Comfort Food

Comfort Food, Feel Good Food, Slow Food, Mood Food, Good Food, Happy Food, Feel Good Mood, …: het zijn termen, uitdrukkingen, die relatief nieuw zijn voor onze taal en die we meer en meer horen of tegen komen in boeken en magazines of op het internet.

Comfort Food: de Nederlandstalige vertaling is ‘troosteten’, wat voor mij wat negatief overkomt, terwijl Comfort Food meer een positieve uitstraling heeft. Daarom hou ik het op mijn eigen vertaling, namelijk Comfort Eten (of het nu een ingrediënt op zich is of een gerecht).

Wat is nu de definitie van Comfort Eten, en waarom Comfort Eten, en bestaat er zoiets als het ultiem comfort ingrediënt/gerecht.

comfortetenEenvoudig uitgelegd is Comfort Eten voedsel dat comfort biedt. Het probleem met deze definitie is dat ‘comfort’ op zich een vage term is -een gevoel van gemak en bevrediging van lichamelijke behoeften, geheel vrij van pijn of angst- want wat voor de één comfort is, kan voor een andere persoon afgrijselijk zijn.

Comfort Food! What’s not to love?„

comfortfood43Dus we moeten verder kijken dan het woord zelf met het oog op een betere definitie te verkrijgen. Laten we eens kijken naar wat mensen omschrijven als “comforteten”: appeltaart, gebakken appelen, broodpudding, Brusselse wafel met slagroom, kippensoep, hamburger, fish and chips, chocolade, ijs, macaroni en kaas, pizza, donuts, pannenkoeken, risotto, rijstpap, gehaktballetjes, nasi goreng, stoofschotels, gebakken kip, …
Wat we hieruit kunnen halen, is dat het makkelijker is om te zeggen wat het niet is dan wat het wel is. Comfort Eten wordt alleszins niet gedefinieerd door een hoofdgerecht of een dessert of andere gerechten van een menu.

Comfort Food: sick or sad, it makes you feel better„

Comfort Eten staat over het algemeen wel voor huisgemaakte gerechten die meestal eenvoudig klaar te maken zijn en die zeker een hoog “lekker” gehalte hebben. Wat iemand ervaart als Comfort Eten, wordt vaak door zijn achtergrond en cultuur bepaald. Elk land, regio, consument heeft zo zijn eigen comforteten. Het zijn meestal de traditionele gerechten die van grootmoeder op moeder overgaan en vaak klaargemaakt worden.
Maar daar Comfort Eten ook niet gedefinieerd wordt door etniciteit, hoeven de gerechten niet altijd van huiselijke, regionale aard te zijn. Het kunnen, met onze multiculturele maatschappij, evengoed gerechten zijn van uit het (verre) buitenland, die niets te maken hebben met moeders of grootmoeders keuken.

“Feed the Souls and Heal the Heart with Comfort Food

comfortfood43Bijna iedereen kent wel één of meerdere gerechten die ze heel graag lusten. Maar vaak zijn deze gerechten erg rijk aan vetten, koolhydraten en/of suikers, en vaak komen ze ook allemaal tegelijk in één gerecht. Maar dat wilt nu ook weer niet zeggen dat een vette hap per se Comfort Eten voor jou moet zijn.
Wat we wel weten is dat Comfort Eten gerechten zijn die we graag eten als we verdrietig, eenzaam of ongelukkig zijn, ze leveren een welkome onderbreking bij stress of verveling. Men spreekt daarom ook van stress-eten, verdriet-eten, vervelings-eten, …
Comfort Eten zorgt er dus voor dat we ons prettig voelen of stelt ons op het gemak. Deze gerechten kunnen ook leiden naar positieve herinneringen aan de kindertijd (nostalgie), leuke ervaringen in onze volwassenheid of andere momenten in het leven.

Comfort Food: warm and homey, rich and hearty„

chocolade43Het wil nu niet zeggen dat we deze gerechten enkel eten wanneer we troost nodig hebben. Nee, diezelfde gerechten eten we meestal ook graag als we blij, vol vertrouwen of gelukkig zijn.
Daar er nu geen ultieme gerechten bestaan, is het dus ook onmogelijk om een lijst van Comfort Eten op te maken, daar het voor elke persoon een ander betekenis kan hebben. Er bestaan dus, in mijn ogen, geen Comfort Food Classics, tenzij het je persoonlijke classics zijn!
Ga je op zoek naar comfort in de wereld van het eten (of wil je iemand troosten), trek dan eens wat meer tijd uit om te koken en trakteer jezelf en je dierbaren op een heerlijk misschien traditionele maar vooral huisgemaakte maaltijd (en dat wil niet zeggen van huiselijk aard, maar zelfgemaakt).

Je moet natuurlijk wel in het oog houden dat het Comfort Eten je leven niet gaat bepalen, denkende aan stress, verdriet, verveling, eenzaamheid, …!

Welk gerecht of wat is voor jou Comfort Eten.
Wat is jou “Comfort Food Top 3″?

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Een gedachte over “Comfort Food

  1. De top 3 van “Comfort Food” in willekeurige volgorde is voor mij:
    * Spaghetti Bolognese
    * Natuuraardappelen met ajuinsaus en spek
    * Macaroni met kaassaus en hesp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.