Boxty – Ierse aardappelpannenkoekjes

“Uitsluitend gegeten op Saint-Brigid’s day„

Boxty vindt haar oorsprong in de noordelijke gebieden van Ierland. Het zijn heerlijke aardappelpannenkoekjes die het midden houden tussen rösti en een pannenkoek en die traditioneel in Ierland op een aantal feestdagen worden gegeten, maar tegenwoordig ook op andere dagen hun weg naar de keuken vinden. Oorspronkelijk werden ze uitsluitend gegeten op Saint-Brigid’s day (1 februari) en op de laatste dag van carnaval.
Boxty’s worden gemaakt met een mengsel van gekookte, gepureerde aardappelen en rauwe, geraspte aardappelen. De Boxty is daarom een hartige of zoete pannenkoek, die bite krijgt door de geraspte aardappel, maar door de toevoeging van aardappel puree is hij ook lekker zacht. Het lijkt daarom minder op rosti dan de meeste aardappelpannenkoeken.

De Boxty is dan ook niet zomaar een pannenkoek, maar een huwelijksvoorwaarde in Ierland:
Boxty on the griddle,
Boxty on the pan,
If you can’t make boxty,
You’ll never get a man.

KlassiekBijgerecht4 personenIerland │ Warm

Benodigdheden

  • Aardappelen – 2 x 250 gr
  • Bloem – 100 gr
  • Bakpoeder – 1 tl (of baksoda)
  • Eieren – 2 st (losgeklopt)
  • Melk of karnemelk – 1 à 1,5 dl
  • Bieslook – 1/2 bosje (tip 1)
  • Zwarte peper
  • Zeezout – 1/2 tl
  • Boter of plantaardige olie (om ze te bakken)
Bereiding: /
Keukengerei
Pureestamper of roerzeef; Mengkom; Roerlepel; Torenrasp; Theedoek of keukenhanddoek; Bakpan; Pollepel

Voorbereidend werk

  • Schil de aardappelen met een aardappelmesje of een dunschiller, snij vervolgens de helft in ± evengrote stukken (zodat ze gelijktijdig gaar zijn) en de andere helft houd men heel en was ze allemaal onder stromend water.
  • Spoel het bieslook af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.
  • Kook de evengrote stukken aardappelen gaar in ‘licht gezouten’ water (aardappelen moeten volledig onder water staan – tip 2). Giet de aardappelen af en laat uitdampen.

Bereiding

  • Plet de aardappelen fijn met een pureestamper (als het niet echt smeuïg moet zijn, maar wat grover: stoemp dus) of roerzeef (voor een gladde smeuïge puree).
    • Gebruik NOOIT ofte nimmer een mixer om puree te maken, tenzij je behangerslijm wilt.
  • Doe de puree in een mengkom en voeg de bloem, het bakpoeder en het zout toe. Roer alles even om met een roerlepel.
  • Voeg de losgeklopte eieren toe aan de puree en begin met 1 dl melk toe te voegen. Roer alles weer even om.
  • Rasp nu de overgebleven rauwe, geschilde aardappelen met een torenrasp (tip 3).
  • Doe de geraspte aardappelen in een schone theedoek en draai de uiteinden zodat je er het vocht uit kunt wringen.
  • Voeg de geraspte aardappelen ook toe aan het beslag
  • Roer alles goed door tot een niet te dik papperig beslag, dat niet teveel uitloopt: het moet iets dikker zijn dan pannenkoekbeslag.
    • Voeg eventueel nog een beetje melk toe als het te dik is en anders nog een beetje bloem als het te loperig is.
  • Voeg het fijngehakte bieslook (of andere kruiden) ook nog toe en breng op smaak met wat peper.
    • Het is het beste als je nu het beslag een half uurtje laat rusten.
  • Verhit daarna een klontje boter of lepeltje olie in een bakpan en bak er pannenkoeken van ongeveer 10 à 12 cm doorsnede.
    • Bak de pannenkoekjes ongeveer 5 min aan elke kant of tot ze gaar en goudbruin zijn (zorg dat je ze grondig bakt, zodat de bloem en de rauwe aardappelen door en door gaar zijn).
    • Je kunt ze stuk voor stuk in een kleine pan bakken of met een paar tegelijk in een grote bakpan (tip 4).

Serveren

  • Serveer warm met boter, suiker, siroop, vruchten (zoals appelmoes), spek of een vulling van vlees, vis of groenten.

Tips

  1. Of gebruik kruiden naar voorkeur.
  2. Gebruik eventueel aardappelpuree van een vorige maaltijd.
  3. Rasp deze niet eerder, want anders verkleuren ze.
  4. Boxty pannenkoeken kunnen prima worden warm gehouden of opnieuw worden opgewarmd in de oven.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Rösti

Kartoffelsalat

Gratin Dauphinois
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.