Koken Doe Je Op Gevoel!

“Koken is geen exacte wetenschap, want koken doe je op gevoel„

sciene-or-no-sciene43Koken is geen exacte wetenschap, want koken doe je op gevoel. Daarom deze uitleg over de opbouw en het gebruik van de recepten.
Kies een categorie van recepten in de linker zijmenu of gebruik de zoekfunctie om lekkere recepten te vinden. Op deze site zult u op regelmatige basis nieuwe recepten zien van overheerlijke gerechten. De recepten op de site zijn uitgetest door het team van ‘KOOKRECEPTEN‘ en dus naar persoonlijke smaak samengesteld.
Eten moet vooral lekker zijn, maar ook simpel te bereiden! En dat begint bij een degelijke receptenbeschrijving.

Al het onderstaande wordt niet besproken in recepten.

  • Het kan zijn dat je nog wat extra specerijen/kruiden wilt toevoegen (hiermee wordt de hoeveelheid bedoeld en niet het aantal soorten: men moet oppassen dat men niet teveel soorten specerijen/kruiden door elkaar mengt, want dit komt niet ten goede van de smaak) of juist verminderen, maar dat is afhankelijk van eigen smaakpapillen, vandaar de titel van de website: “Kookrecepten”. Leer dus proeven, leer kruiden te herkennen door te proeven en te ruiken.

KOKEN IS GEEN EXACTE WETENSCHAP

no-exact-science43

  • Hoeveelheden worden dikwijls in de recepten uitgedrukt in ‘el’ (eetlepel of soeplepel) of ‘tl’ (theelepel of koffielepel), dit zijn steeds afgestreken eetlepels of theelepels, tenzij anders vermeld in het recept, zoals bv ‘neem volle el’. Ook de hoeveelheden zelf is afhankelijk van eigen smaak en het kan zijn dat je dit moet aanpassen door meer of minder te gebruiken. Proeven is dus de boodschap.

WANT KOKEN DOE JE OP GEVOEL

  • Als men in een recept spreekt van room, kan men zelf de keuze maken uit 40, 20 of 8% vetgehalte (tenzij het vermeld staat in het recept). Sauzen hoeven niet altijd zwaar te zijn, als men een roomsaus wilt, dit kan ook met minder vetgehalte, tenzij men de room moet opkloppen.

KOKEN IS GEEN EXACTE WETENSCHAP!

  • In de recepten wordt nooit gesproken van wassen of schillen van groenten. We gaan ervan uit dat het gekend is dat eerst en vooral deze moeten geschild worden en daarna gewassen: aardappelen, wortelen,… moet je schillen; van ajuin, sjalotjes moet je de buitenste pellen verwijderen; van sla de buitenste en lelijke bladeren verwijderen, enz… En daarna wassen… Champignons moet men schoon borstelen, enz…

DAAROM IS KOKEN JUIST ZO PLEZANT!

  • Wanneer er in een recept gesproken wordt van 1kg aardappelen, wilt dit zeggen 1kg geschilde aardappelen of het netto gewicht. 500gr pompoen is 500gr geschilde en ontpitte pompoen, dus het vruchtvlees. Zo ook voor tomaten of andere groenten en fruit. Dus het gewicht van groenten/fruit welke in een recept vermeld wordt, is een netto gewicht, dit wil zeggen gewassen, geschild, ontveld, ontpit, of wat dan ook,… Tenzij anders vermeld in een recept, zoals bv aardappelen in de schil.
    Ook de gewichten op zich in de recepten is volgens persoonlijke verlangen en aankunnen, de één is een Bourgondiër, de ander is fijnproever en hoeft niet altijd veel te hebben. Alles hangt af van je eters!

Koken is nu eenmaal geen exacte wetenschap, maar juist daarom is koken zo plezant, je kan er je fantasie de vrije loop in laten en je kan er je eigen ‘final touch‘ aan toevoegen. Koken is geen exacte wetenschap, want koken doe je op gevoel. Koken doe je met je zintuigen: voelen, ruiken, zien en vooral PROEVEN! Een recept mag slechts een richtlijn, een uitgangspunt, een ‘middel’ zijn om te leren koken en mag geen doel worden. De enigste tip ‘KOOKRECEPTEN‘ wilt meegeven is: probeer, experimenteer, durf, herbegin wanneer het mislukt, want iedereen kan koken. Het heeft te maken met vallen en opstaan.

sciences43

KOKEN IS GEEN EXACTE WETENSCHAP,
BEHALVE PATISSERIE, DAT IS WEL EXACTE WETENSCHAP

Wil je een cake, taart,… maken , moet je alles (bv bloem, suiker, chocolade, vetstoffen, melk,…) exact afwegen,
anders loopt het gegarandeerd fout!!

Copyright “KOOKRECEPTEN”