BBQ Saus – Kansas City

“K.C. Bar-B-Q Sauce„

Kansas City barbecue saus valt in de zware tomaatcategorie en is zoeter dan de rest te wijten aan een lager gehalte aan azijn en de royale toevoeging van melasse en bruine suiker. Dikker dan de rest, het ligt op het oppervlak van het vlees en dringt niet door in het vlees. KC-stijl ribs worden op de laatste momenten van het grillen geborsteld met de saus. Extra saus wordt geserveerd in een sauskom op het tafel.

KlassiekSauzen1 literUSA │ Warm

Benodigdheden

  • Tomatenketchup – 2,5 dl
  • Passata – 2,5 dl (gezeefde tomaten)
  • Basterdsuiker, donkere – 3/4 cup
  • Appelcider- of rode wijnazijn – 1,5 dl
  • Melasse, donkere – 30 ml (tip 1)
  • Hickory vloeibare rook – 2 tl (tip 2)
  • Boter – 1 el
  • Knoflookpoeder – 1/2 tl
  • Uienpoeder – 1/2 tl
  • Chipotle chilipoeder – 1/4 tl (tip 3)
  • Gerookte paprika – 1 tl
  • Cayennepeper – 1/4 tl
  • Komijnpoeder – 1/2 tl
  • Zwarte peper – 1/2 tl (grof gemalen)
  • Zeezout – 1 tl
Bereiding: /
Keukengerei
Sauspan; Roerlepel

Bereiding

  • Voeg de ketchup, passata, suiker, wijnazijn, melasse, vloeibare rook en boter in een grote pan en breng het op matig vuur aan de kook.
  • Kruid het geheel met knoflookpoeder, uienpoeder, chilipoeder, paprikapoeder, cayennepeper, komijnpoeder, peper en zout. Roer het geheel goed om met een roerlepel.
  • Zet het vuur laag en laat het gedurende maximaal 30 minuten sudderen. Pas op dat je de saus niet laat aanbranden. Roer af en toe.
  • Proef en breng desgewenst verder op smaak:
    • Te pittig: meer suiker of melasse toevoegen
    • Te zoet: meer azijn toevoegen
    • Te dun: langer laten sudderen
    • Niet pittig genoeg: meer cayennepeper of andere hete sausen toevoegen
    • Te dik (Is dat mogelijk?): meer vloeistof in roeren
  • Giet over in een fles of bokaal (tip 4).
    • Borstel veel saus op eender welk vlees (bv ribbetjes) tijdens de laatste 10 minuten van het grillen.

Serveren

  • Serveer extra saus in een sauskom op de tafel.

Tips

  1. Melasse of molasse wordt al eeuwenlang gegeten. Het is een donkerbruine, stroperige vloeistof die ontstaat als bijproduct van het proces waarbij suiker wordt gemaakt. Door het hoge suikergehalte levert melasse veel energie (calorieën). De ‘zoute stroop’ is rijk aan mineralen, smaakt minder zoet dan andere stropen en wordt verwerkt in koekjes, gebak, taarten en sauzen. Daarnaast wordt er (illegaal) sterke drank van gestookt. Melasse wordt ook gebruikt als ingrediënt voor hoestsiroop – waarschijnlijk is dat de reden waarom kinderen zo dol zijn op die drankjes.
    Ruwe rietsuikermelasse is te koop in de betere biowinkel. Een mogelijke vervanger is ahornsiroop, een Canadese specialiteit gemaakt uit het sap van de esdoorn. Er is ook Luikse stroop, gemaakt van bieten en peren, en zelfs honing kan melasse vervangen. Natuurlijk zullen het suikergehalte, de kleur en de smaak steeds anders zijn.
  2. Liquid smoke wordt in België en Nederland ook vaak vloeibaar rookaroma genoemd. Hoewel het allesbehalve natuurlijk klinkt, is dat het toch wel. De belangrijkste ingrediënten zijn water en rook. Daarnaast wordt soms azijn toegevoegd, wat kleurstof om het water karamelkleurig te maken en een emulgator. Het maken gaat ongeveer zo: houtsnipper worden verbrandt, en de rook gaat via een schoorsteen of andere buis in een condensator waar de rook wordt afgekoeld en tot een vloeistof transformeert. Soms wordt het goedje nog gefilterd of verdund met water. Door te variëren met de soort houtsnippers, kan liquid smoke in verschillende smaken gemaakt worden. Een populaire smaak is hickory-hout (Noord-Amerikaans walnotenhout). Liquid smoke geeft direct een rokerige smaak aan een gerecht. Ideaal voor BBQ-saus. Ook bij brisket, spareribs of vis is een rookaroma toevoegen een goed idee. Veel vegetariërs zijn dol op liquid smoke, omdat het niet dierlijk is maar wél een vleesachtige smaak geeft. Het wordt dan vaak gebruikt bij seitan, tofu of tempeh. Je hoeft slechts een heel klein beetje liquid smoke te gebruiken om het smaakeffect te krijgen alsof je gerecht uren in een rookoventje heeft gestaan.Geeft alle gerechten die een rokerige noot vereisen, onmiddellijk de juiste smaak. Maar wat als ik geen liquid smoke wil gebruiken? Er zijn alternatieven!
    1. Gebruik een paar theelepels gerookte paprikapoeder
    2. Maak gebruik van gerookte thee of thee met een ‘rook’-smaak. Te vinden bij Simon Lévelt.
    3. Tabasco saus heeft ook een lekkere rokerige smaak, maar maakt je gerecht ook pittig!
  3. Gewone chilipoeder kan ook.
  4. Kan een week in de koelkast bewaard worden.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Tomatensaus

Blackwellsaus

Hollandaise saus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.