Groentebouillon – Homemade

“Een zeer smaakvolle, gezonde en heldere bouillon!„

Makkelijk, lekker, gezond en weet wat je eet: recept met alle ingrediënten en stappen die je nodig hebt voor een smaakvolle groentebouillon, zodat je er zeer lekkere sauzen, risotto en soepen mee zal serveren.
Groentebouillon kan probleemloos worden bewaard in de diepvriezer. Ingevroren porties van 2,5 dl zijn bijzonder handig om bij latere bereidingen te gebruiken.

KlassiekSoep3 literBelgië │ Warm

Benodigdheden

  • Water – 3 L
  • Prei – 4 stengels
  • Wortelen – 4 dikke
  • Bleekselder – 6 stengels
  • Gele uien – 4 st
  • Kruidnagels – 4 st
  • Knoflook – een halve bol
  • Zwarte peperbolletjes – 15 st
  • Rozemarijn – 2 takjes
  • Tijm – 4 takjes
  • Peterselie – 1 busseltje (met stengels)
  • Laurier – 5 blaadjes
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Soeppan met deksel; Schuimspaan; Puntzeef; Pollepel

Voorbereidend werk

  • Verwijder het buitenste blad, snijd daarna de stengel in de breedte doormidden, maar laat de stronk intact. Je kunt de prei nu goed wassen tussen de verschillende lagen van bladeren. Snij de prei vervolgens in grove stukken.
  • Was de wortel onder stromend water, schil het met een dunschiller en snij het in grove stukken.
  • Was de bleekselderstengels onder stromend water en snij ze vervolgens in grove stukken.
  • Pel de ui en prik een kruidnagel in elke ui. Snij een bol knoflook middendoor (pellen is niet nodig).

Bereiding

  • Giet water in een grote soeppan en breng het aan de kook op een matig vuur.
  • Doe de groenten samen met alle andere smaakmakers in de pot vol met kokend water (tip 1).
  • Zet het deksel schuin erop en laat alles 45 à 60 minuten sudderen (tip 2 en 3).
    • Als alle groenten helemaal zacht zijn en uit elkaar vallen, hebben zij al hun smaak afgegeven en is de bouillon klaar.
  • Zeef de bouillon met een puntzeef en druk met een pollepel de sappen uit de groenten voor extra smaak (tip 4).
  • Tenslotte kan je indien nodig, naar smaak, zeezout toevoegen.
    • Zout kan je later toevoegen, afhankelijk van het gerecht waarvoor je de bouillon gebruikt.

Serveren

  • Vries een deel in, zo heb je altijd zelfgemaakte groentebouillon in huis voor toekomstige bereidingen.

Tips

  1. Voeg een rood pepertje toe als een iets pittigere bouillon gewenst is.
  2. Mocht er schuim op de bouillon komen schep dit er dan met een schuimspaan vanaf.
  3. Als je de bouillon heel helder moet zijn kan een theedoek of kaasdoek in de puntzeef gelegd worden om zo ook alle kleinere deeltjes eruit te zeven.
  4. Voor een krachtigere groentebouillon kan de bouillon (na het zeven) langer ingekookt worden. Zet de bouillon dan op een laag vuur zonder deksel op. De bouillon kan ook ingekookt worden tot een fond.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Visfumet Visbouillon

Bouillons

Kippenbouillon
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s