Sweet Potato Soup – Zoete Aardappelsoep

“Winterse warmte is deze oranje exoot„

Zoete aardappelen zijn aardappelen die nauw verwant zijn aan uien en asperges. Gelukkig is de zoete aardappel niet alleen voedzaam (rijk aan vitamine A en C), het is ook lekker en veelzijdig. Van simpele stamppotten tot stoofschotels, gratins, taarten …
Niets is zo verkwikkend op een gure winterdag als een heerlijke kom dampende verse soep. En deze zijdezachte, super veelzijdige vegetarische soep is perfect als voorgerecht en als warme lunch met wat geroosterd stokbrood.

KlassiekSoep4 personenUSA │ Warm │ Herfst – Winter

Benodigdheden

  • Zoete aardappelen – 750 gr
  • Winterwortelen – 450 gr
  • Gele ui – 1 grote
  • Preiwit – 1 st
  • Olijfolie – 3 el
  • Gember – een stuk van 5 cm
  • Kurkuma – 1 tl (voor de kleur)
  • Groentebouillon – 1,5 L (tip 1)
  • Kokosroom of zure room – 1,5 dl
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Braadslee; Kookpot;
Staafmixer; Bolzeef; Pollepel

Voorbereidend werk

  • Schil de aardappelen met een aardappelmesje of een dunschiller, snij ze vervolgens in vieren en was ze onder stromend water.
  • Was de wortel onder stromend water, schil het met een dunschiller en snij het in grove stukken.
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in grove stukken.
  • Snij het groen van de prei (er mag een paar centimeter groen aan de prei blijven), verwijder de onderkant een paar centimeter boven de wortels, haal ook het buitenste vel van de prei, snij daarna de prei in grove stukken en was ze onder stromend water.
  • Schil de gember met een aardappelmesje en rasp ze daarna grof.

Bereiding

  • Leg de zoete aardappelen en wortelen in een braadslee, besprenkel met 2 el olie en kruid met peper en zout.
  • Rooster de groenten in een op 200°C voorverwarmde oven (met ventilator) gedurende 25 à 30 minuten of tot ze gekarameliseerd en zacht zijn.
  • Verhit ondertussen in een kookpot een eetlepel olie.
  • Voeg de ui toe en laat op een medium vuur in ongeveer 10 minuten glazig en zacht worden.
    • Voeg eventueel 3 teentjes geperst knoflook toe en roer gedurende 1 minuut .
  • Voeg het preiwit toe (tip 2), kruid met kurkuma en gember (tip 3) en laat een paar minuten stoven.
  • Zodra de aardappelen en wortelen gekarameliseerd en zacht zijn, schep je ze over in de kookpot (vergeet de ovenwanten niet bij het verwijderen van de braadslee uit de oven).
  • Voeg vervolgens de bouillon toe, breng aan de kook en laat 20 à 30 minuutjes koken (tip 4).
  • Mix de soep fijn met een staafmixer (of gebruik een blender), giet de soep eventueel, voor een fluwelen soep, door een bolzeef (tip 5).
  • Proef en breng verder op smaak met peper en zout.

Serveren

  • Schep de soep over in 4 diepe borden.
  • Werk af met een werveling (een ronddraaiing) kokosmelk of een dot zure room en wat versgemalen zwarte peper (tip 6).

Tips

  1. De groentenbouillon kan vervangen worden door kippenbouillon.
  2. De prei kan aangevuld of vervangen worden door gele of rode paprika (in grove stukken).
  3. Niet zo voor gember, vervang het dan door 1 ½ tl currypoeder (milde of pittige). Bij de afwerking van de soep vervang je de zwarte peper door wat currypoeder over de soep te strooien.
  4. Je kunt er ook nog op het laatst wat appelblokjes aan toevoegen en vervolgens de soep mixen.
  5. Is de soep te dik, leng ze dan aan met wat bouillon of water. Is ze te dun, kook ze dan wat verder in tot de gewenste dikte.
  6. Je kunt de soep ook afwerken door er schaafsels Parmezaanse kaas en krokant gebakken gerookte spekblokjes over te strooien (laat de room dan achterwege). Bestrooi verder met fijngesnipperde peterselie.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Roomsoep du Barry

Courgettesoep

Kikkererwtensoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.