Keukengerei – B

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

B

Bain-marie Pan

Au_bain_mariepan43Bain-marie of au-bain-marie is het in een waterbad (warm of koud) plaatsen van een pan of kom met gerechten om de temperatuur te doen dalen of te verhogen. De meest gebruikte toepassing is het verwarmen van voedsel tot tegen het kookpunt. Het water (of de stoom van het water) zorgt ervoor dat het eten niet warmer wordt dan 100°C. Doordat het water in het buitenste waterbad gaat koken, neemt het energie op van de verwarmingsbron, en blijft de temperatuur in het binnenste bad constant en onder de 100°C. Voorbeelden zijn: in een koudwaterbad voor het afkoelen van soepen, siropen en andere gerechten; in een warmwaterbad voor het laten smelten en opwarmen van chocolade en sauzen; in een heetwaterbad voor het verhitten tijdens het opkloppen van een sabayon zonder dat daarbij het ei schift.

Bakkwast

Bakkwast Rösle43Een bakkwast is ideaal voor het invetten van vlees, vis, bakpannen of taartvormen. Voor het bestrijken met melk, eigeel of room of het opbrengen van glazuur.
De kwast op de afbeelding heeft een afgeronde voorkant, wat het mogelijk maakt om netjes af te werken. Voor het fijne werk gebruikt men de smalle kant en voor grote vlakken is de brede kant ideaal.

Bakpan

Bakpan Demeyer43Bakken is het verhitten van voedsel op temperaturen boven de 180°C waarbij tegelijk de oppervlakte uitdroogt en de waterinhoud binnenin stelselmatig vermindert in de richting van de kern. Hierdoor wordt smaak en kleur toegevoegd aan de bakzijde. Bakken gebeurt het best in een bak/koekenpan zonder anti-aanbaklaag. Is gemaakt uit roestvrij staal en heeft een dikke bodem, zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.

Bakplaat

Bakplaat43Een bakplaat is een voorwerp dat wordt gebruikt om baksels in en uit een oven te transporteren. De plaat bestaat veelal uit een rechthoekige metalen plaat, eventueel voorzien van een antiaanbaklaag. Wanneer een dergelijke laag niet aanwezig is, wordt vaak gebruik gemaakt van bakpapier. Wanneer de baktijd verstreken is, kan de bakplaat met behulp van een of twee ovenwanten uit de oven worden gehaald.

Bakspaan

bakspaan43Een bakspaan of bakspatel is veelzijdig inzetbaar. Het brede blad zorgt ervoor dat gebakken en gebraden gerechten, zoals vlees, vis, pannenkoeken of gebakken aardappelen gemakkelijk uitgenomen of omgedraaid kunnen worden. De bakspatel met perforatiegaatjes (links) heeft het voordeel dat olie en vet makkelijk weg druipt als je gerechten uit de pan neemt.

Bakvormen

Bakvormen43Een bakvorm of bakblik is een van metaal of kuntstof in een bepaalde vorm gemaakt model om een taart, cake, tulband, muffins, brownies, Charlotte of brood te kunnen bakken. Er bestaan ook bakplaten om koekjes op te bakken. Er zijn ook teflon-bakvormen.

Bakpapier

bakpapier43Bakpapier is speciaal geprepareerd papier dat in de oven gebruikt wordt om te bakken voedsel niet aan de bakplaat of springvorm te laten kleven. Het wordt in de supermarkt verkocht op een rol, zodat de benodigde lengte kan worden afgescheurd. Na gebruik kan het in de vuilnisbak. Er bestaat ook een siliconen variant op bakpapier, dat meermalen gebruikt kan worden. Na gebruik moet het worden afgewassen. Indien het van minder goede kwaliteit is, kunnen er hulpstoffen in het eten terecht komen.

Barlepel

Barlepel Rösle43Barlepel of roerlepel met zijn lange steel is er vooral voor om de ingrediënten voor een cocktail en ijsblokjes in het mengglas door elkaar te roeren. Ook wordt de barlepel gebruikt als maateenheid voor siropen en creams, als die in kleine, met de jigger moeilijk af te meten hoeveelheden worden gebruikt, want een barlepel heeft een inhoud van ongeveer 0,5 cl.Barlepel met gedraaide steel43
Op de linkse afbeelding staat een gewone barlepel. De rechtse afbeelding staat een barlepel met gedraaide steel, welke men gebruikt om dranken met bubbels in een glas te gieten, zodat (meestal bij mousserende wijn of andere dranken met bubbels) het glas niet overschuimt.

Barzeef

Hawthorn zeef Rösle43Een barzeef of strainer dient om bij het uitschenken uit een mengbeker ijsblokjes, ijsresten, citroenpitjes, vezeltjes en andere ongerechtigheden die niet in het cocktailglas mogen komen, tegen te houden. Bij gebruik van een Boston- of een French shaker (waarin geen zeef zit) is de barzeef een onmisbaar attribuut. Men onderscheidt twee varianten: de Hawthorn of veerzeef en de Julep of zeeflepel.Julep zeef43
HAWTHORN of veerzeef bestaat uit een roestvrijstalen of zilveren geperforeerd plaatje met daarrond een verende spiraal. De geperforeerde plaat functioneert als zeef; de veer, welke zich doorgaans aan de vorm van de shaker of cocktailglas past, dient om te voorkomen dat de barzeef gaat schuiven. Zie rechtse afbeelding, merk Rösle.
JULEP of zeeflepel is gewoon een diepe geperforeerde lepel, zie linkse afbeelding.

