Bloemknoedel

“Een knoedel is een bal of balletje„

Een knoedel (Duits: Knödel of Kloß; Luxemburgs: Kniddel; Tsjechisch: knedlík; Engels: dumpling; Italiaans: gnocchi; Chinees: dim sum; Scandinavisch: komperduse …), is een bal of balletje gemaakt van pastadeeg, aardappeldeeg, brooddeeg of een ander deeg en vaak een mengvorm van de hiervoor genoemde deegsoorten, of van oud brood. Knoedels zijn vooral geliefd in Zuid-Duitsland, de Elzas, Oostenrijk, Slowakije en Tsjechië.
Knoedels zijn in de eerste plaats deegballen in de grote familie van deegwaren. Deeg wordt gebakken in ovens, gekookt in water of gefrituurd als smoutebollen. Allemaal variaties op hetzelfde thema. Knoedels worden zelden puur bereid, er gaat bijna altijd iets bij: aardappelen, bijvoorbeeld, of oud brood, of pompoen.
Knoedels zijn onder te verdelen in hartige knoedels en zoete knoedels.
Hartige knoedels zijn onder te verdelen in gevulde en ongevulde knoedels. De ongevulde knoedels zijn vaak grote deegbollen die als bijgerecht geserveerd worden bij vlees, kip of paddenstoelen.
Gevulde knoedels worden vaak als voorgerecht geserveerd, maar kunnen ook als bijgerecht van het hoofdgerecht functioneren. Zo is er: Gehaktknoedel (knoedel gevuld met gebraden varkensvlees, gebraden rundvlees en gebraden gehakt), Leberknödel (knoedel gevuld met lever, knoflook en peterselie), Tiroler Speckknödel (knoedel van oud brood gemengd met stukjes spek), Pitepalt, kroppkakor en blodpalt (Zweedse knoedelgerechten, gemaakt van onder meer aardappels en meel).

KlassiekBijgerecht4 personen │ Warm

Benodigdheden

  • Bloem – 300 gr
  • Eieren – 2 st
  • Olie – 2 el
  • Bakpoeder – 1 el
  • Melk – 2 à 2,5 dl (of karnemelk)
  • Zeezout – 1 tl
Bereiding: /
Keukengerei
Stoompan; Mengkom;
Garde; IJsschep of Olieboltang;
Schuimspaan

Bereiding

  • Doe water in de onderpan van een stoompan, zet de stoominzet en het deksel op de pan, plaats op het vuur en breng het water tot juist aan de kook.
  • Doe de eieren in een mengkom en klop ze los.
  • Voeg olie, bakpoeder en zout toe en meng opnieuw.
  • Voeg er geleidelijk de bloem onder.
  • Giet er 2 dl melk bij en roer goed door elkaar.
    • Het moet een zeer dik beslag zijn, maar het moet nog schepbaar zijn met een lepel. Voeg eventueel nog wat melk (als het te dik is) of wat bloem (als het te dun is) toe: dik genoeg, zodat het deeg niet uit de schep loopt en in de vorm blijft van balletjes, dun genoeg zodat men er ballen van kunt scheppen.
  • Schep het deeg met een ijsschep/olieboltang uit de kom en doe de balletjes deeg één voor één in een stoompan (of stoomkoker).
  • Stoom de knoedels (ipv koken in water) gedurende 5 minuten gaar (kooktijd hangt natuurlijk af van de grootte van de knoedels).
  • Schep ze met een schuimspaan uit het water.

Serveren

  • Serveer de bloemknoedels met groenten en vlees
    Lekker met kip en kipbouillonsaus of champignonroomsaus.

Drankadvies

  • /

Musictips

Thüringer Klöße
door Fritz

InfoEdge

Meer info over
Knoedel (Wiki/Nl)
Kloß of Knödel (Wiki/De)

Ook interessant


American Potato Salad

Kartoffelsalat

Patatas Bravas
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.