Brazilian Coffee #2

“Sterke koffie op smaak gebracht met chocolademelk en Cachaça.„

Brazilian Coffee is sterke koffie op smaak gebracht met chocolademelk en Cachaça.
Special coffees of speciale koffies zijn geen kopjes koffie gemaakt met een speciale koffiesoort (zoals Yrgacheffe, Blue Mountain of Maragogyp – vers gebrande gearomatiseerde koffie). Het zijn gewoon kopjes koffie, maar met een extraatje, een scheutje likeur (koffies met alcohol). En wat is er nu heerlijker dan een mooie avond of een diner af te sluiten met een speciale koffie? Of heb je eens zin in iets meer dan een gewoon bakje troost, dat we vaak genoeg drinken, kan je hier terecht voor de lekkerste warme dranken, maar mét alcohol! Maak daarom eens speciale koffies, ze zijn het zeker waard om uitgeprobeerd te worden!
Speciale koffies worden bereid met vers gezette koffie, gemengd met alcohol en suiker, en afgetopt met half-opgeklopte slagroom.

Klassiek │ Special Coffee │ 1 persoon │ Warm

Benodigdheden

  • Espresso – 1 dl (sterke koffie)
  • Chocolademelk – 0,5 dl
  • Cachaça – 5 cl (tip 1)
  • Slagroom – 5 cl (half opgeklopt)
  • Cacaopoeder (optioneel)
Bereiding: /
Keukengerei
Steelpannetje;
Hittebestendig glas;
Eetlepel

Bereiding

  • Warm de likeur op in en pannetje.
  • Vul een hittebestendig glas op met de hete sterke koffie, chocolademelk en de opgewarmde likeur.
  • Giet voorzichtig met de bolle kant van een lepel de room bovenop de koffie (de room moet dus bovenop de koffie blijven liggen. Niet roeren!).

Serveren

  • Strooi eventueel wat cacaopoeder over de room en serveer.

Tips

  1. Cachaça is eigenlijk de Braziliaanse naam voor rum. Net als rum wordt cachaça gemaakt van suikerriet. Er is echter wel een verschil. Cachaça wordt altijd gemaakt van versgeperst suikerrietsap, terwijl rum niet alleen van suikerrietsap, maar ook van suikerrietsiroop en melasse gemaakt kan worden. Cachaça krijgt door het verse sap een meer uitgesproken suikerrietsmaak.
    De sterkte van cachaça varieert van 38% tot 80% alcohol. De Brazilianen consumeren zelf het grootste deel van de productie: zo’n 1,5 biljoen liter per jaar. In de rest van de wereld wordt jaarlijks 15 miljoen liter geconsumeerd. Er zijn verschillende soorten Cachaça, de één al wat beter dan de andere.
    Niemand weet precies wanneer cachaça is ontstaan, maar waarschijnlijk is dat in de periode van 1530 tot 1550 geweest. In deze tijd introduceerden Portugese kolonisten suikerriet in Brazilië. Cachaça wordt gemaakt door suikerriet fijn te malen. Het vrijgekomen sap moet vervolgens 24 uur gisten en wordt daarna gedistilleerd. Meestal wordt de cachaça meteen na het distilleren gebotteld. Deze ongerijpte cachaça wordt witte cachaça genoemd. Witte cachaça is zeer geschikt om puur te drinken of te gebruiken in cocktails, bijvoorbeeld de Caipirinha. Cachaça die gerijpt heeft op houten vaten is donkerder van kleur en wordt gold genoemd. Deze cachaça is bedoeld om puur te drinken.
    Enkele cachaçamerken zijn: Pirassunga, Sagatiba, Ypioca, Leblon, Canario, Pitu, Aguacana …

Ook interessant

coffee-glas43
Café Normand
mok-glas43
Café Francais
coffee-glas43
Café Liégeois
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.