Mystery Coffee

“Sterke koffie op smaak gebracht met Grand Marnier en Kahlúa„

Diplomatenkoffie is sterke koffie op smaak gebracht met Grand Marnier en Kahlúa.
Special coffees of speciale koffies zijn geen kopjes koffie gemaakt met een speciale koffiesoort (zoals Yrgacheffe, Blue Mountain of Maragogyp – vers gebrande gearomatiseerde koffie). Het zijn gewoon kopjes koffie, maar met een extraatje, een scheutje likeur (koffies met alcohol). En wat is er nu heerlijker dan een mooie avond of een diner af te sluiten met een speciale koffie? Of heb je eens zin in iets meer dan een gewoon bakje troost, dat we vaak genoeg drinken, kan je hier terecht voor de lekkerste warme dranken, maar mét alcohol! Maak daarom eens speciale koffies, ze zijn het zeker waard om uitgeprobeerd te worden!
Speciale koffies worden bereid met vers gezette koffie, gemengd met alcohol en suiker, en afgetopt met half-opgeklopte slagroom.

Klassiek │ Special Coffee │ 1 persoon │ Warm

Benodigdheden

  • Espresso – 1,5 dl (sterke koffie)
  • Grand Marnier – 3 cl (tip 1)
  • Kahlúa – 3 cl (tip 2)
  • Slagroom – 5 cl (half opgeklopt)
  • Cacaopoeder (optioneel)
Bereiding: /
Keukengerei
Steelpannetje;
Hittebestendig glas;
Eetlepel

Bereiding

  • Warm de likeur op in en pannetje.
  • Vul een hittebestendig glas op met de sterke koffie en de opgewarmde likeur.
  • Giet voorzichtig met de bolle kant van een lepel de room bovenop de koffie (de room moet dus bovenop de koffie blijven liggen. Niet roeren!).

Serveren

  • Strooi eventueel wat cacaopoeder over de room en serveer.

Tips

  1. Grand Marnier (40% vol.) is een heerlijke likeur die smaakt naar sinaasappels, voor het eerst gemaakt in 1880 door Alexandre Marnier-Lapostolle. Het is een mengsel van cognac, gedistilleerde essence van bittere sinaasappel uit Haiti, vanille en andere ingrediënten. Het kan puur als digestief gedronken worden, maar even goed verwerkt in cocktails en desserten, zoals de befaamde ‘Crêpes Suzette’. Er bestaan verschillende soorten Marnier, maar de meest gekende en gedronken is de Cordon Rouge of de originele Grand Marnier likeur van hoge kwaliteit.
  2. Kahlúa (20% vol.) is een Mexicaanse koffielikeur. In de smaak zijn hinten van rum, vanille en karamel te herkennen. Ze kan puur of met ijs worden gedronken, wordt gebruikt in cocktails (zoals in Black Russian, B-52, White Russian) , in koffie of in desserts (zoals in roomijs, gebak en kwarktaarten). Verder zijn er ook verschillende varianten, zoals Kahlúa Especial, Kahlúa Mocha, Kahlúa French Vanilla, Kahlúa Hazelnut, Kahlúa White Russian, Kahlúa Mudslide, Kahlúa Spiced Eggnog. Heb je geen Kahlúa-likeur, neem dan andere likeur op basis van koffie, zoals Tia Maria, Café Marakesh, After, Evita, Sheridan’s, Eva Buste, Chouffe, enz…

Ook interessant

coffee-glas43
Café Normand
mok-glas43
Café Francais
coffee-glas43
Café Liégeois
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s