Crumble van Zomerfruit – Zalig Fruitdessertje

“Hemels Gerecht Dat Warm Of Koud Geserveerd Kan Worden„

Crumble is een gerecht van Engelse oorsprong die zowel in zoete als in hartige versies kunnen gemaakt worden, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten, hoewel de zoete versie veel vaker voorkomt. Een zoete Crumble bestaat meestal uit een vulling van gestoofd fruit bestrooid met een kruimelig mengsel van vet (meestal boter), bloem en suiker.
Men kan een zoete crumble met andere soorten vers fruit maken, alleen moet je rekening houden met het volgende: een crumble maken met zacht fruit (zoals aardbeien, frambozen, rode en zwarte bessen,…) doet men, zonder het fruit te behandelen, rechtstreeks in een ingevette ovenschotel. Daarentegen hardere soorten fruit (zoals appels, peren, perziken, rabarber, ananas, pruimen,…) gaat men eerst voorstoven/karameliseren.

KlassiekNagerecht4 personenEngelandWarm of Koud

Benodigdheden

  • VULLING
  • Zomerfruit – 500 gr (tip 1)
  • CRUMBLE (kruimelmengsel)
  • Tarwebloem – 225 gr
  • Ultrafijne suiker – 100 gr (tip 2)
  • Echte boter – 150 gr (ijskoud, ongezouten)
  • Amandelpoeder – 50 gr (en/of 1 zakje vanillesuiker, beide optioneel)
  • Zeezout – een snufje
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom; 1 grote of 4 kleine ronde ovenschalen

Voorbereidend werk

  • VULLING
  • Was en maak het fruit schoon. Snij grote exemplaren eventueel doormidden.
  • CRUMBLE
  • Snij de boter in kleine klontjes.

Bereiding

  • CRUMBLE
  • Meng in een kom de bloem (tip 3), ultra fijne suiker, zeezout en eventueel het amandelpoeder en/of vanillesuiker (hoeft niet, is naar eigen voorkeur). Kneed de boterklontjes met de vingertoppen door de bloemmengeling tot men een kruimelige structuur heeft (soort broodkruimels als het ware): dit mengen moet snel gebeuren, want de boter mag niet smelten en daarom is het belangrijk dat deze koud is.
  • AFWERKING
  • Schep het fruit over in één grote of vier kleine ingevette ronde ovenschalen (tip 4). Strooi er het kruimelmengsel over (een laagje van +/-2 cm) en druk het zeer lichtjes aan.
  • Bak 30 à 35 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven of tot de kruimels mooi goudbruin zijn.
    • Eventueel de laatste 5 minuten de oven nog op grillstand, tot het deeg mooi goudbruin gekleurd is.

Serveren

  • Serveer warm, lauwwarm of koud, eventueel overgoten met vanillesaus, vanillepudding (vla) of een bolletje vanilleroomijs (of naar eigen smaak), en een toefje slagroom.

Tips

  1. Zomerfruit: aardbeien, rode bessen, frambozen, bosbessen, braambessen en kers.
  2. Suiker naar eigen smaak, zoals cassonade graeffe (in de volksmond ook wel kinnekessuiker genoemd), licht of donker bruine kandijsuiker, ultra fijne suiker,… Persoonlijk hou ik van cassonade graeffe-smaak.
  3. De verhouding bloem/suiker/boter kan men min of meer zelf bepalen, sommigen houden het op drie maal dezelfde hoeveelheid.
  4. Eventueel nog wat gehakte nootjes toevoegen, zoals amandelen, pistache-, hazel- of walnoten. Men kan de nootjes fijn of grof gehakt onder het fruit of gemalen onder het deeg mengen.

Drankadvies

  • /

Variaties

* Rabarber crumble
met rabarber en een beetje frambozen
* Perziken crumble
met perziken en gemalen amandelen in het kruimeldeeg
* Rode vruchten crumble
met aardbeien, frambozen en rode bessen
* Abrikozen crumble
met amandelschaafsels
* Peren crumble
* Appel en peren crumble
* Bosvruchten crumble

iNFOeDGE

Meer info over
Crumble (Wiki/EN)

Ook Interessant

appels-43
Trifle Met Appel En Calvados
fuji-appel43
Appelbol
Jonagolden43
Appels Uit De Oven
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s