Keukengerei – S

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

S

Salade Bowl

salade-bowl43Salade bowl is een schaal geschikt voor het serveren van salades, pasta’s, fruit of andere gerechten en soms geleverd met bestek. Deze zijn er in diverse materialen (hout, bamboe, kunststof, roestvrij staal en hardglas), grote, vormen en kleuren.

Salade Opscheplepel

Saladebestek43Salade opscheplepels of slabestek, bestaat uit een grote lepel en vork om de salade te mengen en uit te scheppen. Deze kunnen uit roestvrij staal, plastic en hout bestaan.

Sauskom

sauskom43Sauskom is een kommetje om saus te kunnen serveren op tafel. Heeft een schenktuit.

Sauslepel

sauslepel43Een sauslepel of juslepel, de kleine variant van de pollepel, is een lepel waarmee saus wordt opgeschept. Bestaat uit een steel met aan de onderkant een komvorming deel (met al dan niet een tuit), dat haaks op de steel gemonteerd is. Wordt vaak vervaardigd uit roestvrij staal, maar ook uit kunststof.

Sauspan

Zie ‘Sauteerpan’.

Sauteerpan

Sauspan Demeyere43Een sauteerpan of sauspan (ook wel sauteuse genoemd) is één van de basispannen dat in elke keuken aanwezig zou moeten zijn. Het is een sauspan met onderaan afgeronde kanten, waardoor het ideaal is om sauzen te reduceren (te laten inkoken) en af te werken. Doordat de pan onderaan een ronding heeft gelijk aan de vorm van een klopper kan een ingekookte saus verder afgewerkt worden met boter, room, of bindmiddelen. Gebruik dus liefst geen pan met vierkante hoeken onderaan om een saus of roux te maken, daar je niet volledig tot in de hoekjes kunt roeren met de klopper.

Schotelwarmer

Schotelwarmer43Klassieke rechthoekige roestvrij stalen warmer. Onder het rooster is een houder waar 1 of meerdere theelichtjes in passen. Men heeft ook elektrische warmers. Een schotelwarmer is ideaal om voedsel warm mee te houden en wordt ook schotelverwarmer genoemd.

Schuimspaan

Schuimspaan Rösle43Een schuimspaan of zeeflepel is een keukengerei in de vorm van een lepel met een groot plat blad, dat van gaten is voorzien (geperforeerd). Een schuimspaan dankt zijn naam aan het gebruik om het drijvende schuim van kokende gerechten (bouillon, groenten) tijdens de bereiding af te scheppen. Dit schuim bevat onzuiverheden die de smaak negatief beïnvloeden. De schuimspaan wordt ook gebruikt om gare etenswaren uit het kokend water of vet te halen, zoals bij oliebollen.

Serveerkom

Serveerkom-Le-creuset43Serveerkom is een kom geschikt voor het serveren van gerechten aan tafel. Deze zijn er in diverse materialen (hout, bamboe, kunststof, Keramiek, roestvrij staal en hardglas), grote, vormen en kleuren.

Serveerschaal

Zie ‘Opdienschaal’.

Shotglas

shotglas43Shooten! Wie kent het niet. Hiervoor gebruik je altijd een shotglas. Een shotglas, soms ook wel bekend als borrelglaasje, heeft een inhoud tussen de 50 ml en 60 ml.

Slabestek

Zie ‘Salade bestek’.

Slacentrifuge

Slacentrifuge43Slacentrifuge of slaslinger of sladroger is een keukengerei waarmee natte (net gewassen) sla drooggecentrifugeerd wordt. Door de centrifugaalkracht die ontstaat, wordt het water van de sla gescheiden. De slacentrifuge bestaat meestal uit een plastic bakje met een deksel erop en een soort vergiet van binnen. Aan het deksel zit een handvat of hendel waarmee de vergiet rondgedraaid kan worden, waardoor de sla gecentrifugeerd wordt.

Snelkookpan

snelkookpan-Demeyere43Snelkookpan (ook wel hogedrukpan genoemd). Koken onder druk gaat driemaal zo snel als met een gewone pan. Dit maakt de snelkookpan niet alleen tijdbesparend en energiezuinig maar ook gezond. Vitamines en smaak blijven immers maximaal behouden.

Snijplank

snijplank-Houten43Een snijplank is een onderlegger, waarop ingrediënten voor het bereiden van een maaltijd worden gesneden. Het gebruik van een snijplank als alternatief voor het direct snijden op het aanrecht is, naast het voorkomen van beschadigingen, de hygiëne. Uiteraard dient de snijplank na gebruik te worden gereinigd.
Snijplanken zijn er in diverse materialen (hout, bamboe en kunststof), grote, vormen (rond, rechthoekig, vierkantig,…) en kleuren (rood, groen, geel, blauw, wit, bruin). De kleur duidt dan aan waar de plank, in professionele keukens, voor gebruikt mag worden.snijplank-Kunststof43
Die kleuren staan vast in de HACCP-normen (Hazard Analysis and Critical Control Points – risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen): groen gebruikt men voor groenten en fruit, geel voor gevogelte, blauw voor vis, schaal- en schelpdieren, wit voor kaas en brood, bruin voor gebraden vlees en worst, en rood voor rauw vlees. De bedoeling van dit systeem is om kruisbesmetting en -verontreiniging te voorkomen. Deze manier van werken kan men best doortrekken tot in de huiskeuken. Om te voorkomen dat de gebruikte messen snel bot worden, moet een snijplank van een zachter materiaal gemaakt zijn dan het staal van het keukenmes. Glas is om deze reden ongeschikt.

Soepopscheplepel

Zie ‘Pollepel’.

