Keukentaal – K

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

K

kg

Afkorting van eenheid kilogram.

Karafferen

Wat velen niet weten, is dat er een essentieel verschil bestaat tussen decanteren en karafferen. Wil je de aroma’s van een wijn accentueren, dan moet je de wijn gaan karafferen. Hierbij schenk je de wijn in een karaf, en dat mag snel gebeuren, want de wijn moet in contact komen met zuurstof, het moet met andere woorden belucht worden. Karafferen pas je toe bij fruitige rode wijnen of witte wijnen met een mineraal of aromatisch karakter.

Karameliseren

is suiker omzetten tot karamel door verhitting op een laag vuur. Dit vraagt veel precisie omdat karamel oneetbaar wordt als de temperatuur boven de 170°C stijgt. Al naargelang het doel van de karamel, kan je heel lichte karamel, blonde karamel of donkerbruine karamel maken.

Kasteelaardappelen

Een aardappel die zeshoekig gesneden wordt en in veel water gekookt wordt.

Kebab

Kebab is een gerecht afkomstig van Turkije dat erg bekend is in de Balkan. Het bestaat uit gemarineerde stukken vlees, op spiesen gestoken en geroosterd. Meestal gaat het om schapenvlees. Van kebab bestaan vele varianten.

Kelt

Engelse term voor heel jonge zalm.

Kerrie, kerry

Fijne gemengde India kruiden. Men kent Madras-, Calcutta-, Delhi-kerry en nog meer. Ook Java- kerrie, in soorten.

Ketjab

Deze vooral in België en Nederland erg populaire Chinees-Indonesische sojasaus wordt gemaakt van sojabonen. De eiwitten uit deze bonen worden gefermenteerd, waardoor de donkere kleur en typische smaak ontstaan. Toegevoegde kruiden bepalen de smaak van vele afzonderlijke soorten. Ketjap kan variëren van erg zoet (seding) tot minder zoet (manis) of zout (asin).

Kheer

Een soort Indiase rijstpudding, gemaakt van rijst, melk, suiker en kardemom. Soms worden er noten aan toegevoegd en het kan zowel koud als warm geserveerd worden.

Khoya

Khoya wordt ook wel `mawa` genoemd en wordt gemaakt door melk te koken en net zo lang te blijven roeren totdat het zo dik is geworden als roomkaas. Het wordt in India veel gebruikt in desserts en bij de bereiding van zoete vleesgerechten.

Kipper

Schoongemaakte, licht gezouten en gerookte haring. Kipperfilets.

Kiwano

Komkommerachtige fruit met groen en zoet vruchtvlees en stekelige, oranje schil.

Klaren

Dit woord heeft twee betekenissen:

  • het helder maken van bouillons. Het helder maken van troebele vloeistoffen, of half vloeibare producten. Bijvoorbeeld door het gieten van kookvloeistoffen waarin restjes vlees of groenten zitten, door een bol- of puntzeef. Of door een passeerdoek (neteldoek). Geklaarde bouillon wordt ook gebruikt als basis voor het maken van aspic en gelei.
  • het verwijderen van de eiwitbestanddelen uit boter (geklaarde boter). Bij boter wordt de boter bij lage temperatuur gesmolten. Het schuim wordt er afgeschept en de boter wordt gescheiden van het witte bezinksel (voorzichtig afgieten).

Kleuren

Goudbruin aanbakken.

Klontje boter

nootje boter

Kneden

Met de handen of met vervangende elektrische apparatuur knedend vermengen van een meelsoort of bloem met de benodigde hoeveelheid vocht en eventuele andere ingrediënten tot een deeg met de vereiste consistentie en structuur.

Knödel

Knödel zijn balletjes gemaakt van pastadeeg en bijkomende ingrediënten zoals gepureerde lever, gehakt of ui. Ze zijn vooral geliefd in Zuid-Duitsland, de Elzas, en Oostenrijk. Knödel worden opgediend als warm voorgerecht of als garnituur bij vlees.

Kneuzen

Specerijen of kruiden (citroengras, knoflook, peperkorrels) in een vijzel of met de platte kant van een mes beschadigen om het aroma vrij te maken.

Koken

Het (beet)gaar laten worden van verse producten in een laag water, bouillon of andere vloeistof van 100ºC (water of bouillon kookt als het borrelt). Men onderscheidt twee manieren:

  • Worden de ingrediënten in ruim koud water of koude bouillon opgezet, dan worden de smaakstoffen er optimaal aan onttrokken en afgegeven aan het water of bouillon.
  • Worden ingrediënten in ruim kokend water gelegd, dan sluiten de poriën goed af en blijven de smaakstoffen in het product.

Konfijten

is een conserveringstechniek. Er zijn twee kooktechnieken om te konfijten: in suiker (siroop) en in vet.

  • Vruchten konfijten we door het in te leggen in suiker. Konfijten is de vrucht gedeeltelijk vrij maken van water, waarvoor suikerstroop in de plaats komt. Hierdoor is de vrucht praktisch onbeperkt houdbaar geworden. Naast vruchten kan men ook groenten konfijten in suikerstroop (zoals witloof, uien, selder,…).
  • Het konfijten van vlees, wild of gevogelte gebeurd door het langdurig te garen in een grote hoeveelheid dierlijk vet (zoals varkens-, eenden- of ganzenvet). Dit gebeurt bij een temperatuur die niet boven de 90°C komt. Gekonfijt vlees is dan langer houdbaar. Dit heet in het Frans: confit. Behalve vlees kan men ook vis en groenten konfijten. In dat geval wordt olie gebruikt, omdat dierlijk vet een te sterke smaak heeft. Knolgroenten, daarentegen, zijn heerlijk in combinatie met ganzenvet. Olijfolie is de ideale partner voor zuiderse groenten.

Konu

Japanse gedroogde algensoort die gebruikt wordt om meer smaak te geven aan bepaalde gerechten (meestal vis en soepen).

Kookvaste aardappelen

Aardappelen die een hele vaste structuur hebben en een vollere smaak.

Koolzuurhoudend

Sprankelend, gazeuse, bruisend (koolzuurhoudend water -> bruisend water).

  • Waarom worden waters of andere frisdranken koolzuurhoudend gemaakt? Als koolzuurgas wordt toegevoegd aan frisdranken, worden ze sprankelend en ontstaat het bekende bruiseffect bij het inschenken. Het heeft een heel verfrissend effect.

Koraal

Rode massa in kop van een kreeft of langouste. Oranje deel bij Sint Jacobsschelpen.

Krabbetjes

Varkensvlees met been uit de buik gesneden. Ook wel spare ribs genoemd.

Kruidenboter

Zachte boter die vermengd wordt met peper, zout, en kruiden die bij vis passen.

Kruidentuiltje / kruidenbuiltje

Zie Bouquet garni.

Kulfi

Een soort zoet ijs uit India, dat gemaakt wordt van room, melk en suiker en wordt gecombineerd met mango, pistachenoten, saffraan enz.

Kumquats

Een kleine oranje-gele citrusvrucht.

Kwaderen

Vis of vlees roosteren zodat er een ruitjespatroon verschijnt.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Heb je nog een keukentaal of een aanvulling/verbetering van een bestaande keukentaal, stuur ze door en ze worden hier opgenomen!

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.