Tiramisù – Origineel recept

“Il vero tiramisù tradizionale„

De echte traditionele tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen. Het is een relatief modern gerecht; pas sinds 1980 komt het voor in Italiaanse woordenboeken en kookboeken. De oorsprong ligt in de regio Veneto.
Er bestaan een groot aantal legendes rond Tiramisu! Eén daarvan is dat de tiramisu aan het einde van de zestiende eeuw speciaal uitgevonden werd voor het bezoek aan Wenen van de graaf van Toscane, Cosimo III de Medici, zodat hij een mooie herinnering aan de stad zou hebben. De banketbakkers van Sienna maakten voor hem een dessert met de beste ingrediënten: mascarpone, chocolade en koffie. Volgens een andere legende werd de tiramisu tijdens de Renaissance gezien als een krachtig afrodisiacum en dus werd het ’s avonds door Venetiaanse vrouwen gemaakt voor hun minnaars, met de gedachte dat ze hierdoor meer energie zouden hebben. Dit heerlijke dessert is enorm populair in Italië en heeft verrassende varianten. Naast de originele versie met koffie zijn er heel onverwachte zoete en hartige varianten! Tiramisu is en blijft één van de symbolen van authenticiteit en Italiaanse gezelligheid.

KlassiekDessert6 personenItalië │ Koud

Benodigdheden

  • Eieren – 5 M
  • Ultrafijne suiker – 8 el
  • Marsala – 6 el (Italiaanse dessertwijn – tip 1)
  • Mascarpone – 500 gr (tip 2)
  • Lange vingers – 350 gr (Savoiardi – tip 3)
  • Zeer sterke koffie – 2 kopjes (espresso)
  • Cacaopoeder – 6 el (bittere, ongezoete – garnering)
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkommen; Garde; Ovenschaal

Voorbereidend werk

  • Maak sterke koffie en laat afkoelen.
  • Neem de eieren en splits deze in eigeel en eiwit:
    • bij het scheiden van de eieren er steeds op letten dat de eieren kraakvers zijn en dat er geen eigeel mee onder de eiwitten zitten: zelfs een zeer kleine hoeveelheid eigeel zal de slaagkans om eiwit stijf te kloppen doen verminderen.
    • de mengkom voor de eiwitten ook eerst ontvetten met wat citroensap en wrijf schoon met keukenpapier: dit is ook nodig om het eiwit stijf te krijgen.

Bereiding

  • Klop het eigeel met 4 el suiker tot een wit schuimig mengsel (tip 4 en 5).
  • Voeg 4 eetlepels Amaretto toe en roer er de mascarpone onder.
  • Klop het eiwit stijf met de rest van de suiker en roer het voorzichtig onder het mascarpone-mengsel.
    • Let erop dat het mengsel luchtig blijft.
  • Meng 2 eetlepels Amaretto samen met de koffie.
  • Doop de lange vingers kort in de koffie (tip 6) en schik ze op de bodem van een schaal.
  • Giet er de helft van het mengsel overheen.
  • Dip de rest van de lange vingers in de koffie en schik ze op het mascarpone-mengsel.
  • Giet de rest van het mengsel op de koekjes.
    • Dus lang_vingers/mascarpone_mengsel/lange_vingers/mascarpone_mengsel
  • Laat 4 uur of beter nog een nacht opstijven in de koelkast (tip 7).
  • Bestrooi de tiramisu net voor het opdienen met cacaopoeder (met behulp van een zeef).

Serveren

  • Je zelfgemaakte tiramisu is klaar om geserveerd te worden!
  • Geniet van “la dolce vita” (het zoete leven)!

Tips

  1. Je kunt de marsala ook vervangen door amandellikeur (zoals Amaretto), koffielikeur (zoals Kahlúa of Tia Maria), sinaasappellikeur (zoals Grand Marnier of Cointreau), citroenlikeur (zoals limoncello), rum, cognac, advocaat …
  2. Men kan de mascarpone vervangen door de helft mascarpone en de helft magere kwark of volledig door magere kwark, zodat het minder vet is!
  3. Maak je eigen tiramisu met deze originele Savoiardi, Italiaanse “lange vingers”. Deze zijn steviger dan de Belgische en Hollandse lange vingers en zijn dus beter te gebruiken voor de echte Tiramisu of andere Italiaanse dessert, toetjes.
    1. Vind je deze niet, neem dan de Boudoirs van LU of andere lange vingers.
  4. Door het gebruik van alcohol is dit recept niet geschikt voor kinderen. Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellavergiftiging sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.
  5. Men kan de rauwe eieren vervangen door gepasteuriseerd eigeel (als je daar aan kunt geraken) of opgeklopte slagroom, om zo het risico van salmonellavergiftiging uit te sluiten.
  6. Je doopt ze met slechts één zijde in de koffie, als je zonder de Savoiardi lange vingers werkt, zodat ze niet te slap en zompig worden!
  7. Je kunt de tiramisu maximaal 1 dag van tevoren bereiden.

Drankadvies

  • /

Musictips

Tiramisu
door Faro
door Elena Dana
door Roberto Blanco

InfoEdge

Meer info over
Marsala-wijn (Wiki/Nl)
Amaretto (Wiki/Nl)
Tiramisu (Wiki/Nl)

Ook interessant


Hemelse Panettone Broodpudding

Panna Cotta

Sabayon
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s