Donderdag Veggiedag

Of het nu op een Donderdag (Donderdag Veggiedag) of op een Maandag (Plantaardig Maandag) is!
Waarom éénmaal per week vegetarisch?
(dus noch vlees, noch vis of andere gedode dieren! Zeg maar plantaardig.)

plantaardig-maandag43veggiedag43

“Plantaardig Maandag” (Nederland) en “Donderdag Veggiedag” (België) is een campagne die jou wil stimuleren om tenminste één keer per week lekker vegetarisch/plantaardig te eten. Eén dag in de week zonder vlees of vis, maar mét veel groenten en fruit. Een veggiedag op maandag voor Nederland en op donderdag voor België.

Meerdere antwoorden mogelijk!

1 dag
maakt een
groot
verschil!
Waarom zou jij meedoen? Er zijn redenen te over om wat minder vlees te eten.

voor de gezondheid:

Een eerste reden om mee te doen met “Plantaardig Maandag” of “Donderdag Veggiedag” is je gezondheid. Als je eet zoals de gemiddelde Belg en Nederlander, dan is een vegetarische dag per week een goede stap in de richting naar een gezonder leven. We eten namelijk ruim meer dan het aanbevolen maximum (100gr/dag).

Maar we eten niet alleen te veel vlees, maar ook te weinig groenten en fruit, (volkoren) graanproducten, peulvruchten, noten en zaden. Dat is geen gezonde situatie. Vlees bevat onder meer veel verzadigde vetzuren en cholesterol. Een te hoge vleesconsumptie betekent meer kans op onder meer hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker, overgewicht en zwaarlijvigheid en diabetes.

Een dagje zonder vlees of vis is dus allesbehalve een overbodige luxe, integendeel!

Als je meer wil weten over de voordelen van vegetarische voeding voor je gezondheid, klik hier.

voor het klimaat43voor het milieu:

Wie aan het milieu denkt, laat af en toe de auto eens staan, sorteert zijn afval, gaat met een herbruikbare tas naar de supermarkt en gebruikt recyclagepapier. Maar wist je ook dat vlees eten zeer grote gevolgen heeft voor het milieu? Vleesproductie en -consumptie dragen onder meer bij aan de opwarming van de aarde, ontbossing, watervervuiling en verzuring.

De consumptie van vlees is wereldwijd verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de totale broeikasuitstoot. Dat betekent dat vlees in deze zaak een nog grotere schuldige is dan de transportsector.

Maar hoe komt dat dan? De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door de uitstoot van gassen die de zonnestralen, die normaal terugkaatsen van het aardoppervlak in de atmosfeer, op de aarde gevangen houden en zo de temperatuur doen stijgen. Het bekendste broeikasgas is CO2 of koolstof, maar er zijn er nog andere. Methaan is nog zo’n gas, dat bovendien nog een veel ernstiger broeikaseffect heeft dan C02. Methaan wordt massaal uitgestoten uit de maag- en darmgassen (‘boeren’ en ‘winden’ laat ons maar zeggen) van herkauwers als koeien, geiten en schapen. Nog een ander broeikasgas is lachgas, dat massaal ontsnapt uit dierlijke mest. En tenslotte wordt er voor veeteelt veel bos gekapt. Bossen zetten C02 om in zuurstof, en minder bossen betekent dus meer C02.

Wil je nu iets doen aan het broeikasuitstoot, dan kan je dit door je eigen broeikasuitstoot te beperken en een veggiedag op een maandag of donderdag is dan een heel goed idee. Door één dag per week vlees te vervangen door een gezond vegetarisch alternatief, kan je je persoonlijke CO2-uitstoot al gevoelig doen dalen!

De massale productie en consumptie van vlees heeft ook nog andere gevolgen op het milieu, zoals watervervuiling, ontbossing, verzuring en het mestoverschot. Meer weten? Klik hier.

voor de dieren:

veggie-43In België worden jaarlijks zo’n 285 miljoen en in Nederland meer dan 450 miljoen dieren gedood voor voeding. Voor het overgrote deel van de dieren betekent de dierindustrie een kort leven vol stress, angst en pijn. Ook voor biologisch vlees worden dieren opgesloten en doodgemaakt. Door meer vegetarisch te eten, zorg je ervoor dat er minder dieren sterven. Mahatma Gandhi zei het al: ‘De beschaving van een volk is te meten aan de mate van respect waarmee ze met hun dieren omgaan.’.

voor andere mensen:

Vlees is een uiterst inefficiënt product. Een groot deel van de mondiale graan- en sojaproductie (ongeveer een derde) wordt gebruikt voor diervoeder, terwijl het efficiënter zou zijn om deze gewassen rechtstreeks te gebruiken voor menselijke consumptie. De huidige hoeveelheid grond geschikt voor landbouw is toereikend om miljarden mensen extra te voeden met graan en peulvruchten, mits we dit voedsel niet eerst aan onze veestapel voeren.

Hier vind je VEGETARISCHE GERECHTEN

Meerdere antwoorden mogelijk!

veggiedag43
Donderdag Veggiedag.be is een campagne van EVA vzw, de organisatie die het brede publiek informeert over vegetarische voeding.
Bekijk hier het filmpje en kies vanaf nu voor een vegetarische schotel op donderdag!

Folder “Donderdag Veggiedag”
(Bron:www.donderdagveggiedag.be en http://www.vegetarisme.be)

Eén
Dag
Maakt
Echt
Een
Groot
Verschil!

Eén
Dag
Maakt
Echt
Zo’n
Groot
Verschil!

plantaardig_maandag43

Plantaardig Maandag.nl is gestart als een particulier initiatief en wil zich uitbreiden tot een ‘beweging’ binnen de maatschappij.
Plantaardig eten moet gewoon, hip en lekker worden en zijn. De beweging zal daardoor een belangrijk punt zijn om onze impact op mens, dier en natuur terug te dringen.
Promoot “Plantaardig Maandag”
(Bron:www.plantaardigmaandag.nl)

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.