Marokkaans Brood – Uit de Oven

“Brood is erg belangrijk in de Marokkaanse keuken„

Marokkaans brood, lekker zacht, is onmisbaar in de Marokkaanse keuken. Brood is erg belangrijk, omdat je eigenlijk bijna bij elk gerecht wel brood serveert. Brood vervangt als het ware mes en vork. Het wordt gecombineerd met vlees en groenten gerechten. Vooral lekker bij traditionele Marokkaanse gerechten zoals Tajine en marmita. De broden worden veel verkocht, maar het lekkerste is om het natuurlijk zelf te maken.

KlassiekBrood2 grote broden of 10 kleine │ Marokko │ Koud

Benodigdheden

  • DEEG
  • Tarwebloem – 750 gr (tip 1)
  • Fijn griesmeel – 250 gr (fijn semolina)
  • Verse gist – 45 gr (tip 2)
  • Suiker – 2 tl
  • Zonnebloemolie – 4 el
  • Zeezout – 1/2 el
  • Lauwwarm water – 5 dl (kan meer of minder zijn)
  • OVERIGE
  • Bloem (om het aanrecht te bestuiven)
  • Extra griesmeel (om het deeg te bestrooien)
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom;
Bakplaat

Voorbereiding

  • Meng de bloem met het griesmeel in een mengkom.
  • Maak een kuiltje in het midden en leg er de gist en suiker in.
  • Schenk wat lauwwarm water op de gist en los hem op.
  • Sprenkel de olie over de bloem en strooi het zout aan de buitenkant van het hoopje bloem.
    • Let op dat er geen zout bij de gist komt (dit verstoort het gistingsproces).
  • Meng de bloem beetje bij beetje door het gistmengsel en voeg al knedend het overige lauwwarme water toe.
    • Let op dat het deeg niet te plakkerig wordt.
  • Kneed met de hand in ongeveer 20 minuten tot er een soepel, zacht en elastisch deeg ontstaat (of circa 10 minuten in de keukenmachine op halve kracht met een k-haak).
  • Verdeel het deeg in 2 bollen (tip 3) en laat het afgedekt onder een vochtige theedoek op een tochtvrije plek 1,5 uur rijzen bij kamertemperatuur en verdubbelen qua volume.
  • Bestuif je aanrecht met bloem. Leg een bol gerezen deeg op je aanrecht en druk het met bebloemde handen plat tot een rond brood van circa 1,5 cm dik.
    • Vorm met de binnenkant van je handpalm het deeg mooi rond.
    • Herhaal het met de andere bol deeg.
  • Leg de deegplakken op een met bloem bestoven bakplaat (of met bakpapier) en laat het deeg nogmaals afgedekt onder een theedoek op een tochtvrije plek circa 30 minuten licht rijzen.

Bereiding

  • Maak met je duim een stoomgaatje in het midden van elk deegplak, als een soort naveltje, en prik het brood enkele keren in met een vork (tip 4).
  • Bestrijk de deegplakken voorzichtig met wat water en strooi er wat griesmeel overheen.
  • Plaats ze één voor één in een op 200°C voorverwarmde oven en bak het brood in circa 25 minuten goudbruin en gaar, en de korst moet lekker knapperig zijn (tip 5).

Serveren

  • Men scheurt het in punten.

Tips

  1. Kan ook enkel met tarwebloem of half-om-half fijne tarwegriesmeel en tarwebloem.
  2. Of 14 gr droge gist.
  3. Verdeel het deeg in 2 of 10 stukken, het ligt eraan hoe groot je je brood wilt!
  4. Of met een zeer scherp mesje 4 rechte sneden langs de rand insnijden, die elkaar bij de uiteinden kruisen.
  5. Je kunt het ook in een grote bakpan bakken: halverwege baktijd het brood omkeren en andere kant goudbruin en gaar bakken.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Chapati

Matze en matzemeel

Sodabrood
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s