Keukengerei – K

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

K

Kaasmes

Kaasmes-GS-10-Global43Dit Global mes heeft een fijn gekarteld lemmet met gaten. Hierdoor blijft de kaas niet aan het mes plakken en blijft de kaas mooi van vorm. Je kan veel mooiere stukken afsnijden op deze manier.
De punt van het mes is zo gemaakt zodat u de kaas direct met het mes kunt serveren. Het mes is zowel rechts- als linkshandig te gebruiken.
De Japanse messen van Global zijn regelmatig te vinden in zowel professionele keukens als in huishoudens. De messen worden gesmeed uit het gepatenteerde ‘Cromova’-staal: een staalsoort met een hardheid van 56-58 Rockwell. De grepen liggen erg prettig in de hand en glijden niet snel weg door het speciale kuiltjesprofiel.

Keukenmachine

Magimix43Een keukenmachine, keukenrobot of foodprocesor is een elektrisch apparaat dat een aantal in de keuken voorkomende karweitjes kan automatiseren. De machine kan hakken, bijvoorbeeld om een ui te snipperen, mengen voor het maken van deeg en beslag en mixen. Keukenmachines staan ook bekend onder de naam ‘food KitchenAid Artian mixer43processor’. Een keukenmachine bestaat uit een motorblok, een mengkom en een aantal hulpstukken die door de motor worden aangedreven. De hulpstukken bestaan uit messen en snijplaten. De wat beter uitgeruste keukenmachines bezitten tevens een blender, waarmee een diversiteit aan mengsels (groente, fruit et cetera) fijngehakt kan worden. Als hulpstuk bestaat ook een gegolfde schijf, waarmee in korte tijd slagroom geklopt kan worden. Op de linkse afbeelding staat een keukenmachine van het merk Magimix, rechts van het merk KitchenAid (klik op afbeelding voor vergroting).

Keukenmachine bestellen bij:

Keukenhanddoek

theedoekEen keukenhanddoek (ook: afdroogdoek, droogdoek, keukendoek, schoteldoek of theedoek) is een doek van katoen of linnen waarmee het afgewassen eet- en kookgerei (de vaat) wordt afgedroogd.
Een keukenhanddoek wordt gebruikt om de vaat mee af te drogen, maar moet niet worden verward (zeker niet in het gebruik) met een vaatdoek, hoewel met een schoteldoek soms ook een vaatdoek kan worden bedoeld. De theedoek was oorspronkelijk de doek waarmee de theekopjes en koffiekopjes werden afgedroogd.

Keukenrobot

Zie ‘Keukenmachine’.

Keukenschaar

Wildschaar-Wusthof43Keukenscharen zijn een onontbeerlijke hulp in iedere huishouding:

  • voor het knippen van platvis, vinnen en visgraten (visschaar).
  • voor het knippen van kruiden, bloemen en soortgelijke producten.
  • voor het knippen van folie, perkament papier, binddraad en nog veel meer (keukenschaar).visschaar-Wusthof43
  • voor het knippen van wild en gevogelte (wildschaar).

Op de bovenste afbeelding staat een wildschaar, op de middelste een visschaar en de onderste is een keukenschaar (met de zwarte kunststoffen handvatten), allemaal van het merk ‘Wusthof’.keukenschaar-Wusthof43

Keukentouw

Keukentouw43Keukentouw of rolladetouw is een zuiver touw (wit of rood/wit) zonder kunstvezels geschikt voor levensmiddelen. Het dient onder andere om het opbinden van rollades, het dichtbinden van kruidentuiltjes, het bevestigen van spek of vet op een stuk vlees of gevogelte.
Op de afbeelding is een rood/wit keukentouw/rolladetouw te zien in een kunststof dispenser met snijmesje.

Keukenweegschaal

Beurer-Keukenweegschaal43Een keukenweegschaal is een ideale keukenhulp. Er bestaan analoge en digitale keukenweegschalen. Het voordeel van een digitale keukenweegschaal, is dat deze heel gemakkelijk op nul gezet kan worden, zodat je iets kunt afwegen in een pan of schaal die niet bij de weegschaal hoort, zonder het gewicht van de pan of schaal in het resultaat mee te nemen. Ook kan na het toevoegen van een ingrediënt de weegschaal weer opnieuw op nul worden gezet, om zonder rekenen het gewicht van het volgende ingrediënt toe te voegen (het zogenaamde doorwegen). Een digitale weegschaal leest ook veel nauwkeuriger af dan een analoge weegschaal. Bij een digitale keukenweegschaal kan dit tot op de gram nauwkeurig, terwijl dit met een analoge weegschaal niet mogelijk is.

Keukenweegschaal bestellen bij:

Klopper

Zie ‘Garde’.

Knoflookpers

Jamie Oliver knoflookpers en snijder43Knoflookpers of lookknijper is een essentieel keukenaccessoire. 1 of meerdere tenen knoflook kunnen tegelijkertijd geperst worden, naargelang het type. Er bestaan multifunctionele knoflookpersen die persen en snijden.Knoflookknijper Rösle43
Op de rechtse afbeelding staat een gewone knoflookpers. Op de linkse afbeelding staat een multifunctionele knoflookpers van ‘Jamie Olivier’. De knoflookpers heeft een extra groot bakje om alle soorten en maten knoflooktenen in te kunnen persen. De knoflookpers heeft naast gaatjes, voor kleine stukjes knoflook tevens een geïntegreerde snijder voor perfecte plakjes knoflook. De pers is natuurlijk vaatwasbestendig. En door een uniek druksysteem, verwijderd u heel gemakkelijk de schil van de knoflook uit de pers.

