Kugel met Stoofperen

“Een heerlijk stoofgerecht„

De Joodse keuken in Nederland is grotendeels Asjkenazisch en lijkt ook erg op de Asjkenazische keuken die je in veel andere landen vindt. Kugel met peren is een Nederlandse variant van gerechten van de joodse shtetls in Oost-Europa en Rusland.
Een kugel kan zoet of hartig zijn. De naam komt van het Duitse kugel, dat bal of globe betekent. Kugel is een recept dat traditioneel op Sjabbat wordt gegeten, maar het smaakt ook uitstekend op andere dagen. Sjabbat vindt plaats vanaf vrijdagavond en duurt tot zaterdagavond.
In de Hollands-Joodse keuken, kook je met je ‘nesjomme’, met je ziel.
Deze kugel is zoet en vrij machtig.

KlassiekDessert4 à 6 personenJoodse keuken │ Warm

Benodigdheden

  • Zelfrijzende bakmeel – 250 gr
  • Tarwebloem – 150 gr
  • Basterdsuiker, witte – 2 x 150 gr
  • Vanillesuiker – 2 zakjes
  • Zachte roomboter – 250 gr
  • Kaneelpoeder – 1 ½ tl
  • Zeezout – 1 snufje
  • Citroen – 1 st
  • Gekonfijte gember – 75 gr
  • Gembersiroop – 3 el (van de gekonfijte gember)
  • Rozijnen – 125 gr
  • Amandelpoeder – 50 gr
  • Lauwwarm water – 2,5 dl
  • Stoofperen – 1,5 kg
Bereiding: 4 à 5 uur
Keukengerei
Grote kookpot met deksel; Mengkom; Roerlepel

Voorbereidend werk

  • Haal de boter op tijd uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur komt.
  • Week de rozijnen gedurende een half uur in een kommetje met warm water.
  • Schil de peren met een dunschiller, snijd ze met een groentemes in vieren en haal de klokhuizen eruit.
  • Was de citroen onder stromend water en rasp de schil van de bio-citroen met een rasp of zesteur.
    • Geen bio-citroen, neem dan een gewone citroen en schrob ze met een schuurborstel af onder stromend water.
  • Pers de citroen uit met een citruspers en vang het sap op in een mengkommetje.
  • Snij de gekonfijte gember in fijne stukjes.

Bereiding

  • Doe de peren in een grote kookpot en vul met water aan, zodat ze net onder staan.
  • Voeg 150 gr suiker, 1 tl kaneel en het citroensap toe, breng aan de kook en stoof de peren half gaar op een zacht vuurtje met deksel op de pan (ongeveer 1 ½ uur, af en toe eens kijken of het niet aanbrandt!).
  • Roer in een mengkom de zachte boter, de resterende 150 gram suiker, de vanillesuiker en het zout door elkaar en voeg de citroenrasp, de uitgelekte rozijnen, het amandelpoeder, de gesneden gember en de siroop toe.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en bloem met een bolzeef boven het mengsel en roer het geheel met een roerlepel tot een stevig deeg.
  • Vervolgens beetje bij beetje het water erbij tot je een niet te droge niet te natte deegbal hebt (beetje kleverig/trekkerig: je zult waarschijnlijk 10 kugels gebakken moeten hebben, wil je het gevoel in je vingers krijgen en dus in dit geval al doende leert men):
    • is het té plakkerig doe er dan wat meel bij
    • is het té droog dan moet er nog wat lauwwarm water bij
  • Dek de peren (met het kookvocht) nu voorzichtig af met de deegbal (probeer hem heel te houden) en strooi er de rest van het kaneel overheen.
  • Breng aan de kook en zet vervolgens het fornuis op z’n allerlaagst (liefst nog met vlamverdeler als je op gas kookt) en laat de pan met gesloten deksel zo’n 3 à 4 uur pruttelen (slowcooking af en toe eens kijken of het niet aanbrandt!).
    • Als de kugel goed droog is is hij gaar. Om dat te weten moet je er af en toe even met een breinaald of wafelvork in prikken: komt die er helemaal schoon uit dan is hij klaar.

Serveren

  • Serveer heet met wat kookvocht (tip 1).

Tips

  1. Het gerecht is nog lekkerder als het de volgende dag gegeten wordt. Maar wel LANGZAAM opwarmen!

Drankadvies

  • /

InfoEdge

Meer info over
Kugel (Wiki/En)

Ook interessant


Fruitpudding van Moe

Appels Uit De Oven

Mousse de Maracujá
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.