Soeppan

Soeppan Demeyer43Een soeppan of soeppot is een hoge kookpot met deksel (ook wel marmite genoemd) voor het garen van grote hoeveelheden van aardappelen, groenten, stamppot, bouillons en soepen. Stevige handvatten komen altijd van pas. Het is belangrijk dat het deksel goed op de pot sluit.

Soufflé Kommen

Soufflé kommen43Soufflé kommen zijn ovenschalen met bijna steeds dezelfde vorm: ronde porseleinen ovenschalen met rechtopgaande zijkanten. Dezelfde vorm, maar met verschillende grote en kleuren. Het meest gekende klassieke soufflé kommetje heeft een diameter van +/- 10 cm. Er zijn natuurlijk ook andere minder gekende vormen, zoals rechthoekige of vierkante kommetjes.

Spatel

Spatel-silicone43Een spatel of pannenlikker is een keukengerei dat wordt gebruikt voor het mengen of verdelen van zacht voedsel of het verwijderen van voedsel uit een pan, pot of kom. Bestaat uit een steel met daaraan een breed, plat blad, dat van soepele kunststof (meestal siliconen of rubber) is gemaakt. Door het gebruik van het soepele en relatief zachte materiaal is het enerzijds mogelijk om van gekromde delen van een pan of pot de laatste resten weg te halen, anderzijds zorgt het materiaal ervoor dat pannen niet beschadigd raken. Meestal is het uiteinde zowel van een rechte hoek als een afgeronde hoek voorzien, om ook hoekjes optimaal te kunnen bereiken.

Spatelmes

Zie ‘Glaceermes’.

Springvorm

springvorm43Een springvorm is een bakblik waarbij de rand met een veersysteem kan worden verwijderd. Hiertoe wordt een hendel losgeklapt, waardoor de rand openschuift en de bodem loskomt. In omgekeerde volgorde kan de vorm weer worden gesloten. Met dit systeem kan de inhoud gemakkelijk uit de vorm worden gehaald. De springvorm is altijd rond van vorm, en zeer geschikt voor het maken van taarten en cakes.

Spuitzak

spuitzak-met-spuitmonden43Een spuitzak is een keukengereedschap dat vooral wordt gebruikt om slagroom, chocolade, ganache, geklopt eiwit of aardappelpuree te spuiten. Deze kan worden voorzien van verschillende spuitmonden. De spuitzak wordt onder andere gebruikt bij het vervaardigen van spritsen, soesjes en pommes duchesses. Spuitzakken worden meestal van katoen of nylon gemaakt. Je kan ook zelf een spuitzak maken door van bakpapier een trechter te vouwen. Het gebruik van de spuitzak vergt enige oefening. De juiste spuitmond wordt geselecteerd en op de zak geplaatst. Hierna wordt de zak tot maximaal de helft gevuld. Nu wordt het uiteinde dichtgedraaid. Met de ene hand kan de spuitmond nu op de juiste plaats gericht worden. Met de andere kan de zak verder dichtgedraaid worden om zo de inhoud, via de spuitmond, naar buiten te persen.

Staafmixer

Staafmixer-Kenwood43Een staafmixer is een speciale mixer die is bedoeld om voedsel zeer fijn te vermalen. Het apparaat is veelal in de vorm van een lange staaf, waarin de motor zich bevindt, met aan het uiteinde een mes dat zeer snel ronddraait. Het mes heeft doorgaans twee bladen, die op een verschillende hoogte staan. Een staafmixer kan onder meer gebruikt worden voor het bereiden van soepen, sauzen en zelf milkshakes.

Staafmixer bestellen bij:

Staander voor gasbrander

driepoot43Stevige verstelbare staander met 3 poten. Via een handig schuifsysteem kan de staander aangepast worden aan verschillende gasbranders. Als je er één aanschaft, zorg er dan voor dat de staander ook in de hoogte verstelbaar is, gasbrander-driepoot-gascilinder43zodat men de brander perfect horizontaal kan plaatsen en de bakpan (of paellera) die men erop plaatst dus ook horizontaal staat. Zo kan men de brander ook gebruiken op oneven oppervlakten.

Steakmes

steakmes-GSF23-Global43Dit goed in de hand liggende mes heeft een scherpe kant waarmee niet alleen gebraden vlees maar ook andere etenswaren keurig kunnen gesneden worden.
Kartelmessen worden meestal geassocieerd met broodmessen. Dit klopt natuurlijk ook, maar kartelmessen lenen zich bijvoorbeeld ook uitstekend voor het snijden van een krop sla of kwetsbare produkten.

Steelpan

Steelpan Demeyere43Een steelpan (ook wel russe genoemd) is een kleine, diepe pan met een handvat in de vorm van een steel. Steelpannetjes worden gebruikt om kleine hoeveelheden in of op te koken. De steel maakt het eenvoudig om de verwarmde vloeistof uit te schenken.

Sudderplaat

vlamverdeler43Een sudderplaat of vlamverdeler is een gereedschap dat je op het vuur van je fornuis legt, waardoor je gerechten kunt laten sudderen, zonder dat het aanbrand, aankoekt of overkookt. Wat deze plaat dus zo bijzonder maakt is dat het van uw pan een sudderpan maakt. Ze creëert immers een luchtkussen dat de hitte beter onder controle houdt. Het kookproces verloopt regelmatiger, de bodem koekt niet aan, u voorkomt overkoken en de smaak van de voedingsmiddelen blijft bewaard. Heeft hetzelfde effect als een au-bain-marie en is dus perfect voor het bereiden van sauzen of pudding. Voorkomt ook dat kleine pannen op een te groot gasbekken kantelen. Er zijn verschillende modellen, grote en meestal geschikt voor alle kookplaten en fornuizen: keramisch, inductie, gas, elektrisch, halogeen en zelfs voor de barbecue.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.