Kippensoep met Matzeballen

“Dit is een traditioneel recept voor Joodse kippensoep„

Matzeballen is een typisch joods bijgerecht en lekker voor in kippen- of linzensoep. Matzeballen recepten gaan meestal van overgrootmoeder, naar grootmoeder, moeder, dochter, kleindochter over. Koken in de Joodse keuken doe je met ‘Nesjomme’, met je ziel.

KlassiekSoepen4 personenJoodse keuken │ Warm

Benodigdheden

  • Eieren – 2 L
  • Matzes – 6 grote
  • Matzemeel, fijn – 50 gr (bloem gemaakt van gemalen ongerezen brood)
  • Plantaardige olie – 2 el (tip 1)
  • Zeezout – 1/2 tl
  • Witte peper – 1/4 tl (versgemalen)
  • Gele ui – 1 st
  • Gemberpoeder – 1 tl (optioneel – tip 2)
  • Kippenbouillon – 2 L (met kippenvlees in)
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom; Keukenhanddoek; Vergiet; Bakpan; Kookpot

Voorbereidend werk

  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).

Bereiding

  • Klop de eieren in een grote mengkom op.
  • Doe de grote matzes in een propere keukenhandoek en verkruimel ze fijn met de handen.
  • Doe de kleingemaakte matzes in een vergiet en giet er wat koud water over, zodat de matzes een beetje zacht worden. Knijp ze daarna goed uit.
    • De kruimels moeten niet te nat maar net vochtig worden.
  • Fruit de gesnipperde ui in de olie.
  • In de grote kom de eieren en de matzes goed vermengen met de matzemeel, olie, gemberpoeder, gefruite ui, peper en zout.
  • Afdekken en 1 à 2 uur in de koelkast zetten.
  • De resterende kippenbouillon in een grote kookpot op een matig hoog vuur aan de kook brengen.
  • Maak eerst één proefballetje en doe dit in een beetje kokend water of bouillon om te kijken of het uit elkaar valt. Als dat het geval is, kneed dan nog wat extra matzemeel door het deeg.
  • Vorm dan balletjes van het koude matzemengsel, met vochtige handen, van ongeveer de grootte van een walnoot (tip 3).
  • Leg de matzeballen in de kippenbouillon en laat het op een middelhoog vuur sudderen tot de balletjes gaar zijn, ongeveer 30 minuten (tip 4).
    • De matzeballen zijn gaar wanneer ze aan de oppervlakte van de bouillon bovendrijven.

Serveren

  • Dien de kippensoep heet op met de groenten, kippenvlees en uiteraard de matzeballen.

Tips

  1. Je kunt ook plantaardige margarine nemen.
  2. Geen fan van gemberpoeder, neem dan fijngehakte peterselie.
  3. Ze kunnen ongekookt ook prima worden ingevroren. Je hoeft ze voor het koken niet te ontdooien.
  4. De matzeballen worden door het koken zeker driemaal zo groot!

Drankadvies

  • /

InfoEdge

Meer info over
Matzah ball (Wiki/En)

Ook interessant


Heldere kippensoep

Kippenbouillon

Kippenroomsoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.