Keukengerei – A

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A

Aanzetstaal

keramische slijper Global G4543Aanzetstalen worden gebruikt om messen net een beetje extra scherpte te geven. Keramische en diamant aanzetstalen zijn ideaal om uw messen scherp te maken en te houden. Het fijne oppervlak maakt deze aanzetstalen zelfs geschikt voor de meest exclusieve, zeer dun geslepen messen. In tegenstelling tot gewone aanzetstalen kunnen keramische en diamant aanzetstalen ook gebruikt worden om botte messen weer scherp te krijgen. Als uw messen beschadigd zijn of erg bot zijn, raden wij aan om uw messen eerst door een professionele slijper te laten slijpen en vervolgens met een keramisch of diamant aanzetstaal te onderhouden.

Aardappelschilmesje

Zie ‘Officemes’.

Aardappelstamper

Aardappelstamper OXO43Aardappelstamper of pureestamper is een keukengereedschap dat gebruikt wordt in de bereiding van stoemp/stamppot. Aardappelstamper Rösle43Het bestaat uit een steel en een stampgedeelte gemaakt van metaal of kunststof dat bedoeld is om gekookte aardappelen fijn te stampen en al dan niet te vermengen met groenten. Fijn gestampte aardappelen kunnen ook worden verwerkt tot aardappelpuree.

Anti-aanbakpan

anti-aanbakpan43Belgen en Nederlanders zijn dol op pannen met een anti-aanbaklaag. Je zet de pan op het vuur, doe er wat olie of boter in en bakken maar. Nooit meer gedoe met plakkende aardappelen of roerei als je eigenlijk een omelet wilde: succes verzekerd voor de haastige huiskok. De antiaanbaklaag, voorkomt dat aanzetten en zorgt dat het voedsel van de pan glijdt.
De meest gekende en ook eerste generatie anti-aanbaklaag is Teflon. Teflon is een plasticsoort waarvan het smeltpunt op (slechts) 327°C ligt. Het nadeel van deze pan is dat de Teflon al gauw te heet wordt, met het gevolg dat de laag beschadigd raakt, zelfs als je werkt met houten of kunststoffen pollepels.GreenPan Stockholm pan43
De tweede generatie anti-aanbaklaag is Thermolon, welke pas begint te smelten bij 450°C, wat de pan stukken duurzamer maakt dan de oude teflonpan. Hij is ook vrij van het bestanddeel perfluoroctaanzuur (PFOA), dat bij de oude teflonpan in de vorm van gas vrijkomt en schadelijk is voor de gezondheid. Hoewel pannen met een teflonlaag bij juist gebruik goede en veilige pannen zijn, verdient het nieuwe Thermolon, vanwege zijn duurzaamheid en niet-giftige bestanddelen, toch de voorkeur. Ze zijn wel iets duurder in aanschaf. Voor producten die een bruine krokante korst moeten krijgen adviseren we nog altijd een gewone bakpan zonder anti-aanbaklaag, maar voor de tere producten zoals vis en flensjes is de anti-aanbakpan zeer geschikt.

Appelboor

Appelboor Rösle43Een appelboor is een keukenhulp waarmee het klokhuis van een (hele) appel kan worden verwijderd. De boor heeft een rondgebogen mesje dat vanaf de steel tot de kroon door de appel kan worden gestoken. Door de lengte van het lemmet blijft het binnenste gedeelte aan de boor kleven, zodat dit kan worden verwijderd. Aan het einde van het lemmet is een hecht bevestigd om dit gereedschap goed te kunnen gebruiken.

Aspergekoker

aspergekoker43Een aspergekoker is een smalle hoge kookpot met een deksel en een handig, uitneembaar mandje en zorgt voor perfect gekookte asperges tot in de puntjes. Asperges zijn het best te bereiden in deze cilindrische verticale koker, waarin ze rechtop kunnen worden klaargemaakt. De zachte punten komen dan boven het water uit en worden gestoomd in plaats van gekookt.
De aspergekoker op de afbeelding is vervaardigd uit roestvrij staal en is uitgerust met een glazen deksel. Door het glazen deksel kan je het kookproces mee volgen en met het stoomgaatje kan je stoom laten ontsnappen tijdens het koken zonder het deksel op te tillen.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.