Kip Tikka Masala

“xxx„

Chicken tikka masala (ook afgekort als CTM) is een Brits-Indiaas gerecht, waarvoor er talloze recepten bestaan. Toch hebben die bereidingen heel veel met elkaar gemeen.
Het wordt in het Nederlandse taalgebied ‘kip tikka masala’ genoemd. Het bestaat uit kip (chicken) die in stukjes is klein gesneden, gemarineerd in een kruidige (tikka) en romige saus op basis van yoghurt, dan gebakken (traditioneel in een tandoor) en vervolgens opgediend in een saus met gemengde specerijen (masala) die in dit geval (vrijwel steeds) tomaten of tomatenpuree bevat. Serveer het gerecht met een portie rijst (de geurige basmati past er perfect bij).

KlassiekHoofdgerecht4 personenEngeland │ Warm

Benodigdheden

  • MARINADE
  • Yoghurt – 1 dl
  • Garam masala – ½ el (tip 1)
  • Kurkumapoeder – ½ el (tip 2)
  • Pasta Tandoori – 1 el (tip 3)
  • Rode curry – 1 el
  • Limoen – 1 st
  • KIP TIKKA MASALA
  • Kipfilets – 4 st
  • Knoflook – 3 teentjes
  • Rode chilipeper – 1 st
  • Gember – 40 gr
  • Koriander – ½ bussel
  • Amandelschilfers – 4 el
  • Rode uien – 2 st
  • Gepelde tomaten, in stukjes – 400 gr (uit blik)
  • Kokosmelk – 4 dl (ongezoet)
  • Arachideolie – scheutje
  • Zwarte peper
  • Zeezout
  • RIJST
  • Rijst – 200 gr (bij voorkeur basmati)
  • Gele uien – 2 st
  • Arachideolie – een scheutje
  • Sesamolie – een scheutje
Bereiding: /
Keukengerei
Marineren
Keukenmes; Snijplank (geel); Mengkom; Citrusrasp
Kip tikka masala
Blender; Bakpan
Rijst
Kookpot met deksel

Voorbereidend werk

  • Pel de teentjes look en snipper de chilipeper grof.
  • Schil het stukje gember en snij de knol in stukjes.
  • Spoel de koriander, snij er de steeltjes af en hou de steeltjes en blaadjes apart.
  • Pel de rode uien en snipper ze fijn.
  • Pel de gele uien en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).

Voorbereiding

  • MARINEREN
  • Snij de kipfilets in brede repen en doe ze in een ruime mengkom.
  • Schep of giet de yoghurt over de stukken kip en voeg de ‘garam masala’ toe.
  • Doe er de vuurrode tandooripasta, de rode currypasta en het kurkumapoeder bij.
  • Rasp wat zeste (of groene schil) van de limoen erbij.
  • Snij de limoen middendoor en pers de helft van het sap bij het kruidige yoghurtmengsel.
  • Meng alles en laat de kip in alle rust marineren.

Bereiding

  • KIP TIKKA MASALA
  • Neem de beker van de blender erbij. Doe de look, chilipeper, gember en steeltjes van de koriander in de beker van de blender. Mix al die smaakmakers fijn.
  • Verhit een ruime pan op een stevig vuur en strooi de amandelschilfers erin.
  • Rooster de stukjes noot kort tot ze een bruin kleurtje krijgen (blijf erbij, want de schilfers kunnen snel verbranden).
  • Doe de geroosterde schilfers in een potje en zet ze even opzij. Hou de pan bij de hand.
  • Schenk een scheutje arachideolie in de pan en verhit ze op een matig vuur.
  • Haal de stukken kip uit de marinade (veeg de yoghurtmarinade er een beetje af).
  • Bak de repen kipfilet kort aan beide zijden. Laat ze niet aan de bodem kleven.
  • Doe de kip na enkele minuten in een apart schaaltje.
  • Stoof de snippers rode ui in de pan met aanbaksels van de kip.
  • Voeg er nog een extra scheutje arachideolie bij.
  • Roer regelmatig, zodat de ui niet aanbrandt.
  • Doe ook de gemixte smaakmakers uit de blender erbij (eventueel door een bolzeef halen). Blijf roeren.
  • Schenk de stukjes tomaat uit blik in de pan en schraap de aanbaksels met een houten lepel los.
  • Giet de ongezoete kokosmelk erbij.
  • Roer in de pan tot je een egale saus krijgt.
  • Zet het vuur lager en voeg de stukken kortgebakken kip toe.
  • Laat de kip ‘Tikka Masala’ nog 20 minuten zachtjes pruttelen of tot de kip gaar is.
  • RIJST
  • Neem een kookpot en verhit er een scheutje arachideolie in.
  • Stoof de stukjes ui kort en voeg dan de rijst toe.
  • Roer en laat de korrels kort bakken.
  • Schenk dubbel zoveel water als je rijst gebruikte in de pot (1/3 rijst en 2/3 water).
  • Zet het deksel op de pot en gaar de rijst op een zacht vuur.
  • Werk af met een scheutje sesamolie.
  • Proef en breng op smaak met wat peper en zout.

