Aluminium- of alufolie, ook wel zilverpapier genoemd, is een dun, soms uiterst dun (zo’n 6 tot 20 micrometer dik) vel aluminium, dat gebruikt kan worden om voedsel in te pakken. Het wordt geproduceerd door herhaald walsen. Walsen van een enkele laag aluminiumfolie is moeilijk vanwege de grote kans op scheuren tijdens het walsen. Dit probleem doet zich niet voor bij walsen van een dubbele laag. Daarom kiest de fabriek voor deze methode. Het neveneffect is dat de folie een glanzende en een matte zijde krijgt. De glanzende kant was in contact met de wals; de matte kant met folie. Aluminiumfolie schermt het voedsel af van licht, lucht, vocht en externe invloeden (bacteriën), en is bestand tegen warmte en koude. Aan de andere kant voorkomt de folie dat het voedsel uitdroogt. Het metaal is in tegenstelling tot bijvoorbeeld lood niet giftig. Het wordt in de supermarkt verkocht op een rol, zodat de benodigde lengte kan worden afgescheurd. Na gebruik kan het in de vuilnisbak.