlijk stremsel, cochenille (rode kleurstof), vleesbouillon… Een vegetariër gebruikt ook geen leder.

PALEO VEGETARIËRS
Paleo vegetariër is een vegetariër en eet dus geen vlees en vis. Daarnaast eten ze paleo waardoor ze geen zuivel consumeren, geen suiker, peulvruchten, granen of gluten.

SEMI-VEGETARIËRS
Een semi-vegetariër is iemand die bepaalde soorten vlees/vis niet eet, maar andere wel. Bijvoorbeeld geen varkensvlees, wel insecten,… dus afwijkt van het begrip vegetariër. Ook wordt deze term soms genoemd voor flexitariërs. Dus wie bewust enkele dagen per week vegetarisch eet.
Een pescotariër is een voorbeeld van een semi-vegetariër. Deze persoon eet wel vis, maar geen vlees.

FLEXITARIËRS of PARTTIME-VEGETARIËRS
De parttime-vegetariërs, oftewel de flexitariërs, eten minder vlees doordat ze lijnen, om gezondheidsredenen of omdat ze het niet nodig vinden om elke dag vlees te eten. Het kan ook zijn dat ze het moeilijk vinden 100 procent vegetariër te zijn of ze willen minder verantwoordelijk zijn voor stimuleren van de bio-industrie.
De flexitariër of partime vegetariër is iemand die dus vaak vegetarisch eet, maar niet altijd. 1 dag of meerdere per week eet deze persoon geen vlees of vis.

PESCOTARIËRS
De pescotariërs is iemand die nooit dierlijke producten eet, maar wel vis, eieren en zuivel.
Een pollotariër is dus een voorbeeld van een semi-vegetariër.

POLLOTARIËRS
De pollotariër eet geen vlees en vis, maar wel gevogelte, eieren en zuivel. Niet altijd omdat ze het voor een vogel niet zielig vinden maar gezondheid kan ook een reden zijn.
Een pollotariër is dus een voorbeeld van een semi-vegetariër.

VEGANISTEN of STRIKT-VEGETARIËRS
Veganisten (ook wel strikt-vegetariërs genoemd) eten niks van dierlijke afkomst. Dus geen vlees, vis, melk, eieren, honing, gelatine, dierlijk stremsel. Daar blijft het niet bij, ze gebruiken ook geen leder, bont, wol, zijde …

FRUITARIËRS
Je hebt ook super strenge veganisten: de fruitariërs. Zij eten niets wat dierlijk is zoals een veganist, maar ook geen planten omdat die leven. Ze eten alleen delen van de plant die geoogst kunnen worden zonder de plant te doden. Dan eet je dus vruchten (zoals appels en peren), maar geen wortels en aardappels want daarmee belemmer je dat de plant verder groeit. Ook noten en zaden vallen hieronder, alhoewel de meningen daarover verdeeld zijn.

VEGANISTEN tegen honing eten
“Honing mag niet, daar moeten de bijen veel te hard voor werken.” Dat is een argument van een veganist tegen honing eten

CRUDIVORISME OF RAW FOODISM
Raw foodies eten geen voeding dat bewerkt is boven de 40 graden C. De voeding wordt dus niet gebakken, gekookt, gestoomd, gewokt, gefrituurd,… Dit wil niet zeggen dat alles koud gegeten hoeft te worden. Wat onder de 40 graden bereid wordt kan wel. Bij hogere temperaturen gaan er veel van de vitamines en mineralen verloren, daarom is raw het meest voedzame. Hierom wordt ook vaak gesproken van living food of levend voedsel. Groente, fruit, crackers,… kunnen gedroogd worden in een dehydrator. Vaak zijn raw foodies ook veganist, maar dat hoeft zo niet te zijn. Je kan ook rauw vlees, rauwe eieren, rauwe melk consumeren.

MACROBIOTIEK
Macrobiotiek is een voedingswijze waarbij er wordt op gelet dat groenten en vruchten niet chemisch behandeld of kunstmatig bemest zijn (met dierlijke meststoffen). Macrobiotische voeding is hoofdzakelijk veganistisch.

NOG EEN ANDERE SOORT?
Beste foodies, ik ben er zeker van dat de lijst nog niet volledig is. Graag had ik het geweten als er nog andere soorten zijn dan de hierboven beschreven. Gelieve dan een reactie te geven met de naam en beschrijving, zodanig dat de lijst vervolledigd kan worden.
Verder Foodie, tot welke soort behoor jij?

TOT WELKE ‘SOORT’ BEHOOR JIJ?

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.