Peach Cobbler – Warme Perzikenpudding

“Southern peach cobbler is een Amerikaans dessert„

Deze ‘Southern peach cobbler’ is een Amerikaans dessert van in de oven gebakken perzik met een heerlijke koekjes-achtige korst. Serveer warm met eventueel een toefje slagroom en/of een bolletje vanilleroomijs. Niet echt gezond, maar wel onweerstaanbaar lekker.
Het is nog niet, zoals de Amerikanen zeggen, ‘as American as apple pie’, maar het scheelt niet veel. De peach cobbler heeft echter zeker een plaats in de top-vijf , als het over traditionele Amerikaanse recepten voor fruitgebak gaat, samen met de ‘apple pie’, de ‘pecan pie’, de ‘carrot cake’ en de ‘strawberry cheesecake’. In Amerikaanse films en tv-series komt het wel eens langs en hoor je de hoofdrolspelers erover praten; de wens, het verlangen, de nostalgie naar een stuk ‘home made peach cobbler’.

KlassiekNagerecht4 personenUSA │ WarmKoud

Benodigdheden

  • VULLING
  • Perziken – 8 st (verse, rijpe – tip 1 en 2)
  • Water – 1,25 dl
  • Basterdsuiker, bruine – 50 gr (tip 3)
  • Kristalsuiker – 50 gr
  • Citroensap – 1 tl
  • Maïzena – 2 tl
  • Boter (om de ovenschaal in te boteren)
  • DEEG (Cobbler)
  • Zelfrijzende bakmeel – 125 gr
  • Basterdsuiker, bruine – 50gr
  • Kristalsuiker – 50 gr
  • Vanillesuiker – 1 zakje
  • Zeezout – een snufje
  • Echte boter – 125 gr in blokjes
  • Warm water – 4 el
  • AFWERKING
  • Kristalsuiker – 3 el
  • Kaneel – 1 tl
  • Poedersuiker en/of kaneel
Bereiding: 1 uur 5 min
Keukengerei
Steelpan; Mengkom; Spatel; Ovenschaal (23 x 35 cm); Bakkwast; Keukenmes; Snijplank (geel)

Voorbereidend werk

  • Was de perziken en droog ze goed af. Schil elke perzik, halveer ze, haal de pit er uit en snij elke helft van de perziken in kleine partjes.

Bereiding

  • VULLING
  • Doe de perzikparten in een steelpan met een laagje water, de bruine basterdsuiker, de kristalsuiker, citroensap en de maïzena (tip 4).
  • Laat zachtjes even aan de kook komen, tot de perziken zacht zijn (ongeveer 10 minuten – tip 1).
  • Doe de perziken en het vocht in een beboterde ovenschaal of bakvorm.
  • DEEG
  • Meng voor het deeg vervolgens het bakmeel, de suiker, vanillesuiker en het zout in de mengkom.
  • Snij dan de boter in kleine blokjes en voeg deze aan het bakmeel-mengsel toe.
  • Kneed de boter (met de hand) door het meelmengsel tot het kruimelig wordt.
  • Voeg een paar eetlepels water toe tot de kruimels tezamen komen en een deeg vormen.
  • AFBAKKEN
  • Schep met een lepel of spatel het deeg op de perziken in de ovenschaal (hoeft niet al te glad gestreken te worden, het mag er namelijk best wat rustiek uitzien).
  • Strooi de witte suiker over de cobbler samen met eventueel kaneelpoeder.
  • Bak de peach cobbler in ongeveer 30 à 45 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven af of tot de korst goudbruin is.
  • Een peach cobbler kan niet in nette punten worden gesneden: schep eenvoudig een (warme of koude) portie uit de ovenschaal en leg het op de bordjes.

Serveren

  • Bestrooi de peach cobbler met poedersuiker en serveer het met eventueel een toef slagroom of een bolletje roomijs of met wat kwark of (Griekse) yoghurt (al dan niet gesuikerd).

Tips

  1. Als je perziken uit blik gebruikt even laten uitlekken.
  2. Voor een andere cobbler vervang de perziken eventueel door ander fruit van het seizoen, zoals bijvoorbeeld appels, peren, pruimen, bessen, kersen, druiven of eventueel zelfs pompoen.
  3. Vervang de bruine suiker in de fruitvulling eventueel door witte suiker of een paar lepels honing, maple syrup of (appel-)stroop. Liever een minder zoete vulling? Laat de suiker dan daaruit weg en vertrouw op het zoet van het rijpe fruit.
  4. Voeg voor een fris smaakaccent in de fruitvulling eventueel nog een theelepel citroenrasp of sinaasappelrasp toe.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Pumpkin pie

Pecan Pie

Boston Cream Pie
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.