Muffuletta – Italiaans Belegde Sandwich

“Een muffuletta is een Siciliaans brood„

Muffuletta! Als je het met veel overtuiging hardop zegt klinkt het een beetje Italiaans en dat is het ook. De hemelse sandwich hieronder is uitgevonden door Amerikanen, maar hij is van origine Italiaans. Een muffuletta is een Siciliaans brood en de vele Italiaanse immigranten in Amerika hebben er deze sandwich versie van gemaakt.

KlassiekLunch4 personenUSA / New Orleans │ Koud

Benodigdheden

  • GROENTEMENGELING
  • Olijfolie – 1,25 dl (extra virgine)
  • Wortel – 1/2
  • Bleekselderij – 1/2 stengel
  • Bloemkool – 1/2 st
  • Oregano – 1/2 tl (gedroogde)
  • Tijm – 1/2 tl (gedroogde)
  • Groene olijven – 125 gr
  • Zwarte olijven – 75 gr
  • Zeezout – 1/2 tl
  • Peterselie – 1 el (verse, gehakt)
  • BROODJE
  • Siciliaans rond brood met sesamzaad (Ø 20 cm – tip 1)
  • Soppressata – 8 dunne plakjes (Italiaanse salami – tip 2) 125 gr
  • Prosciutto cotto – 2 dunne plakjes (Italiaanse gekookte ham – tip 3) 125 gr
  • Provolone – 4 dunne plakjes (Italiaanse kaas) 125 gr
  • Gruyère – 2 dunne plakjes (Zwitserse kaas) 75 gr
  • Mortadella – 6 dunne plakjes (Italiaanse worst) 125 gr
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot; Mengkom; Snijplank; Broodmes

Voorbereidend werk

  • Was de wortel onder stromend water, schil het met een dunschiller, snij het in de breedte in twee en snij vervolgens de twee helften van de wortel nogmaals in twee en snij de kwartjes daarna in plakjes of blokjes.
  • Was de bleekselderstengels onder stromend water en snijd de bleekselderstengels in de breedte in twee en vervolgens de lengte in fijne plakjes.
  • Snij de bloemkool in kleine, hapklare roosjes, spoel ze schoon onder koud stromend water en laat de roosjes uitlekken.
  • Ontpit de olijven en hak ze in fijne stukjes.

Bereiding

  • GROENTEMENGELING
  • Verhit de olie in een kleine pan en doe er de wortel, selderij, bloemkool, oregano, tijm en 3 el water in. Zet het vuur wat lager en laat 10 minuutjes sudderen.
  • Giet het groentemengsel over in een kommetje en roer de olijven en peper en zout erdoor.
  • Zet opzij om af te koelen. Als het afgekoeld is kan je de peterselie er door roeren.
  • BROODJE
  • Snij het brood in de lengte doormidden.
  • Met behulp van je handen maak je een kommetje in elke helft van het brood.
  • De bovenste helft strijk je in met wat olijfolie.
  • De onderste helft vul je met de groentenmix.
  • Leg de sopressata, ham, provolone, gruyère en mortadella over de groenten en dek af met de bovenste broodhelft.
  • Wikkel de sandwich in met plasticfolie .
  • Leg de sandwich op een snijplank of een bakplaat en leg er een zwaar voorwerp op (bv een gietijzeren pan of een hoop boeken).
  • Na een uurtje kan je de folie er afhalen en de sandwich in stukjes snijden.

Serveren

  • Serveer onmiddellijk.

Tips

  1. Je kunt het ook vervangen door een ciabatta of Turks brood met sesam.
  2. Geen sopressata, vervang het dan door salami naar eigen voorkeur.
  3. Geen Prosciutto cotto, neem dan Coppa di Parma of ga gewoon voor beenham.

Drankadvies

  • /

InfoEdge

Meer info over
Muffuletta (Wiki/En)
Historie van Muffuletta (En)

Ook interessant


Belegde broodjes

Monte Cristo Sandwich

Uitsmijter
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.