Keukentaal – R

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

R

Raclette

Raclette is een gerecht uit Zwitserland. Het bestaat uit gesmolten kaas die u eet samen met aardappeltjes, augurken, zilveruitjes en kruiden. Voor een raclette hebt u een vette kaas nodig, die u in de supermarkt vindt als raclettekaas.

Rafraîchir

afkoelen van geblancheerd vlees, groenten. Afkoelen onder koud stromend water.

Ragôut

is een gerecht waarbij je vlees, gevogelte, vis of groenten in gelijke stukken snijdt en in een gebonden blanke of bruine saus laat garen.

Raidir

Licht aanbraden; in boter, olie of vet schroeien.

Raisin

Druif, rozijn. Raisins de Corinthe, krenten.

Raita

Een frisse Indiase saus van yoghurt, gemalen groenten, kruiden en specerijen, die je kan oplepelen.

Ramboetan

Rood gekleurde, behaarde exotische vrucht waarvan het vruchtvlees doorschijnend is en vrij zoetzuur smaakt.

Ramequin

Kaasgebakje gemaakt van soezendeeg en kaas met daarin soms nog extra ui in verwerkt. Ook een glazen bakje met rechtopstaande rand (vuurvaste schotel).

Ramollir

Zacht maken, bijv. boter, naast het vuur.

Ranzig

Olie die niet meer vers is, sterk geurt en bitter wordt, noemt men ranzig. Als u olie te veel blootstelt aan licht en warmte zal hij sneller ranzig worden.

Râper

raspen.

Raperen

Vlees uit het vel en van de botten schaven, maar ook groenten schaven.

Rare

Engels woord voor vlees dat van binnen nog rood is. Het vlees is aan beide kanten één à twee minuten gebakken. Op zijn Frans is het saignant.

Ras el hanout

Marokkaans kruidenmengsel. De samenstelling varieert per maker en wordt gebruikt in couscous-, rijst-, vlees-, en groentenschotels.

Ratatouille

Een ratatouille is een groentegerecht uit de Provençaalse keuken. Het bevat aubergines, courgettes, uien, tomaten en knoflook. De groenten worden gaar gesmoord en vormen zo een lekker bijgerecht bij gebraden vlees of gebakken vis.

Ravier

Meestal ovale glazen of zilveren schaaltjes, bestemd voor hors d’oeuvre.

Ravioli

Ravioli is een Italiaans pastagerecht waarbij de pasta in vierkante zakjes verdeeld wordt. Deze zakjes worden gevuld met vlees of spinazie met ricotta, gekookt en opgediend met een saus.

Rechaud

In de keuken is het een oven die de spijzen alleen warm houdt. In het office, verwarmde tafel waarin een warmkast voor de borden is gebouwd. In het restaurant een spiritusbrander om spijzen warm te houden; ook wel elektrisch.

Réchauffer

heropwarmen van spijzen.

Reduceren

of inkoken is saus, fond of andere vloeistof in hoeveelheid laten verminderen door deze een tijdje in een open pot of pan te laten koken. Op die manier verdampt de overbodige vloeistof en wordt de saus dikker. De smaakintensiteit (concentratie) neemt erdoor toe. Bij gebruik van zuivelproducten in sauzen moet dat bij een lagere temperatuur gebeuren, dan bijvoorbeeld bij gebruik van wijnen of fonds, om schiften te voorkomen.

Réduction

inkooksel

Réduire

zorgvuldig inkoken van vloeistoffen, fonds, fumet, groentenkooknat.

Refractometer

Een apparaat om het suikergehalte te meten. Het wordt vooral gebruikt in de wijnbouw.

Regenereren

Het opnieuw verhitten van een product met als doel consumeren.

Reine-claude

Kleine, groene tot groengele pruimensoort.

Reine de saba

Chocolade-amandelcrème met slagroom.

Relâcher

Verdunnen van puree of saus.

Releveren

Frans: relever. Op smaak brengen mèt mosterd, kerrie, catchup, chutney, paprika, peper, vanille, cognac, madera, likeur, enz.

Remouillage

Bouillon van de tweede trek.

Remouilleren

Tweede trek van de marmite opzetten. Remouiller = opnieuw nat maken.

Remoulade

Een remoulade is een koude saus van mayonaise, mosterd, augurkjes, kappertjes en fijngehakte groene tuinkruiden. Remoulade is lekker bij koud vlees, hardgekookte eieren en salades.

Repère

Bloem met heel weinig warm water. Het vormt een plakmiddel van deeg en dient voor het vastzetten op schotel van een socle, tampon, croûton van brood. Ook voor het sluiten van een deksel, bijv. Eng.pieschotell.

Reposeren

Iets laten rusten bijv. korstdeeg.

Revenir

Ingrediënten lichtbruin aanzetten in boter of vet.

