Keukengerei – O

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

O

Oestermes

Oestermes-Wusthof43Het oestermes is zodanig ontworpen dat je er oesters mee kunt openwrikken en het vlees uit de schelp kunt halen zonder de oester te beschadigen.
Als je een oestermes hebt, hoef je dus niet persé naar een restaurant om oesters te eten.
Je bereidt ze eenvoudig zelf:
De oester met één hand (en met bijv. een theedoek) vasthouden met de platte schaal boven. De lemmetpunt van het oestermes met de andere hand in het scharnier tussen de schalen steken en de schelp openen met een korte draai van het mes. De schelphelften langs de opening losjes van elkaar snijden; hierbij de oester goed recht houden zodat er geen vocht uit kan lopen. De platte schaal verwijderen en de oester in de bolle schaal los snijden, eventueel aanwezig gruis wegnemen.

Officemes

Officemes-GSF22--Global43Officemes of aardappelmesje. De betekenis van ‘office’ is in dit geval ‘bijkeuken’ (vroeger deed het koksmaatje het voorwerk voor de chefkok in de bijkeuken en werd het mes dat hij gebruikte omgedoopt tot bijkeukenmes of officemes) en is het meest veelvuldig gebruikte mes van de keuken. Perfect voor het snijden en garneren van uien, kruiden en kleine gerechten. Dit mesje is een allesdoener, is bijvoorbeeld ook uiterst geschikt om groenten en fruit mee te schillen en te snijden. Het officemes is er in verschillende maten, van 8 tot 12 centimeter: hier geldt dat de persoonlijke voorkeur de keuze moet bepalen.

Old-Fashioned Glas

old-fashioned-glas43Een old-fashioned glas staat beter bekend als whiskyglas en als ‘tumbler’. Dit stevig, tamelijk recht glas wordt voornamelijk gebruikt voor sterke drankjes, cocktails met vruchtensap en ijsgruis en uiteraard voor de cocktail met dezelfde naam, de Old Fashioned. De inhoud van een whiskyglas is ongeveer 150 tot 180 ml, alhoewel je ook grotere soorten hebt.

Opdienschaal

serveerschaal43Opdienschaal of serveerschaal is een schaal of schotel om gerechten te kunnen opdienen aan tafel. Bestaat uit diverse materialen (zoals aardewerk, hardglas, roestvrij staal,…), grote, hoogtes en kleuren.

Opscheplepel

Opscheplepel Rösle43Een opscheplepel is een grote roestvrijstalen lepel die wordt gebruikt om voedsel mee op te scheppen. De grootte van een opscheplepel kan variëren in de lengte van het handvat en in de grootte en vorm van de kom. Zo zijn er opscheplepels die dienen als soeplepels of ijslepel. Andere opscheplepels worden gebruikt om eten uit de pan te scheppen of uit een schaal. Bij het bakken van pannenkoeken is de inhoud van een geschikte opscheplepel voldoende om er een pannenkoek mee te bakken.

Ovenschaal

ovenschaal_43Een ovenschaal is een schaal die geschikt is om er gerechten mee te bereiden in een oven. Zo’n schaal kan van aardewerk, metaal, glas of kunststof zijn.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.