Keukengerei – M

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

M

Maatbeker

maatbeker43Een maatbeker of litermaat is een instrument om een bepaald volume van een vloeistof af te meten. Varianten voor huishoudelijk gebruik zijn meestal van kunststof. Maatbekers die in professionele keukens worden gebruikt zijn meestal van roestvrij staal. Omdat maatbekers voor huishoudelijk gebruik vaak in een lagelonenland worden geproduceerd en bedoeld zijn voor export naar landen over de hele wereld zijn ze meestal voorzien van twee maatverdelingen, in het metriek stelsel en het imperiale systeem.

Mandoline

mandoline43Een mandoline is een rechthoekige rasp/schaaf, waarmee flinterdunne plakjes gemaakt kunnen worden door er een stuk groente of fruit over heen te bewegen. Veel mandolines hebben ook een functie waarmee staafjes gemaakt kunnen worden voor bijvoorbeeld wortelsalade. Het voordeel van het gebruik van een mandoline is dat er dunne plakjes of reepjes geproduceerd worden die allemaal gelijk van vorm en grootte zijn. Indien er verdere verwerking in de keuken door blanchering of frituren plaatsvindt is het ook handig dat de stukjes van gelijk formaat zijn zodat de kooktijd gelijk blijft. Een tweede voordeel is dat bij verdere verwerking in bijvoorbeeld een salade de ingrediënten verser toegevoegd worden dan als men een voorgesneden versie in de winkel koopt. Een mandoline bevat scherpe mesdelen waardoor het hanteren van het apparaat zorgvuldigheid behoeft zodat niet per abuis vingers mee geraspt worden. Sommige versie bevatten een veiligheidshouder die dit euvel verhelpt. De te verwerken groente of fruit wordt in de houder gestopt die over het apparaat gehaald wordt. Mandolines zijn er van simpel tot uitgebreid. Met of zonder houder en met of zonder verschillend gevormde messen. Tevens zijn er versies die op een kom gelegd moeten worden of die werken met een standaard. Duurdere apparaten hebben vaak de mogelijkheid om bot geworden mesdelen te vervangen. Door het combineren of wisselen van de verschillende meegeleverde snijbladen en het instellen van de snijdikte kunt u met een mandoline een ongekend aantal verschillende snijvormen creeëren: julienne, blokjes, wafels, plakjes, geribbelde plakjes en nog zo veel meer…

Mengkommen

mengkom43Mengkommen zijn, zoals het woord al zegt, kommen om ingrediënten in te mengen. Ze bestaan in diverse vormen, grote, materialen, kleuren en al dan niet met deksel. De foto hiernaast zijn roestvrijstalen kommen met rubberen anti-slipafwerking. Afgewogen mengsels kunnen gemakkelijk worden opgeklopt dankzij het schuine klopvlak. Binnenin op de wand van de kom bevindt zich een maataanduiding en op de bovenrand een schenktuit.

Mes (elektrisch)

elektrisch-mes43Een elektrisch snijmes of elektrisch keukenmes snijdt moeiteloos door vlees, gevogelte en brood. Soms zijn er speciale lemmetten bij voor het snijden van diepvriesproducten. De meeste elektrische messen zijn ook zelfslijpend.

Elektrisch mes bestellen bij:

Mixer

handmixer-Kenwood43Een elektrische mixer of handmixer is een apparaat om fijne of vloeibare ingrediënten mee te mixen/mengen. Een elektrische mixer heeft doorgaans twee (afneembare) kloppers en/of twee deeghaken. Ook heeft het apparaat twee of drie snelheden, om te voorkomen dat de mixer het beslag, slagroom of eiwit uit de kom spat.

Mixer bestellen bij:

Mortier

Zie ‘vijzel’.

Muddler

Muddlerrosle43Een muddler is de Engelse term voor een lange, doorgaans metalen, porseleinen, of kunststof staaf die gebruikt wordt om ingrediënten in het glas mee te kneuzen. Het is vergelijkbaar met een vijzel, waarbij het glas de kom is en de muddler de staaf. Indien een muddler niet voorhanden is, kan ook de achterkant van een pollepel (of vergelijkbaar keukengerei) gebruikt worden, zolang het maar een lange staaf is. Bij voorkeur is de muddler niet van hout en liefst niet gekerfd aan het uiteinde in verband met hygiëne.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.