Blender

Magimix-Blender43Een blender is een keukenapparaat dat kan mixen en pureren. Het is meestal een apparaat dat op zichzelf kan staan. De werking is vergelijkbaar met een staafmixer. Er kunnen vloeistoffen (sap, melk, enz.) in gedaan worden tezamen met fruit (banaan, enz.) of groenten. Vervolgens wordt alles gepureerd en gemixt zodat het gedronken kan worden. Blenders worden voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals mixen en pureren, fijnmalen van ijs voor cocktails, maken van smoothies, bereiden van soepen.

Blender bestellen bij:

Blikopener

blikopener-Kenwood43Een blikopener is een stuk gereedschap voor het openen van een conservenblik of blik. Blikopeners worden meestal in de keuken gebruikt. Een conservenblik met voedsel, zoals soep, fruit en dergelijke kan met een blikopener geopend worden.blikopener-Rosle43
Op de linkse afbeelding staat een elektrische blikopener, op de rechtse afbeelding staat een gewone blikopener.

Blokrasp

blokrasp43Een blokrasp is een universele groente en kaas rasp met verschillende snijvarianten.
Op de afbeelding staat een keukenrasp van het merk ‘Microplane’, met uitneembaar paneel voor makkelijk schoonmaken. Staat stevig op rubber met dik handvat voor comfortabel gebruikt.

Bolzeef

Bolzeef Rösle43Een bolzeef is een zeef die wordt gebruikt in de keuken voor spoelen, wassen, afgieten van producten en om bijvoorbeeld bouillon grof te zeven. De zeef is van fijn gaas in roestvrij staal. Soms wordt in de bolzeef een passeerdoek gelegd om fijner te zeven.

Braadpan

braadpan-43Een braadpan in een braadpan (ook wel sudderpan genoemd) kan een product – veelal vlees, gevogelte of wild – worden gebraden of worden dichtgeschroeid alvorens het wordt verder gebraden in de oven of op het fornuis. Om het vlees dicht te schroeien verhit men de braadpan tot een hoge temperatuur en gebruikt men boter of olie. Een braadpan is wijd en diep en hoort een dikke bodem te hebben, zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Een veel gebruikte braadpan is van geëmailleerd gietijzer gemaakt. Deze pan is wel veel zwaarder dan een van geëmailleerd plaatijzer, maar geeft over het algemeen een beter braadresultaat. Gietijzer is van oudsher een veel gebruikt materiaal voor het vervaardigen van kookgerei. Het is super warmtegeleidend, smaakneutraal, geschikt voor elke warmtebron (ook inductie) en vooral ook mooi.Braadpan -Slow cooker Demeyere43
Op de bovenste afbeelding staat een ronde braadpan van het merk ‘Le Creuset’: de stoofpan die onmisbaar is voor de bereiding van uw stoofschotels. Deksel met dezelfde dikte als de pan zelf, voor een gelijkmatige verdeling van de hitte. Speciaal ontworpen handvatten, voor een goede grip. Geëmailleerd op 790ºC, voor een langere levensduur. Zeer glad email, gemakkelijk af te wassen. Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie.
Op de onderste afbeelding eentje van het merk Demeyere. Stoofpotjes, suddergerechten, aanbraden van groenten en vlees, het bereiden van rijstpap, het smelten van chocolade… bijna alles kan in deze uiterst functionele conische sudderpan van Demeyere. Niet voor niets werken heel wat professionele chefs graag met deze pannen. Sudderen en traag garen op lage temperatuur zijn 2 kookmethodes die uiterst geschikt zijn in deze pan. Hiervoor is wel een deksel nodig, hetzij uit pyrex of roestvrij staal. Het pyrex-deksel met stalen knop wordt gebruikt om langzaam en traag te garen bij lage temperaturen en ook wel om te stomen. Het roestvrijstalen deksel is nóg idealer voor deze gezonde en energiebesparende kookmethode.

Braadslede

Braadslede aluminium43In een braadslede, braadslee of sudderpan legt men producten – veelal vlees, gevogelte en wild – die moeten worden gebraden in de oven. Het braadvocht dat bij het braden vrijkomt wordt opgevangen door de braadslede, en kan worden gebruikt om het vlees te arroseren of als saus. Een braadslede bestaat uit diverse materialen (zoals roestvrij staal, aluminium, plaatstaal, inox, koper, Teflon) en grote. Verder zijn er rekjes of roosters, welke ervoor zorgen dat het vlees tijdens het braden niet in contact komt met het braadvet, waardoor het gerecht smaakvol en gelijkmatig gaar wordt.

Broodmes

Broodmes-G9-Global43Een broodmes is een 20-30 cm lang gekarteld keukenmes met een handvat, dat wordt gebruikt om brood te snijden. De grote kartels zorgen ervoor dat het brood bij het snijden niet verkruimelt. Door het lange lemmet kunnen er ook langwerpige bolletjes makkelijk mee opengesneden worden. Met een broodmes kan zelf bepaald worden hoe dik de boterhammen worden. Sommige mensen houden van dikke en anderen van dunne boterhammen. Voor het schuin doorsnijden van sandwiches is een broodmes het meest geschikt. Ook stokbrood kan het beste in de lengte doorgesneden worden met een broodmes. Naast de messen waarmee het brood met de hand wordt gesneden, bestaan er ook elektrische broodmessen.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.