Pol­lo Con Mo­le Po­bla­no

“Kip met pit­ti­ge cho­co­la­de­saus„

De Mexicaanse keuken is heel divers en kent een groot aantal lokale specialiteiten. Sommigen daarvan hebben inmiddels hun weg naar onze eigen keuken gevonden, zoals deze mole.
Mole – spreek uit molé – is een typisch Mexicaanse saus met enorm veel varianten. Elke versie is in elk geval pittig door de toevoeging van chilipeper en geeft gerechten een heerlijk rijke smaak.
De meeste soorten bestaan uit wel meer dan twintig ingrediënten, variërend van uien, tomaten, chilipeper, rozijnen, amandelen, kruiden, chocolade en zelfs tortilla’s.
Mole poblano is de meest bekende variant. Deze variant wordt gemaakt met kaneel en chocola. Klinkt misschien gek, maar de chocola is niet overheersend.
Mole poblano wordt veel geserveerd op speciale gelegenheden zoals bruiloften, verjaardagen en Cinco de Mayo, een van de belangrijkste Mexicaanse feestdagen.
Zoals het altijd met nationale gerechten gaat heeft iedereen wel een eigen versie. De ingrediënten verschillen, vaak gaan er meerdere soorten pepers in, maar ook de bereidingswijze varieert van alle ingrediënten mengen en verwarmen, tot stap voor stap alle ingrediënten apart garen en dan pas mengen. Deze saus is fantastisch bij kip, daarom dit recept ‘Pollo con mole poblano’.
Pollo con mole poblano, kip met chocoladesaus, is één van beroemdste gerechten van Mexico. Pollo mole poblano is een heerlijk kippenvlees gerecht met een rijk gekruide saus op basis van onder meer chocolade en pepers.

KlassiekHoofdgerecht4 personenMexico │ Warm

Benodigdheden

  • Maïskip, in 8 stukken (tip 1)
  • MOLE SAUS
  • Kippenbouillon – 1,25 l
  • Sesamzaadjes – 50 gr
  • Amandelen – 50 gr (blanke)
  • Walnoten – 50 gr
  • Gele ui – 1 st
  • Knoflook – 3 teentjes
  • Gerookte paprikapoeder – 2 tl (pimenton)
  • Komijnpoeder – 1 tl
  • Kaneelpoeder – 1 tl
  • Kruidnagels – 3 st
  • Zwarte peperbolletjes – 3 st
  • Korianderzaadjes – 1 tl
  • Zeezout – 1 tl
  • Rozijnen – 50 gr
  • Gedroogde pruimen – 100 gr
  • Gedroogde abrikozen – 100 gr
  • Oud brood – 2 sneetjes
  • Gepelde tomaten – 400 gr (uit blik – tip 2)
  • Plantaardige olie – 125 ml
  • Pure chocolade – 100 gr (cacaogehalte minimaal 70% – tip 3)
  • CHILIPEPERS
  • Gedroogde anchos – 35 gr (tip 5 en 4)
  • Gedroogde mulatos – 35 gr (tip 6 en 4)
  • Gedroogde pasillas – 35 gr (tip 7 en 4)
  • Jalapeños – 35 gr (uit bokaal)
  • AFWERKING
  • Rijst – 250 gr (tip 8)
  • Maïskolven – 4 hele
Bereiding: /
Keukengerei
Antiaanbakpan; Hakmolen; Bakpan; Blender; Braadpan; Roerlepel; Bolzeef; Pollepel; Twee kookpotten

Voorbereidend werk

  • Week de anchos, mulatos en pasillas 30 minuten in licht gezouten warm water.
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank fijn.

Bereiding

  • Rooster de sesamzaadjes, amandelen en walnoten in een antiaanbakpan zonder vetstof.
  • Mix de helft van de sesamzaadjes samen met de amandelen en walnoten in een hakmolen fijn. Doe het in een kommetje (mengsel 1).
  • Maal nu de kruidnagels, peperbolletjes en korianderzaadjes in dezelfde hakmolen fijn.
  • Verhit 2 el olie in een bakpan en fruit de ui, knoflook, paprika-, komijn- en kaneelpoeder en de 3 fijngemalen kruiden 5 minuten op middelhoog vuur, zodat de geuren vrijkomen (mengsel 2).
  • Doe de drie pepers met wat weekvocht, jalapeños, rozijnen, pruimen, abrikozen, oud brood en gepelde tomaten in een blender en pureer het geheel tot een gladde massa (mengsel 3).
  • Verwarm de olie in een grote stoofpot en voeg de drie mengsels en kippenbouillon toe.
  • Doe de chocolade bij de stoofpot en laat 45 minuten tot 1 uur sudderen op een zacht vuurtje, roer af en toe.
    • Het resultaat moet een dikke smeuïge saus zijn.
  • Giet de saus uit de pot in een bolzeef en wrijf de saus met de bolle kant van een (pol)lepel door de zeef.
    • De saus gaat door de zeef en de zaadjes, zaadlijsten, vellen en andere stukjes blijven achter.
  • Kruid de kip met peper en zout en bak ze in een bakpan met een scheutje olie in 20 à 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Kook de rijst beetgaar in lichtgezouten water en kook in een ander kookpot de maïskolven gaar. Grill de kolven daarna nog even op een grillpan.
  • Proef de mole en breng op smaak met zout en voeg eventueel nog hot sauce of chilipasta toe als je echt van pittig houdt.

Serveren

  • Verdeel de kip over de borden en overgiet met wat dikke chocoladesaus. Bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes.
    • Schep nog saus in een sauskommetje en zet deze op tafel, zodat je gasten eventueel nog kunnen bijscheppen (tip 9).
  • Serveer de pollo con mole poblano met rijst.
  • Lekker erbij: een maiskolf per persoon.

Tips

  1. Je kunt ook kipfilet of kipdijen nemen ipv een hele kip.
  2. Als je ze vind, kan je ze vervangen door een blik tomatillo’s.
  3. Hoe bitterder hoe beter!
  4. Kunnen vervangen worden door verse cayennepepers of Spaanse pepers.
  5. Ancho paprika’s zijn gedroogde poblano paprika’s die plat en gerimpeld verschijnen. Zij hebben een bruinachtige-zwarte kleur en zijn zeer gemeenschappelijk in vele Mexicaanse gerechten. Gedroogde anchos zijn vaak vermalen in sauzen en andere bijgerechten moet worden gebruikt. Ancho paprika’s zijn mild en kunnen variëren in smaak van een paprika vergelijkbaar met een zoet maar heter smaak.
  6. Mulato pepers lijken op anchos, maar ze zijn donkerder en zoeter. Mulatos hebben een aardse smaak die is zeer mild. Mensen die gevoelig zijn voor hete pepers kunt genieten van de mulato smaak.
  7. Pasilla pepers zijn de gedroogde versie van de chilaca chili. Ze zijn lange en dunne met een zwarte gerimpelde uitstraling. Pasillas zijn erg mild en worden vaak gebruikt in Mole sauzen en milde salsas.
  8. De rijst kan vervangen worden door maïstortilla’s.
  9. De rest van de saus kun je na het eten invriezen.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Baskische Kip

Gentse Waterzooi

Pastitsada
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s