Sticky Toffee Pudding

“Van origine typisch Engels nagerecht„

Sticky toffee, van origine typisch Engels nagerecht, is een goddelijk toetje waar je weinig werk aan hebt en hoge ogen mee gooit. De sticky toffee saus doet ’t m echt!!
Een ‘honingzoete’ charmeur met een sticky bite zijn de gebruikte dadels in het recept! Bij elke hap van deze Medjoul dadel waan jij je even in de zevende hemel. Deze kanjers groeien hoog in de dadelpalmen. Ze worden gekweekt in woestijnachtige gebieden waar ze in trossen, net als bananen, fier aan de bomen pronken. De Medjoul dadel is de grootste dadelsoort onder de dadels. Dat is nog eens koninklijk genieten! Ongelofelijk wat moedernatuur ons voor moois te bieden heeft. Een smaaksensatie eerste klas en ook nog eens gezond!

KlassiekDessert4 personenEngeland │ Lauwwarm of Koud

Benodigdheden

  • CAKE
  • Dadels – 200 gr (tip 1)
  • Baking soda – 1 tl
  • Boter – 65 gr
  • Vanille-extract – 1 tl
  • Ultrafijne witte suiker – 120 gr
  • Eieren – 2 st
  • Zelfrijzend bakmeel – 175 gr
  • SAUS
  • Boter – 150 gr
  • Donkerbruine basterdsuiker – 300 gr
  • Slagroom – 1,5 dl
  • GARNERING
  • Slagroom
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom; Keukenmachine met een k-haak; Ovenschaal (Ø 20 cm) of 4 schaaltjes (Ø 8 cm)

Voorbereidend werk

  • Haal de eieren en boter op tijd uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
  • Verwijder de pit, hak de dadels fijn.

Bereiding

  • CAKE
  • Mix de dadels, baking soda en 2 dl kokende water in een kommetje en laat 15 minuten staan.
  • Doe de zachte boter, vanille-extract en fijne suiker in een keukenmachine en mix dit tot een licht en gladde massa.
  • Voeg de eieren één voor één toe en roer goed door.
  • Voeg beetje bij beetje het meel toe.
  • Ontdoe de dadels van het water en mix deze er ook goed door.
  • Doe het beslag in één ingevette ovenschaal van ongeveer 20 cm (of in 4 aparte schalen van 6 à 8 cm diameter) en bak deze ± 30 à 35 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
    • Controleer de gaarheid met een breinaald: steek de naald in de cake en haal ze er terug uit. Wanneer er niets meer aan kleeft en de naald er dus droog en schoon uitkomt, is de cake gaar en heeft ze lang genoeg gebakken.
  • SAUS
  • Laat de boter in een pannetje met dikke bodem op middelhoog vuur smelten.
  • Voeg de bruine suiker, vanille en room toe en laat 5 minuutjes zachtjes koken. Roer af en toe door.
  • De saus ziet er nu nog dun uit maar als je deze heel even laat staan zie je al snel dat deze dikker wordt.
  • GARNERING
  • Sla de slagroom stijf.

Serveren

  • Steek de cake uit met een uitsteker (van ± 8 cm diameter) en leg deze op een bordje.
  • Schenk hier de saus over en geef er eventueel opgeklopte slagroom bij (al dan niet gezoet)
  • Enjoy!!.

Tips

  1. Kies het liefst de ‘medjouls’ dadels. Deze zachte, sappige en extra grote dadels zijn een topproduct. Ze zijn van de beste kwaliteit. Ze zijn dik en groot met een pit binnenin. Medjoul dadels zijn niet voor niets de topper onder de dadels.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Cake

Carrot Cake

Pumpkin cake
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.