Keukengerei – C

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

C

Cakevormen

Cakevorm-silicone43Een cakevorm is een van metaal of kuntstof bakvorm om een cake of brood te kunnen bakken. Er zijn ook teflon-vormen.

Canneleermesje

canneleermesje-43Canneleermesje, zesteur of citrustrekker is een klein gereedschap, klein mesje, waarmee fijne draadjes van de schil (“zest(e)”), van met name citroen of andere citrusvruchten, kan worden geschaafd. Het bestaat uit een handvat en een metalen kop met (meestal vier tot zes) ‘oogjes’, waarmee men langs de schil schraapt. Om dit gemakkelijk te maken zijn de randen van de ‘oogjes’ vlijmscherp. canneleermesje43Het schaafsel wordt vaak gebruikt als smaakmaker of (eventueel gedroogd) als decoratiegarnituur. Verder kan je er bijvoorbeeld in komkommers groeven meemaken, waardoor de plakjes komkommers (of citroen) er mooier, sierlijker uit zien (het doet natuurlijk niets aan de smaak, maar het oog wilt ook wat).
Op de bovenste afbeelding is een roestvrijstalen zesteur te zien vier oogjes, op de onderste afbeelding een zesteur met 1 oogje.

Caquelon

caquelon-le-creuset43Caquelon is een vuurvast steelpannetje gemaakt van aardewerk met een handvat. De caquelon wordt vooral gebruikt, hoofdzakelijk in Zwitserland, om kaasfondue in te bereiden en te serveren. Het woord ‘caquelon’ stamt uit de 18e eeuw en is afgeleid van het Zwitserduitse woord “Kakel”, dat “pan van aardewerk” betekent. Zijn er in verschillende kleuren en grote. Ze bestaan in verschillende kleuren en maten.

Champagnecoupe

Champagnecoupe43Een Champagnecoupe of champagne schotel is een ondiep, breed-geworpen glas op voet. In de jaren ’60 vond men dat een Champagneglas een ‘coupe’ moest zijn. Ondertussen is men erachter dat door het gebruik van een dergelijke coupe de bubbels in no-time vervliegen hetgeen toch weer zonde is en het meer wordt gebruikt om voorgerechtjes in te serveren. Een Champagnecoupe heeft een inhoud tussen de 150 en 250 ml. Klik op afbeelding voor vergroting.

Champagneglas (Flute)

flute43In de jaren ’60 vond men dat een Champagneglas een ‘coupe’ moest zijn. Ondertussen is men erachter dat door het gebruik van een dergelijke coupe de bubbels in no-time vervliegen hetgeen toch weer zonde is. Het beste glas om Champagne uit te drinken is daarom de flûte, een tulpvormig glas met dunne wand. De flûtes zijn er in verschillende maten. Men heeft ze met nauwe hals waardoor de bubbels na het inschenken maximaal in het glas blijven: nadeel van deze glazen is weer dat bij het inschenken veel bubbels verloren gaan. Daarnaast is de opening vaak zo nauw dat men nauwelijks van het aroma en het bouquet kan genieten. Er zijn ook flûtes die groter zijn. Bij deze flûtes is de opening zodanig dat goed van het aroma en het bouquet genoten kan worden terwijl bij het inschenken niet al te veel bubbels verloren gaan. Een Champagneglas heeft een inhoud tussen de 230 en 300 ml.

Charlotte vormen

charlottevorm43Charlotte is een type dessert dat wordt gemaakt door een pudding of fruitpuree te stoppen in schil van brood of koek of cake. Vroeger werden Charlottes vaak gemaakt met brood dat met boter was besmeerd, maar tegenwoordig zal vaker cake of lange vingers worden gebruikt. In plaats van pudding kan ook ijs voor de vulling worden gebruikt.

Chinois

chinois43Een chinois of puntzeef is een zeef die wordt gebruikt in de keuken om bijvoorbeeld bouillon te “passeren” (= keukenterm voor zeven of filteren). Het voordeel van deze zeef-vorm is dat de vloeistof in een straal naar een kleinere pan of schaal gepasseerd kan worden. Soms wordt in de puntzeef een passeerdoek gelegd.

Citrustrekker

Zie ‘Canneleermesje’.

Cocktail Shaker

Boston shaker Rösle43Een cocktail shaker is een apparaat dat wordt gebruikt om dranken (meestal alcoholische) te mixen en dit door te schudden. Men voegt ijs toe in de shaker om de drank sneller te laten koelen voor het opdienen. Een ‘shaken cocktail’ (geschudde cocktail) wordt gemaakt door de gewenste Cobbler shaker Rösle43ingrediënten (meestal vruchtensappen, siropen, likeuren en ijsblokjes) in de cocktailshaker te doen. Dan krachtig schudden gedurende ongeveer 5 tot 10 seconden, afhankelijk van de mengbaarheid van de ingrediënten en de gewenste temperatuur.
Er zijn minstens drie soorten van cocktail shakers:
BOSTON SHAKER: is een twee-delige Shaker bestaande uit een metalen onderkant (beker) en een glas of kunststof mengglas. Het mengglas en onderkant worden in elkaar gezet om te schudden of ze worden afzonderlijk gebruikt om te roeren of te mengen met een muddler (een lange stamper). Een aparte filter of barzeef (hier heeft men twee soorten: de Hawthorn-(veerzeef) en de Julep-zeef (zeeflepel)), is nodig voor dit type Shaker, indien crushed ijs wordt gebruikt. Als men niet beschikt over een dergelijke filter, kan men de twee bekers (die in elkaar zijn gezet om de drank te schudden) na het schudden en horizontaal houdend, onderaan lichtjes van elkaar scheiden, waardoor er een kleine spleet ontstaat en de drank langs deze weg in het glas loopt en dus gezeefd is. Zie linkse afbeelding, merk Rösle.
COBBLER SHAKER:Parisian Shaker WMF43 en meest gekende is een drie-delige cocktailshaker die taps toeloopt heeft aan de boven- en onderkant met een ingebouwde zeef en een dop. De dop kan vaak worden gebruikt als een maat voor gedistilleerde dranken of andere vloeistoffen. Zie middelste afbeelding, merk Rösle.
FRENCH SHAKER: of Parisian Shaker is een twee-delige Shaker bestaande uit een metalen bodem (beker) en een metalen dop. Een filter is altijd vereist voor dit type Shaker, behoudens de scheiding bovenstaande methode. Zie uiterst rechtse afbeelding, merk WMF.

Cocktailglas

cocktailglas43Een cocktailglas of martiniglas is een drinkglas met een voetje, een steel en een wijde, puntvormige kelk. Het voetje is wijd genoeg om voor balans te zorgen. De steel zorgt ervoor dat de gebruiker het glas kan vasthouden, zonder dat de warmte van je hand de drank zou beïnvloeden. Er gaat ongeveer 100 tot 150 ml in een cocktailglas, afhankelijk van het soort glas.

Confituurbokaal

Confituurbokalen43Inmaak- of confituurbokalen om zelfgemaakte confituur, jam of gelei in te bewaren.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.