Knoflooksnijder

Knoflooksnijder -Genius43Alle goede eigenschappen van knoflook en het aroma komen het beste tot hun recht in gesneden vorm, met behoud van de sappen. Traditioneel wordt een knoflookteentje tussen duim en twee vingers met een scherp mes in kleine blokjes gesneden. Dit vraagt nogal wat behendigheid, en wordt vooral door professionele koks zo gedaan. De meeste liefhebbers vinden dit te moeilijk en je krijgt er ruikende vingers van.… Ook het fijnhakken van knoflook op een plankje vinden veel mensen omslachtig en lastig. Daarom gebruiken heel wat mensen een knoflookpers. Daarbij wordt de knoflook echter fijngedrukt in de gaatjes van de pers zodat er veel sap wegvloeit en ook lang niet alle knoflook gebruikt kan worden, om nog maar niet te spreken van de problemen met het schoonmaken van de pers.
Met een knoflooksnijder kunt u nu op een eenvoudige manier knoflook klaarmaken en gebruiken in de keuken of aan tafel, zonder ongewenste geur en zonder restjes of verspilling! En bij een barbecue kan iedereen kan zelf bepalen hoeveel knoflook er op zijn of haar portie gaat……
Op de afbeelding staat een knoflookmolen van ‘Genius®’. Bij deze knoflooksnijder draait u gewoon aan de handige knop – en de fijnste, kruidige blokjes (3 x 3 x 2 mm) belanden op uw gerecht. Vers gesneden ontplooien de vitale en de aromastoffen zich optimaal – en zelfs het laatste restje wordt nog gebruikt. Ook ideaal voor bijkruiden aan de tafel. Van gemakkelijk te reinigen kunststof en geschikt voor de vaatwasser. 3-delige set met praktisch schilmesje en een extra mes voor grotere blokjes. Leg de knoflookteentjes in de meegeleverde siliconenbuis en rol ze even op een vaste ondergrond heen en weer: de knoflookteentjes zijn al gepeld. Voor knoflookblokjes van ca. 6 x 6 x 4 mm grootte zet u gewoon het meegeleverde extra mes in. Reiniging onder stromend water.

Koekenpan

Zie ‘Bakpan’.

Koffieglas

koffieglas43Een koffieglas of theeglas. Hip en trendy zijn ze, de dubbelwandige koffie- en theeglazen of -mokken. De mokken of glazen zijn er in verschillende varianten. Je hebt ze voor koffie en thee. Het voordeel is natuurlijk dat warme dranken langer warm blijven door de isolerende luchtlaag tussen de glazen wanden, maar ook koude drankjes blijven langer koel en met het extra voordeel dat men bij koude dranken geen condensvorming heeft.

Koksmes

koksmes-G2-Global43Een koksmes of Chefmes is het meest essentiële mes voor in de keuken en wordt gebruikt voor het snijden van vrijwel alles dat op een snijplank kan gesneden worden: snijden van vlees, fijnsnijden of hakken van groente. Het is minder geschikt voor fijn schilwerk. Koksmessen worden gemaakt in lengtes van circa 15 tot 36 centimeter. Hoe groter een koksmes, hoe sneller ermee gewerkt kan worden. Een 20 cm koksmes is het meest geschikt voor huishoudelijk gebruik. Professionele gebruikers gebruiken meestal een koksmes van 23 of 25 centimeter of zelfs nog groter. Zo’n mes werkt sneller, maar is ook moeilijker te hanteren. De meest gebruikte snijtechniek met een koksmes is ciseleren (in plakjes snijden, bijvoorbeeld van champignons of komkommer) en hakken van verse kruiden.

Kookpot

Kookpot Demeyer43Een kookpot met deksel (ook wel rondeau genoemd) is voor het garen van aardappelen, groenten, stamppot, bouillons en soepen. Stevige handvatten komen altijd van pas. Het is belangrijk dat het deksel goed op de pot sluit.

Kookwekker

kookwekker-ZACK-Savio43Kookwekker-Leopold-Vienna43Kookwekker-Leopold_Vienna43Een kookwekker of eierwekker is een hulpmiddel bij het koken of bakken. Het is een soort wekker die dient als geheugensteuntje om aan te geven wanneer een bepaalde tijd verstreken is en men weer aandacht aan het te bereiden gerecht dient te geven. Een kookwekker kan bestaan uit een opwindmechanisme dat na instelling na een bepaalde tijd een signaal geeft. Kookwekkers worden gemaakt in allerlei ludieke vormen en modellen. Er bestaan ook digitale kookwekkers, deze werken op een batterijtje. Vaak hebben deze wat meer instelmogelijkheden dan een opwindbare wekker. Een kookwekker is een handig apparaat om te gebruiken bij het maken van gerechten.
Op de rechtse afbeeldingen staan kookwekkers met een opwindmechanisme. Op de linkse afbeelding staat een digitale kookwekker.

Kurkentrekker

kurkentrekker43Een goede kurkentrekker is onontbeerlijk als u een regelmatig wijndrinker bent. Heeft u wel eens een verkeerde kurkentrekker gehad die kurken stuk trekt. Dan kent u de ergernissen. Kurkentrekkers zijn enigszins trendgevoelige attribute, waarin in de loop daar jaren verschillend principes zijn ontwikkeld. De basis is nog altijd simpel en dat is de simpele traditionele kurkentrekker, een spiraal met een handvat. Verder heeft men nog het sommeliersmes of kelnersmes, hefboom of vleugel kurkentrekkers, screwpulltrekker en de gevorkte kurkentrekker.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.