Broodknoedels

“Een knoedel is een bal of balletje„

Een knoedel (Duits: Knödel of Kloß; Luxemburgs: Kniddel; Tsjechisch: knedlík; Engels: dumpling; Italiaans: gnocchi; Chinees: dim sum; Scandinavisch: komperduse …), is een bal of balletje gemaakt van pastadeeg, aardappeldeeg, brooddeeg of een ander deeg en vaak een mengvorm van de hiervoor genoemde deegsoorten, of van oud brood. Knoedels zijn vooral geliefd in Zuid-Duitsland, de Elzas, Oostenrijk, Slowakije en Tsjechië.
Knoedels zijn in de eerste plaats deegballen in de grote familie van deegwaren. Deeg wordt gebakken in ovens, gekookt in water of gefrituurd als smoutebollen. Allemaal variaties op hetzelfde thema. Knoedels worden zelden puur bereid, er gaat bijna altijd iets bij: aardappelen, bijvoorbeeld, of oud brood, of pompoen.
Knoedels zijn onder te verdelen in hartige knoedels en zoete knoedels.
Hartige knoedels zijn onder te verdelen in gevulde en ongevulde knoedels. De ongevulde knoedels zijn vaak grote deegbollen die als bijgerecht geserveerd worden bij vlees, kip of paddenstoelen.
Gevulde knoedels worden vaak als voorgerecht geserveerd, maar kunnen ook als bijgerecht van het hoofdgerecht functioneren. Zo is er: Gehaktknoedel (knoedel gevuld met gebraden varkensvlees, gebraden rundvlees en gebraden gehakt), Leberknödel (knoedel gevuld met lever, knoflook en peterselie), Tiroler Speckknödel (knoedel van oud brood gemengd met stukjes spek), Pitepalt, kroppkakor en blodpalt (Zweedse knoedelgerechten, gemaakt van onder meer aardappels en meel).

KlassiekBijgerecht4 personen │ Warm

Benodigdheden

  • Oudbakken brood – 300gr (in blokjes – zie tip 1)
  • Spekblokjes – 100 gr (gerookt – zie tip 2)
  • Gele ui – 1 st
  • Peterselie – 2 el (tip 10)
  • Eieren – 2 st (kraakvers)
  • Melk – 2,5 dl
  • Bloem – 4 el
  • Noodmuskaat (versgemalen)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkommen; Garde
Bakpan; Kookpot
Schuimspaan

Voorbereidend werk

  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers.
  • Spoel de peterselie af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.

Bereiding

  • Doe de broodblokjes in een mengkom.
  • Klop de eieren in een andere kom los met een garde, roer er de melk onder en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Giet het eimengsel over de broodblokjes en roer het onder de broodblokjes.
  • Bak de spekblokjes (zie tip 3) krokant en doe ze bij de broodblokjes.
  • Fruit de ui in dezelfde pan in het achtergebleven bakvet en doe vervolgens de ui met bakvet ook bij de blokjes.
  • Peterselie en bloem over de broodblokjes strooien en alles goed onder elkaar mengen (je mag geen brooddobbelsteentjes meer zien, noch voelen).
  • Laat de knoedelmassa 15 à 20 minuten rusten.
  • Vorm met natte handen (zie tip 4 en 5) ongeveer gelijke bollen (6 à 8 stuks). De bollen niet te vast kneden (zie tip 6).
  • Leg vervolgens de bollen in lichtgezouten kokend water (het water moet net koken – zie tip 7) en pocheer ze op een zacht vuurtje ongeveer 20 minuten of tot ze boven komen drijven (zie tip 8 en 9).
  • Schep ze met een schuimspaan uit het water.

Serveren

  • Serveer de broodknoedels met groenten en vlees
    Lekker met kip en kipbouillonsaus of champignonroomsaus.

Tips

  1. Neem een paar oudbakken pistolets (men kan ook gewoon wat sneetjes oudbakken wit brood nemen en in blokjes snijden) en snij ze in plakjes. Snijd de plakjes vervolgens verder in blokjes van ongeveer 1cm. Als de binnenkant van de broodjes nog mals zijn en niet oudbakken, laat de blokjes dan nog een paar dagen verder drogen (eventueel in de oven om het sneller te laten gaan).
  2. Het toevoegen van spekblokjes, ui en peterselie is optioneel. Als men dit toevoegt, spreekt men van Spekknoedels. Men kan natuurlijk spek, ui en peterselie weglaten.
  3. Houdt men van vegetarisch, neem dan groentebouillon en laat de spekblokjes weg of vervang door quornblokjes, tempeh bacon, rooktempeh, …
  4. Maak de handen voor het vormen van de knoedels goed vochtig met koud water. Het knoedeldeeg mag niet aan de handpalm blijven plakken.
  5. Indien te plakkerig, voeg je wat paneermeel toe. Is het deeg te nat, dan meer oud brood toevoegen, omroeren en weer 20 minuten laten rusten.
  6. Je kunt de ballen ook vormen door het deeg met een ijsschep/olieboltang uit de kom te scheppen en dan ze in een stoompan (of stoomkoker) gedurende 5 minuten gaar stomen ipv in kokend water (kooktijd hangt natuurlijk af van de grootte van de knoedels).
    • Een stoompan bestaat uit een onderpan (waar water ingaat), de stoominzet (dat met gaatjes is geperforeerd) en het deksel.
  7. Je kunt het beste eerst een proefknoedel koken. Vallen de bollen steeds uit elkaar bij het koken, doe het dan op de volgende manier:
    • Voeg nog wat bloem of broodblokjes aan het deeg toe, zodat het wat steviger wordt.
    • Of men kan ze eerst eventjes (30 sec) in de microgolfoven zetten. Dit zorgt ervoor dat de broodbollen minder gemakkelijk uit elkaar gaan vallen.
    • Of leg de bollen in een ingevette ovenschaal en dek ze af met aluminiumfolie. Bak ze gedurende 30 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Verwijder de folie en bak nog ongeveer 15 minuten verder. Op deze manier kunnen ze zeker en vast niet uit elkaar vallen en zijn ze even lekker.
    • Of rol het deeg tot een worst, rol het vervolgens op in plasticolie, daarna oprollen in aluminiumfolie en een 30-tal minuten laten garen in kokend water.
  8. Neem een niet te grote kookpot, zodat de balletjes kort bij elkaar blijven tijdens het koken en minder gemakkelijk uit elkaar vallen. De knoedels mogen niet zelf gaan koken, omdat ze anders uit elkaar kunnen vallen. Haal de knoedel, zodra ze gaan drijven, uit de pan en laat ze uitlekken.
  9. Je kunt ze, na het koken van de knoedels, eventueel mooi goudbruin opbakken in reuzel, ganzenvet of olijfolie.
  10. De peterselie kan vervangen worden door verse bieslook, koriander, dille …

Drankadvies

  • /

Musictips

Thüringer Klöße
door Fritz

InfoEdge

Meer info over
Knoedel (Wiki/Nl)
Kloß of Knödel (Wiki/De)

Ook interessant


American Potato Salad

Kartoffelsalat

Patatas Bravas
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.