Lokshen kugel – Joodse Noedel Pudding

“Joods gebakken gerecht„

Kugel is een traditioneel Joods gebakken gerecht.
Kugel (קוגל Kugl) is een gebakken pudding of casserole, meestal gemaakt van eiernoedels (Lokshen Kugel) of aardappelen . Het is een traditionele Ashkenazi Joodse gerecht, vaak geserveerd op Sjabbat en Jom Tov .

KlassiekDessert6 à 8 portiesJoodse keuken │ Warm of Koud

Benodigdheden

  • Eiernoedels, brede – 350 gr
  • Cottage cheese – 250 ml (tip 1)
  • Roomkaas – 250 ml
  • Zure room – 500 ml
  • Basterdsuiker, witte – 1 cup
  • Eieren – 6 st (L)
  • Roomboter – 60 gr (ongezouten)
  • Kaneelpoeder – 1 tl
  • Rozijnen – 1 cup (tip 2)
  • Zeezout – 1/4 tl
Bereiding: 60 min
Keukengerei
Grote kookpot; Keukenmachine of blender; Ovenschaal 20 x 30 cm

Voorbereidend werk

  • Bedek de rozijnen met heet water en laat ze een half uur weken.
  • Doe de boter in een steelpannetje, laat het smelten op een zacht vuurtje (enkel smelten, niet laten bruisen of kleuren) en laat vervolgens afkoelen.
  • Klop de eieren los met een garde of vork in een kommetje.

Bereiding

  • Breng een grote kookpot licht gezouten water aan de kook.
  • Voeg de noedels toe aan de pot, breng terug aan de kook en laat ze koken tot ze zacht zijn (niet al te zacht), ongeveer 5 minuten.
  • Laat ze uitlekken in een vergiet en doe de gekookte noedels terug in de pot.
  • In een keukenmachine of blender meng je de cottage cheese, roomkaas, zure room, 3/4 cup suiker, eieren, gesmolten boter en zout.
  • Giet het mengsel over de gekookte noedels in de pot en roer tot alles goed gemengd is.
  • Giet de rozijnen in een vergiet, laat uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
  • Roer ze vervolgens ook onder de noedels.
  • Giet het noedel-mengsel in een ingevette ovenschaal (ongeveer 20 x 30 cm).
  • Bestrooi de bovenkant van de kugel met de resterende suiker en met het kaneelpoeder.
  • Bak de Kugel gedurende ongeveer 45 à 60 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven of tot het midden van de Kugel is gestold en de uiteinden van de noedels goudbruin gebakken zijn (opgepast dat de uiteinden niet aanbranden, anders het eerste half uur de schaal afdekken met aluminiumfolie).
  • Laat de Kugel 15 à 20 minuten rusten alvorens aan te snijden.

Serveren

  • Kugel kan warm of koud geserveerd worden.

Tips

  1. Je kunt de cottage cheese vervangen door kwark/platte kaas.
  2. Rozijnen kunnen vervangen worden door andere gedroogde vruchten, zoals gehakte abrikozen, ananas …

Drankadvies

  • /

InfoEdge

Meer info over
Kugel (Wiki/En)
Jom tov (Wiki/En)

Ook interessant


Rijstpap

Hot Fudge Sundae

Messinaroom
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.