Ghanaian Fried Rice – Ghanese Gebakken Rijst

“Fried rice word in Ghana veel verkocht„

Ghanese fried rice.. er bestaat natuurlijk de bekendere Chinese witte-, Surinaamse bruine- en Javaanse nasi, maar er bestaat ook een Ghanese soort van nasi die ‘fried rice’ word genoemd. Fried rice word in Ghana veel verkocht bij kraampjes maar ook in restaurants. In Ghana heb je ‘Papaye’ (een soort van restaurant/snackbar) wat vroeger vooral echt de place to be was voor je fried rice with chicken! Maar je kan ook zelf vrij makkelijk lekkere fried rice maken.

KlassiekBijgerecht4 personenAfrika / Ghana │ Warm

Benodigdheden

  • Rijst – 300 gr
  • Plantaardige olie – 2 el
  • Eieren – 4 st
  • Gele ui – 1 st
  • Groene paprika – 1 st
  • Wortelen – 3 grote
  • Pijpajuin – 2 st
  • Doperwten – 200 gr (diepgevroren – tip 1)
  • Maggi Aroma (uit fles – tip 2)
  • Currypoeder
  • Zwarte peper
  • Sojasaus (zout)
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot; Bakpan; Roerlepel

Voorbereidend werk

  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Schil de paprika met een dunschiller (optioneel), snij de vrucht open, verwijder de steel en de zaadlijsten, en snij vervolgens het vruchtvlees in zeer kleine blokjes (zie de video om de paprika op de gemakkelijkste manier in blokjes te snijden).
  • Was de wortel onder stromend water, schil het met een dunschiller, snij het in de breedte in twee, snij de twee helften nogmaals in twee (vier lengtes) en snij het vervolgens in zeer kleine blokjes.
  • Spoel de pijpajuin af onder stromend water en snij ze vervolgens in zeer fijne ringetjes op een snijplank (groen) met een groentemes.

Bereiding

  • Kook de rijst gaar (volgens de aanwijzingen op de verpakking) in licht gezouten water.
  • Verhit de olie in een bakpan, voeg de groenten toe en stoof ze tot de groenten beetgaar zijn (ongeveer 5 min).
  • Klop de eieren in een kommetje los en giet het over de gestoofde groenten in de bakpan.
  • Bak de eieren als scrambled eggs tot de eieren gaar zijn (ongeveer 2 min).
  • Voeg maggi, currypoeder en peper toe naar smaak.
  • Voeg de rijst toe en bak het geheel onder constant omscheppen.
  • Voeg als laatste de zoute sojasaus toe naar smaak (als zoute toets en smaakmaker).
  • Bak het geheel nog zo’n 5 minuten onder nog steeds constant omscheppen.

Serveren

  • Serveer met Ghanese gebakken kip, salade en als je het echt op z’n Ghanees wilt eten een schepje shitto of shito (milde of hete chilipepersaus).

Tips

  1. De doperwten kunnen vervangen of aangevuld worden door champignons en/of 1/4 savooikool (in fijne reepjes gesneden).
  2. Maggi Aroma is een vloeibare smaakversterker. De Aroma wordt vaak gebruikt in soep, als onderdeel in marinades of bij bereiding van aziatische gerechten. Maggi Aroma kan vervangen worden door een groentebouillonblokje, Knorr Aromat of soja saus.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Risotto alla Milanese

Koulouri – Simit

Geelrys
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.