Definitie Benodigdheden

Al het onderstaande wordt niet besproken in recepten!

  • Wanneer er in een recept gesproken wordt van 1kg aardappelen, wilt dit zeggen 1kg geschilde aardappelen of het netto gewicht. 500gr pompoen is 500gr geschilde en ontpitte pompoen, dus het vruchtvlees. Zo ook voor tomaten of andere groenten en fruit. Dus het gewicht van groenten/fruit welke in een recept vermeld wordt, is een netto gewicht, dit wil zeggen gewassen, geschild, ontveld, ontpit, of wat dan ook,… Tenzij anders vermeld in een recept, zoals bv aardappelen in de schil.
    Ook de gewichten op zich in de recepten is volgens persoonlijke verlangen en aankunnen, de één is een Bourgondiër, de ander is fijnproever en hoeft niet altijd veel te hebben. Alles hangt af van je eters!
  • Hoeveelheden worden dikwijls in de recepten uitgedrukt in ‘el’ (eetlepel of soeplepel) of ‘tl’ (theelepel of koffielepel), dit zijn steeds afgestreken eetlepels of theelepels, tenzij anders vermeld in het recept, zoals bv ‘neem volle el’. Ook de hoeveelheden zelf is afhankelijk van eigen smaak en het kan zijn dat je dit moet aanpassen door meer of minder te gebruiken. Proeven is dus de boodschap.
  • Als men in een recept spreekt van room, kan men zelf de keuze maken uit 40, 20 of 8% vetgehalte (tenzij het vermeld staat in het recept). Sauzen hoeven niet altijd zwaar te zijn, als men een roomsaus wilt, dit kan ook met minder vetgehalte, tenzij men de room moet opkloppen.
  • Het kan zijn dat je nog wat extra specerijen/kruiden wilt toevoegen (hiermee wordt de hoeveelheid bedoeld en niet het aantal soorten: men moet oppassen dat men niet teveel soorten specerijen/kruiden door elkaar mengt, want dit komt niet ten goede van de smaak) of juist verminderen, maar dat is afhankelijk van eigen smaakpapillen, vandaar de titel van de website: “Kookrecepten. Leer dus proeven, leer kruiden te herkennen door te proeven en te ruiken.

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Een gedachte over “Definitie Benodigdheden

  1. Pingback: Rode Wijnsaus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.