Seizoenskalender

“Koken met seizoensproducten geeft lekkere en goedkope gerechten„

Seizoensproducten43Iedere maand kent zijn eigen seizoensproducten en dit zijn de producten die het lekkerst zijn in deze maand. Door de serrenbouw, invriesmogelijkheden, kweek en de globalisatie zijn natuurlijk bijna alle producten (of het nu gaat over aardappelen, groenten, fruit, vis, vlees, gevogelte, wild, wijn, bier, …) altijd te verkrijgen in de supermarkt. Toch blijft de producten van het seizoen veel smaakvoller, gezonder en daarenboven goedkoper. Probeer zoveel mogelijk te koken naar de seizoenen. Eet daarom seizoensproducten: kool in de winter, tomaten in de zomer, clementijnen in de winter, kersen in de zomer. Maar wanneer is het nu asperge tijd? Wanneer zijn de aardbeien het zoetst? Wanneer liggen de lekkerste druiven in de winkel?
Daar ik mezelf deze vragen ook ieder jaar stelde, heb ik daardoor een seizoenproducten-kalender opgemaakt. Of eigenlijk een lijst met per product de periode wanneer ze verkrijgbaar en op hun best zijn. Gebruik deze kalenders om per maand te ontdekken van welke producten je het best kunt genieten. Als een product in een bepaalde maand niet staat aangegeven, wil dat niet zeggen dat dit product niet verkrijgbaar is: buiten het seizoen kunnen producten moeilijker verkrijgbaar zijn en/of minder kwaliteit hebben. Deze kalenders geeft de beste aankoopperiode aan: wanneer dus de producten normaal het meest voorhanden zijn, voordeligst en/of kwalitatief op z’n best zijn. Ik zeg normalerwijze, want producten zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder klimatologische omstandigheden, bodem-, groei- en kwaliteitsverbetering landbouw, paaiseizoen (periode dat vissen samenkomen in paaigebieden om zich voort te planten), vangstbeperkingen,… en dus niet altijd hetzelfde. Soms hebben we een droge en een andere keer een natte zomer, of een koude dan wel een hete zomer. Het is dus niet altijd precies te zeggen welke producten op welk moment het lekkerst zijn. Door slecht weer kan een oogst bijna verloren gaan en hetgeen dat er overblijft niet de smaaksensatie geven of door gunstig weer kan een ander product (dat geen seizoensproduct is) het plotseling goed doen.

Deze kalenders zijn maar een richtlijn, vraag daarom ook best advies aan je groente- en fruitboer, aardappelboer, visboer, poelier, beenhouwer, wijn- en bierspecialist.

aardappelenkalender43
Aardappel kalender
fruitkalender43
Fruitkalender
groentenkalender43
Groente kalender
viskalender43
Viskalender
wildkalender43
Wildkalender

Als je vragen, opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen hebt, dan horen we ze graag. Stuur een mailtje met je feedback.

Copyright “KOOKRECEPTEN”