Tachnift / Batbot – Marokkaanse Panbrood

“Marokkaanse zachte broodjes gebakken in een pan„

Tachnift of Batbot is een heerlijke zachte Marokkaanse brood of broodje dat weleens wordt vergeleken met een pitabroodje. Je bakt ze niet in de oven, maar in een bakpan op het fornuis. Met dit recept kun je zelf zachte batbot broodjes maken!

KlassiekBrood4 personenMarokko │ Warm

Benodigdheden

  • Patentbloem – 500 gr
  • Fijn griesmeel – 100 gr
  • Instant gist – 1 el
  • Bakpoeder – 1 tl
  • Zeezout – 1 tl
  • Suiker – 1 el
  • Water – 3,5 à 4 dl (lauwwarm – tip 1)
  • Zonnebloemolie
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkommen; Theedoek, Keukenhanddoek of Plasticfolie; Gietijzeren bakpan met dikke bodem of gewone Bakpan

Bereiding

  • Doe de gist met een beetje lauwwarm water en de suiker (tip 2) in een kommetje en laat dat ongeveer 5 minuten staan. Je zult merken dat het gist begint te activeren door de suiker (tip 3).
  • Meng de bloem met het griesmeel en bakpoeder in een mengkom en strooi het zout aan de zijkanten van de kom.
  • Voeg allereerst het gist mengsel toe aan de droge ingrediënten en begin al te mengen.
  • Voeg vervolgens het resterende lauwwater (met gist en suiker) geleidelijk toe en kneed tot het geheel goed gemengd is.
  • Kneed daarna minimaal 10 minuten tot het een zacht en soepel deeg geworden is.
  • Laat het deeg vervolgens onder een theedoek, keukenhanddoek of plasticfolie 60 minuten op een warme plek (tip 4) rijzen tot het volume is verdubbeld..
  • Verdeel het deeg in 4 kleine of 2 grote bollen (tip 5).
  • Bestuif wat griesmeel over je werkvlak, pak een bolletje en druk deze met je handen plat tot een rondje van 1 cm hoog (tip 6). Doe dit met elk bolletje.
  • Laat dan de 4 kleine of 2 grote broodjes nogmaals rijzen tot het verdubbeld is in volume, ditmaal 30 minuten.
  • Druppel wat olie in een gietijzeren bakpan met een dikke bodem (je kunt het ook in een gewone bakpan doen).
  • Bak de deegbollen op laag vuur circa 4 minuten per kant of tot de batbots aan beide kanten mooi goudbruin en gaar zijn.
    • De broodjes zwellen tijdens het bakken een beetje op.
  • Druppel tijdens het bakken ook wat olie over de batbot en draai hem vervolgens om en bak de andere kant.
    • Ga zo door totdat alle broden gebakken zijn.
  • Laat de batbots afkoelen op een theedoek en vul ze desgewenst met groente, kip of vlees.

Serveren

  • Na het bakken van de broodjes kun je ze eventueel licht met boter besmeren. Geniet van je zelf gemaakt brood!!

Tips

  1. Water kan je vervangen door melk.
  2. Je activeert gist het beste door het te voeden met kristalsuiker en wat lauwwarm water. Je moet vooral niet te heet water gebruiken, want hiermee dood je de gistcellen en zal de gist niet geactiveerd worden.
  3. De gist is goed geactiveerd wanneer het begint te schuimen en je de gist goed kunt ruiken.
  4. In de winter periode laat je het deeg best rijzen in de oven, omdat de oven tocht vrij is, en het deeg hierdoor mooi kan rijzen. Tijdens de warme dagen laat je het deeg gewoon op het werkvlak liggen om te rijzen.
  5. Je kunt het deeg op twee manieren vormen. Je kunt ervoor kiezen om gewoon bolletjes van het deeg te maken (2, 4 of 8 stuks) of, indien je kleine rondjes wilt, rol het deeg uit tot één plak van 1 cm dikte, en haalt hier met een ronde uitsteekvormpje rondjes uit.
  6. Je zult misschien wel denken dat de broodjes aan de dunne kant zijn, maar tijdens de tweede rijs verdubbelt het deeg in volume en zelfs tijdens de bak stijgt het nog in hoogte.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Maïsbroodje

Sodabrood

Naanbrood
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s