BBQ Saus – Texas

“T. Bar-B-Q Sauce„

Barbecue of BBQ?
Afhankelijk van waar je bent opgegroeid, kunt je het spellen: barbeque, barbicue, barbique, barbecue, Bar-B-Cue, Bar-B-Que, Bar-B-Q, of BBQ. Alles wordt beschouwd als correct gespeld.

KlassiekSauzen4 personenUSA │ Warm

Benodigdheden

  • Boter – 2 el
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Gele ui – 1 kleine ui
  • Jalapeño pepers – 3
  • Chipotle pepers – 1 (uit een blikje ‘chipotle pepers in adobo’, gehakt)
  • Tomatenketchup – 5 dl
  • Melasse, donkere – 1 el (tip 1)
  • Moutazijn – 1 el (tip 2)
  • Worchestershire saus – 5 à 6 el
  • Citroen- of limoensap – 4 el
  • Rode chilipoeder – 1 tl
  • Komijnpoeder – 1 tl
  • Zwarte peper – 1/2 tl (versgemalen)
  • Zeezout – 1 tl
Bereiding: /
Keukengerei
Sauspan; Roerlepel; Staafmixer

Voorbereidend werk

  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank fijn.
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Was de pepertjes onder stromend water, snij ze vervolgens op een snijplank in fijne ringen met een groentemes (zonder pitjes als je het niet té pikant wilt).

Bereiding

  • Verhit voor de saus de boter in een sauspan en laat de gesnipperde ui en de knoflook glazig fruiten.
  • Voeg er de Jalapeño pepers, Chipotle pepers, Tomatenketchup, Melasse, Moutazijn, Worchestershire saus, sap, chilipoeder, komijnpoeder, peper en zout aan toe en roer het geheel goed om.
  • Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat de saus gedurende 20 minuten sudderen.
  • Zet vervolgens de staafmixer in de saus en mix ze glad (je kunt ook een blender gebruiken – tip 3).
  • Proef en breng desgewenst verder op smaak:
    • Te pittig: meer suiker of melasse toevoegen
    • Te zoet: meer azijn toevoegen
    • Te dun: langer laten sudderen
    • Niet pittig genoeg: meer sambal oelek, cayennepeper of andere hete sausen toevoegen
    • Te dik (Is dat mogelijk?): meer vloeistof in roeren
  • Giet over in een fles of bokaal (tip 4).
    • Borstel veel saus op eender welk vlees (bv ribbetjes) tijdens de laatste 10 minuten van het grillen.

Serveren

  • Serveer met borst of rundvlees ribben en extra saus in een sauskom op de tafel.

Tips

  1. Melasse of molasse wordt al eeuwenlang gegeten. Het is een donkerbruine, stroperige vloeistof die ontstaat als bijproduct van het proces waarbij suiker wordt gemaakt. Door het hoge suikergehalte levert melasse veel energie (calorieën). De ‘zoute stroop’ is rijk aan mineralen, smaakt minder zoet dan andere stropen en wordt verwerkt in koekjes, gebak, taarten en sauzen. Daarnaast wordt er (illegaal) sterke drank van gestookt. Melasse wordt ook gebruikt als ingrediënt voor hoestsiroop – waarschijnlijk is dat de reden waarom kinderen zo dol zijn op die drankjes.
    Ruwe rietsuikermelasse is te koop in de betere biowinkel. Een mogelijke vervanger is ahornsiroop, een Canadese specialiteit gemaakt uit het sap van de esdoorn. Er is ook Luikse stroop, gemaakt van bieten en peren, en zelfs honing kan melasse vervangen. Natuurlijk zullen het suikergehalte, de kleur en de smaak steeds anders zijn.
  2. Moutazijn is vooral in Groot-Brittannië een veel gebruikt ingrediënt. Het wordt als smaakmaker bijvoorbeeld over de bekende “fish and chips” gegoten. Het wordt daar ook “Alegar” genoemd. Moutazijn wordt op de zelfde manier gebrouwen als het Britse bier “ale”.
    De basis is gerst, dat wordt gebrouwen, waarbij het zetmeel uit het graan wordt omgezet in maltose. De maltose, eigenlijk een soort suiker, wordt omgezet in alcohol. Zo ontstaat de ale en als je de alcohol in het bier laat gisten, wordt het zuur en zo krijg je de moutazijn. Dit brouwen neemt nog al wat tijd in beslag en de commercieel gemaakte moutazijn zal dit proces bespoedigen en daardoor is de prijs lager dan die van de traditioneel gemaakte moutazijn.
    Moutazijn is lichtbruin van kleur. Het is mild van smaak, met een hoog percentage azijnzuur en natuurlijke suikers en daardoor is het ook minder zuur dan de gebruikelijke azijnsoorten.
    Moutazijn is in Nederland en België niet zo makkelijk te krijgen. In speciaalzaken wordt deze azijnsoort te koop aangeboden.
  3. Wie een fluweelzachte saus wenst, kan ze zeven. Druk de saus met de bolle kant van een lepel doorheen een bolzeef.
  4. Kan een week in de koelkast bewaard worden.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Tomatensaus

Blackwellsaus

Hollandaise saus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.