Keukengerei – G

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

G

Garde

Garde Rösle43Een garde is een keukengereedschap om fijne of vloeibare ingrediënten mee te mengen. Een ander woord voor garde is klopper. Bestaat uit een aantal lusvormige roestvrijstalen metaaldraden (of met een silicone bescherming) die in een handgreep samenkomen. De draden moeten flexibel zijn en de klopper moet goed in de hand liggen. Er zijn kloppers met een ergonomisch gevormde handgreep, welke veilig en comfortabel in de hand liggen. Ze bestaan in diverse grote, naargelang het werk dat nodig is.

Gasbrander

gasbrander-voor paelleras43Er zijn verschillende gasbranders die ontworpen zijn voor verschillende paellapannen. De gasbranders zijn in ringvorm met 1 of meerdere vuren (naargelang de grote van de paellera) die elk apart regelbaar zijn. Men kan dit draagbaar gasvuur eveneens op een handige werkhoogte plaatsen door gebruik te maken van de gasbrander-staanders. Deze gasbranders zijn eveneens geschikt voor diverse andere doeleinden zoals bierbrouwen, gasbrander om te koken tijdens het kamperen, als hittebron onder grote ketels, enz…

Gestantse messen

Gestanste messen zijn goedkope messen die door behulp van moules worden uitgesneden, en waar in tegenstelling tot bij de gesmeden messen geen smeedwerk meer aan te pas komt. De gestanste messen zijn gemakkelijk herkenbaar: ze zijn veel lichter van gewicht dan gesmeden messen, er zit heel weinig snee (of scherpte) op het mes en ook wanneer je de messen gaat spiegelen in het licht zullen er grote verschillen merkbaar zijn. Voor wie slechts heel af en toe de keuken induikt en niet veel waarde hecht aan de keukenmessen, zal een gestanst mes voldoende zijn.

Glaceermesje

Paletmes-Global43Glaceermes of paletmes of spatelmes is een buigzaam mes (recht of met een knik) van hoogwaardig roestvrij staal met een rond uiteinde. Een recht mes wordt gebruikt om marsepein of fondant te kunnen loshalen en op de taart te leggen. Maar ook voor het uit- en gladstrijken van botercrème of glazuur op taarten of cakes. Het is dus handig om te glaceren en te maskeren. paletmes-knik-Global43Wordt ook gebruikt voor het draaien van een pannenkoek of een omelet en om een bord te dresseren. Het mes met een knik is gemakkelijk in gebruik in een bakvorm met opstaande rand of voor het scheppen van koekjes, stukjes gebak,… van de bakplaat en voor het verplaatsen van cakes en taarten.

Grillkwast

Zie ‘Bakkwast’.

Grillpan

grillpan-Ronneby Bruk Maestro43Een grillpan wordt gebruikt voor het grillen van onder andere vlees, vis, groenten, fruit, brood en zelfs kaas. De grillpan is meestal een vierkante pan (met opvallende ribbels op de bakbodem) en een steel. De ingrediënten kunnen in een korte tijd op hoge temperatuur worden bereid, zonder olie of boter en daarom geliefd bij lijners. Indien er toch olie of boter wordt gebruikt wordt het ingrediënt ingesmeerd en nooit de grillpan, anders vullen de geulen zich met het vet en kan net zo goed een bakpan gebruikt worden. Het ingrediënt blijft heel sappig doordat het, vanwege de snelle bereiding, weinig sappen verliest. Van uitgedroogd voedsel is daarom bij een grillpan zelden sprake. Bakken op een grillpan lijkt op barbecueën, maar dan binnenshuis, op het fornuis: op de gegrilde producten zijn duidelijke, meestal grillpan-GreenPan43donkerbruine, grillstreepjes te zien. Deze streepjes worden veroorzaakt door de ribbels aan het oppervlak van de pan. De originele grillpan wordt gemaakt van gietijzer en over het algemeen geldt dat hoe zwaarder de pan, hoe beter het bakresultaat. Dit soort pannen levert een licht rokerige, gekaramelliseerde smaak op, omdat gietijzer het heetst wordt, al duurt het even voor het zover is. Ook verspreidt gietijzer warmte gelijkmatig. Als je echt mager eten wilt bereiden, zonder toevoeging van olie of boter dus, bestaan er ook grillpannen met anti-aanbaklaag.Op de bovenste afbeelding hiernaast staat een gietijzeren grillpan van Ronneby Bruk uit Zweden: dit is een aanwinst voor elke kok: ze grillen perfect, zijn oerdegelijk en bestand tegen langdurig en intensief gebruik. De steel heeft een houten handgreep en een ophangoog. Uitgevoerd met tegengreep. Geschikt voor alle warmtebronnen.
Op de onderste afbeelding staat een anti-aanbak grillpan van GreenPan.

Grillplaat

grillplaat43Gietijzeren plaat die op het gasfornuis kan worden geplaatst en een redelijke variant is voor een barbecue. U mist de rooksmaak, maar u kunt wel grillen bij regenachtig weer. Het weegt enigszins tegen elkaar op. Grillplaten hoeven niet duur te zijn. Het belangrijkste is de dikte: Hoe dikker, hoe langzamer en gelijkmatiger de garing van uw product. Er bestaan ook autonome, elektrische varianten. Behoed u voor grillplaten met teflonlaag: een goede grillplaat behoort van zichzelf een vetlaagjes op te bouwen waardoor uw vlees niet aanbakt. Daarom is het ook raadzaam uw grillplaat alleen met heet water af te wassen, en zeker niet in de afwasmachine.

Groentemes

Groentemes-GS5-Global43heeft bijvoorkeur een glad, breed en onbuigzaam lemmet, en is korter dan een vleesmes (je kunt groenten natuurlijk ook met een vleesmes snijden). Op de foto hiernaast is een Japans chefmes of Santoku te zien met een lemmetlengte van 18 cm en is uitstekend voor het snijden en hakken van groenten en kruiden. Een Japans mes is breder dan de meeste Westerse groentemessen.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.