Vrijdag Visdag!

“Zo gezond als een vis, leven als een vis in het water, als haringen in een ton, zo rood als een kreeft, zo glad als een aal, het neusje van de zalm, als sardientjes in een blik, zo mager als een garnaal, zo gesloten als een oester, …”

Vis spreekt tot de verbeelding, zoveel is duidelijk!

‘Vrijdag Visdag!’ is een oude traditie

De Vrijdag Visdag! is een oude traditie van de katholieke kerk. De katholieke Kerk heeft tot ver in de twintigste eeuw vastgehouden aan uitgebreide vastenpraktijken. Daarbij werd een onderscheid gemaakt tussen het echte vasten, waarbij in beginsel slechts een maaltijd per dag werd gebruikt, en de zogeheten ‘onthouding’. vrijdag-visdag43Onder meer alle vrijdagen waren ‘dagen van volledige onthouding’, waarop de gelovige werd geacht geen vlees van de dieren van het land te eten. Om toch op krachten te blijven, tijdens het dagelijks werk en deze onthoudingen, mocht het vlees vervangen worden door vis. Vandaar dat Vrijdag voor katholieken lange tijd een Visdag was. Alle vissen die schubben hebben en door hun vinnen waarmee ze zich voortbewegen op landdieren lijken zijn toegestaan. Tijdens de vastenperiode mocht er zelfs op woensdag geen vlees gegeten worden. Vlees was lekker en rijkelijk, vis was arme-mensen-kost.

De traditie gaat overigens terug tot de tweede eeuw. Vrijdag was traditioneel de herdenkingsdag van de kruisdood van Christus. “Dat is een dag van inkeer, van boete en daar hoorde ook vasten en onthouding van vlees bij.” Vis mocht wel en dus werd de onthoudingsdag niet als een echt hele zware verplichting gevoeld.

Tegenwoordig is onthouding het zich in eten en drinken, in roken of in andere genoegens aanmerkelijk beperken. Vlees hoeft de gelovige dus niet meer per se te laten staan. In de jaren zestig , waarin veel geboden en verboden onder de loep werd genomen, werd Vrijdag Visdag! facultatief, tot verdriet van de visboeren natuurlijk.
Het zal daarom nog slechts een kwestie van tijd zijn, eer in de kantines van veel van oorsprong katholieke zieken- en bejaardentehuizen de nog altijd verplicht geachte vis van het vrijdagsmenu verdwijnt. De aloude katholieke traditie van het eten van vis in plaats van vlees op vrijdag is eigenlijk uitgestorven.

1 Dag Maakt Een Groot Verschil!

‘Vrijdag Visdag!’ in ere herstellen

De katholieke traditie van Vrijdag Visdag! terug in ere herstellen.vrijdag visdag43
Nu zou men het misschien nieuw leven willen/kunnen/moeten inblazen en niet zozeer voor onthouding, maar om de CO2-uitstoot te beperken! Het zou goed zijn om één dag in de week geen vlees te eten, omdat de productie van vlees veel energie vergt en leidt tot een hoge uitstoot van CO2 (koolstofdioxide). Als iedereen één dag in de week geen vlees eet, is dit qua CO2-uitstoot gelijk aan 1 miljoen minder auto’s op de weg.

Daarom zou men de oude katholieke gewoonte om vrijdag vis te eten terug in leven moeten roepen. Het is misschien een leuk idee, omdat het nu ontdaan is van het dogma van destijds rond deze katholieke onthoudingsdag. Breng hiernaast je stem uit!

‘Vrijdag Visdag!’ opnieuw invoeren

De Britse bisschoppen gaan Vrijdag Visdag! opnieuw invoeren
De Britse en Welshe rooms-katholieken zouden er goed aan doen om, vanaf september 2011, vis terug op het vrijdagmenu te plaatsen in plaats van vlees.

De bisschoppen van Engeland en Wales hebben namelijk beslist om het oude gebruik van de vasten op vrijdag vanaf september 2011 opnieuw in ere te herstellen. De vasten op vrijdag, een gebruik dat de laatste decennia in onbruik geraakt is bij rooms-katholieken in onze contreien, markeert de dag van Jezus’ dood.

Vegetariërs of mensen die zich financieel geen vlees kunnen veroorloven, krijgen van de bisschoppen een alternatief aangeboden: zij mogen op vrijdag een voedingsproduct schrappen dat normaal gezien op het menu staat.

Eén Dag Maakt Echt Zo’n Groot Verschil!

Meerdere antwoorden mogelijk!

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.