Iedereen Klassiek!

IEDEREEN KLASSIEK! Want klassieke gerechten zijn verre van saai en oubollig!!!

het-kookboek-van-de-klassieke-keuken43Deze website is er in feite gekomen om lezers, bezoekers, foodies, kookfanaten, lekkerbekken, … (terug) in contact te laten komen met de klassieke keuken dat uit een rijke traditie bestaat. Men begint de klassieke keuken te vergeten of is het al vergeten of is er zelfs nog nooit mee in contact gekomen, tot zeer grote spijt! En dit is dan de ideale gelegenheid, omdat we via het internet heel veel lezers, bezoekers, foodies, kookfanaten, … kunnen bereiken.

IEDEREEN KLASSIEK! Daar gaan we voor!!!

Ben jij al fan van klassiek? Neen, doe dan mee met IEDEREEN KLASSIEK! en wordt fan.

Belgen zijn lekkerbekken. Ze houden van koken en eten en mogen terecht trots zijn op hun rijke culinaire traditie met een enorme variëteit aan fantastische producten. Maar of je nu veel of weinig kookt, uitgebreid of eenvoudig: iedere kok moet de basistechnieken en principes van het koken kennen, alsook vertrouwd zijn met zijn streekproducten. Het gezegde is er niet voor niets, maar men is ze een beetje uit het oog verloren door al die hippe kookprogramma’s: “Eerst leren kruipen, vooraleer te willen lopen!!”

iedereen_klassiek43KOOKRECEPTEN‘ roept dan zoveel mogelijk lezers op, om vooral de klassieke gerechten te laten klinken in de keuken en aan de tafel: van tomatensoep tot de chocomousse, iedereen en overal klassiek.
Zoals men iedereen probeert op donderdag vegetarisch te laten koken/eten (donderdag veggiedag), zou men ook een dag IEDEREEN KLASSIEK! te laten koken, een dag waarop zoveel mogelijk mensen (terug) genieten van de heerlijke eerlijke klassieke keuken. Nog steeds geen fan?

“Hou het klassiek en zoveel mogelijk met onze eigen producten en volgens de seizoenen!„

Onder de noemer IEDEREEN KLASSIEK! willen we zoveel mogelijk mensen voor de kar van de klassieke keuken te spannen. Of het nu in een restaurant, taverne, bedrijf of thuis is, één dag gaan we klassiek, met misschien zelfs nog klassieke muziek op de achtergrond. Zoals Klara iedereen klassiek wilt laten beluisteren, wil dit blog iedereen klassiek laten koken.

radio_klassiek43Met IEDEREEN KLASSIEK! wordt bedoeld dat men terug naar de klassieke gerechten, grootmoeders gerechten, streekgerechten moet gaan. Klassieke gerechten zijn er ook om op terug te vallen, want klassieke gerechten zijn verre van oubollig, het is de basis in elke keuken, van elke kok of zou toch moeten zijn. Je moet steeds beginnen met de basisgerechten, klassieke gerechten, streekgerechten. Zelfs in de moderne keuken van nu kan je niet zonder de basis, eens je dat onder de knie hebt, kan je gaan experimenteren met wat uitdagender gerechten en producten. Maar word eerst fan van de klassiek keuken!

IEDEREEN KLASSIEK! richt zich tot lezers, bezoekers, foodies, kookfanaten, lekkerbekken van 9 tot 99 jaar (misschien nog jonger en misschien zelfs ouder).
Soms halen we onze neus wel eens op voor een recept dat oubollig aandoet, wat ouderwets lijkt. Maar laten we niet vergeten dat vele gerechten die al jaren bestaan, nu nog steeds ongelooflijk lekker zijn. Bovendien roepen ze dikwijls hele mooie herinneringen op. Een ouderwetse ‘tomaat garnaal’ of een ‘vol-au-vent’ zijn daar de perfecte voorbeelden van. Die zullen zich nog jaren lang trotseren, misschien in moderner jasjes, ok, maar zolang het maar niet tè is.

iedereen_klassiek43IEDEREEN KLASSIEK! is een prachtige slogan, een slogan om in te kaderen, te koesteren, te beminnen, om de haverklap te gebruiken en vooral om in praktijk te brengen: IEDEREEN KLASSIEK! Helaas is er een pak werk aan de winkel, want de klassieke keuken zit danig in de verdrukking. Laten we maar manmoedig die pijnlijke en volkomen onterechte marginalisering van de klassieke keuken te lijf gaan en ervoor zorgen dat weer iedereen rode kool met appeltjes en wortelstoemp met worst klaarmaakt. En hopelijk ook schorseneren in witte saus en spruitjes met spekjes. Kortom, lieve bezoekers van ‘KOOKRECEPTEN‘, je weet dat je bij ons zonder meer terecht kunt, maar je bent duidelijk in de minderheid aan het raken. Een overgrote, wat zeg ik, een gigantische meerderheid kent de klassieke keuken niet. En dat is godgeklaagd! En dus word ik zeker fan.

IEDEREEN KLASSIEK! Daar gaan we voor!!!

Wanneer er nu achter de naam of op de pagina van een gerecht KLASSIEK staat in gouden letters, wilt dit zeggen dat deze gerechten teruggrijpen naar de basis uit de keuken, de klassieke gerechten. Gerechten zowel van bij ons als uit de wereldkeuken die iedereen misschien wel kent bij naam, maar niet altijd weet te klaar te maken.classic43
Zo vindt u op deze website zowel de basisbereidingen van aardappelpuree, mayonaise en kippenbouillon als van de klassiekers zoals tomaat garnaal, vlaams stoofvlees en rijstpap. Bovendien ontdekt u ook de geheimen van de wereldkeuken met gerechten zoals pasta alla puttanesca, Pad Thai en de Mexicaanse chili con carne.
Elk KLASSIEK recept is zoveel mogelijk origineel gehouden, maar soms kunnen ze wat aangepast zijn aan de moderne keuken of aan het aanbod van ingrediënten in deze contreien, steeds rekening gehouden met de basis. Hoe wordt een Margarita juist klaargemaakt? Wat zit er nu allemaal in coq au vin? Is tartaarsaus nu wel of niet met kappertjes?
Deze recepten worden uitvoerig beschreven met eventueel extra bereidingstips, drankadvies, variaties op het recept, zodat iedere en dan ook iedere kok met deze recepten aan de slag kan.
KOOKRECEPTEN‘ roept de lezers, bezoekers, foodies, kookfanaten, lekkerbekken, … op om overal de klassieke gerechten te promoten. Gerechten waar je weer eens voor thuis blijft of vroeger naar huis komt. De gerechten die zowel door 90+ als door kleine peuters met veel plezier genuttigd worden, zoals de alom gekende balletjes in tomatensaus. We moeten terug genieten met volle teugen van ONZE gerechten.

Heb jij een klassiek recept, eentje die van overgrootmoeder naar grootmoeder, moeder en jezelf is overgegaan, een streekgerecht, enz … en wil je deze delen met iedereen, ga dan kijken op de pagina Recept Inzenden? voor meer info.

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.