Ricotta

Italiaanse magere verse kaas die ontstaat wanneer men de wei die overblijft na de productie van harde kazen, zoals provolone en parmigiano, opnieuw kookt. Hieraan heeft de kaas zijn lage vetgehalte (slechts 14%) en korrelige structuur te danken. De meeste ricotta die in de winkel te koop is, wordt van koemelk gemaakt, maar de beste is ongetwijfeld die van buffelmelk. Ricotta heeft een milde smaak.

Rillette

Vlees van varken, konijn, gans of gevogelte, in vet gekookt en daarna uitgelekt. Het vlees is gepluisd en met het vet gemengd.

Rim

Een laagje suiker of zout aanbrengen op de rand van een cocktailglas.

Rissole

Meestal krokettenmassa in feuilleteedeeg, gebakken in oven of frituurvet of in flensjes, gepaneerd en gebakken in frituurvet.

Rissoler

Aardappelen in boter of vet bruin bakken, bijvoorbeeld ‘pommes rissolées’.

Risotto

Risotto is een Italiaans rijstgerecht waarbij de rijst eerst in olie of boter gebakken wordt. Daarna wordt al roerend bouillon bijgegegoten. Aan dit basisrecept kunnen verschillende ingrediënten toegevoegd worden zoals groenten, kaas, vlees of vis.

Rissoleren

Frans: rissoler. Vlug aanfruiten tot mooi gouden kleur. Rissolage; het aanfruiten, het kleuren; de kleur zelf.

Roerbakken

of zoals in de volksmond ‘wokken’ genoemd, is een van oorsprong uit Azië afkomstige kooktechniek voor het bereiden van voedsel in een wok (in Indonesië wadjan of wadjang), en dit in een sterk verhitte olie en op een hoog vuur. Hierbij wordt het gerecht continu omgeroerd (oorspronkelijk door de wok te schudden). Het is eigenlijk het bakken van kleine stukjes ingrediënten die voortdurend worden omgeschept om het proces van ‘gaar worden’ regelmatig en vlot te laten verlopen.

Roken

Garen van vis, vlees, wild of gevogelte met behulp van rook afkomstig van smeulende houtmot of houtsnippers. Koud roken duurt ruim 24 uur (temperatuur nooit boven de 27-29ºC). Bij heet roken voltrekt het garingsproces zich, door de hoge temperatuur van de rook (60-80ºC) snel. Afhankelijk van de dikte van de producten vergt garing dan slechts enkele minuten.

Rompre

Breken; stopzetten van het rijzen van deeg.

Roosteren

is het bereiden van voedingsmiddelen door directe blootstelling aan stralingswarmte van bijvoorbeeld houtskool of onder de grill.

Rosace

Rozet.

Rosé

Half doorbakken van vlees.

Rösti

Rösti is een Zwitsers gerecht van aardappelen die al dan niet voorgekookt zijn, daarna geraspt en dan als platte koekje in de pan gebakken. U kunt er ook spekblokjes en ui in verwerken.

Roti

Hindi voor brood. `Tandoori roti` is bijvoorbeeld brood gebakken in de traditionele Indiase kleioven.

Rôtisserie

Zaak, of deel van de keuken, waar gebraad verzorgd wordt. Oude naam is braderij.

Rouille

Een rouille is een saus uit de Provençaalse keuken die tradioneel opgediend wordt bij bouillabaisse. De saus bestaat uit rode chilipepers, eigeel, cayennepeper, saffraan, knoflook en olijfolie.

Roulade

Benaming voor diverse producten die gevuld en daarna gerold zijn.

Roux

Een mengsel van gelijke delen boter en bloem. Boter smelten op zacht vuur en de bloem eronder mengen.

Royale

Eiergelei; bestaat uit gepocheerde eieren, room en smaakstoffen.

Rozet

Het in ronde vorm spuiten van slagroom, farce of i.d.

Ruban

eieren met suiker krachtig kloppen tot een gladde witte schuimige massa (de massa wordt niet wit, maar meer lichtgeel en toch noemt men dit wit kloppen ) en er zich een lint vormt bij het opheffen van de klopper (dit kan wel enige tijd duren en is dus veel verder dan gewoon opgeklopte eieren voor een omelet). Wordt ook gebruikt bij suikerstroop.

Rucola

Slasoort met een vrij pikant en nootjesachtig karakter. Andere benamingen zijn roquette of raketsla.

Rul

Als iets droog, korrelig, erg los of onsamenhangend is (bijvoorbeeld ‘rul’ bakken: een product bakken in een pan waarin voortdurend geroerd word, zodat het een los gebraden geheel wordt).

Russe

Roodkoperen, vertinde casserol, met hoge wand.

Rusten

Het even laten staan van groot vlees voor het aansnijden. Door het vlees ongeveer 10 minuten onder aluminiumfolie te laten rusten, verdelen de vleessappen zich door het vlees en is het lekker mals als het wordt aangesneden.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Heb je nog een keukentaal of een aanvulling/verbetering van een bestaande keukentaal, stuur ze door en ze worden hier opgenomen!

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.