Serveren

  • Serveer iedereen een portie rijst met een flinke schep kip ‘Tikka Masala’.
  • Werk elk bord af met de blaadjes verse koriander (die je opzij hield) en wat geroosterde amandelschilfers.

Tips

  1. Garam masala is een bekend geurig en traditioneel Indische kruidenmengsel die bestaat uit verwarmende en geurende kruiden die veel gebruikt worden in de dagelijkse keuken. De smaak is kruidig en warm, maar niet heet of pikant. Veel gebruikt in Bangladesh, India en Pakistan keuken voor het kruiden van vlees- en gevogeltegerechten. Er bestaat geen origineel recept, want iedere regio heeft zijn eigen variant en ieder huishouden zijn eigen familierecept. Het mengsel bevat onder meer zwarte peper, cayennepeper, koriander, komijn, kardemom en geelwortel, soms aangevuld met andere specerijen als kruidnagel, fenegriek, kerrie, muskaat en dergelijke, want zoals ik al zei een origineel recept bestaat er niet. Het mengsel moet in kleine hoeveelheden worden toegediend aan gerechten, anders gaat de smaak teveel domineren. Wordt meestal tegen het eind van de kooktijd toegevoegd. Is vlot te vinden in supermarkten/warenhuizen.
    Strooi garam masala aan het einde van de bereiding over je gerecht, opdat de geur en de aroma van de kruiden het best bewaard blijft.
  2. Kurkuma, ook wel koenjit, tarmeriek, koenir of Indiase geelwortel genoemd en is van oorsprong van Maleisië. Kurkuma is de wortelstok en de knollen van de plant Curcuma Longa en is vers, gedroogd en in poedervorm verkrijgbaar. De specerij heeft een zeer duidelijk aroma, is mild bitter en heeft een lichte grondsmaak. Gemalen kurkuma is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren. Het is dan ook een vast bestanddeel van currypoeder (kerriepoeder) die hieraan zijn gele kleur geeft. Kurkuma kan vervangen worden door saffraan (de bijnaam van kurkuma is dan ook Indische saffraan), maar dat is niet gebruikelijk daar saffraan veel duurder is.
    Voeg kurkuma toe aan bonen, kip, eieren, sauzen, soepen, vis, vlees, rijst en spinazie. Kurkuma geeft gebakken vlees, kippenblokjes en aardappelen een mooie korst. In India gebruikt men kurkuma bij zoete gerechten en in curry’s. In de Noord-Afrikaanse keuken wordt kurkuma veel gebruikt bij lamsvlees en groenteschotels. Werkt goed in combinatie met koriander, kaneel, komijn, venkel, gember, mosterdzaad, paprika en peper. Het geeft ook de kleur aan piccalilly.
  3. Tandooripasta en rode currypasta zijn te koop in de grotere supermarkt en ook de lokale Aziatische winkel heeft dit in huis.

Drankadvies

  • /

Filmtips

Garam Masala
(Wiki/En) – Trailer

Variaties

Tikka Masala met
* lamsvlees
* vis
* kikkererwten
* quorn
* paneer

InfoEdge

Meer info over
Garam Masala
(Wiki/NlWiki/En)
Kip tikka masala
(Wiki/NlWiki/En)

Ook interessant


Pad Thai

Chakalaka

Fajita
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.