Passatelli in brodo – Passatelli in bouillon

“Typisch voorgerecht uit Emilia-Romagna en de Marche„

In Emilia-Romagna wordt het deeg bereid met vers broodkruim, eieren, Parmigiano Reggiano-kaas, een snuifje muskaatnoot en citroenschil. In de Marche wordt er rundgehakt aan toegevoegd. Daarna gaat het deeg door een soort vergiet met grote gaten waardoor men lange veters verkrijgt. Deze worden in bouillon gaargekookt.

KlassiekSoep4 personenItalië │ Warm

Benodigdheden

  • Rund– of kipbouillon – 1,5 liter (tip 1)
  • Broodkruim – 200 gr (versgemalen – tip 2)
  • Parmezaan – 200 gr (fijn geraspt)
  • Roomboter – 30 gr (ongezouten, kamertemperatuur – tip 3)
  • Eieren – 4 (losgeklopt)
  • Zeste van 1/2 citroen
  • Nootmuskaat – een mespuntje (versgemalen)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom; Pureeknijper; Kookpot

Bereiding

  • Vermeng in een kom het broodkruim, de Parmezaan, nootmuskaat en de zeste van de citroen. Doe er de losgeklopte eieren en de boter bij en begin alles te mengen met een houten lepel.
  • Wanneer alles gemengd is, kneed het deeg dan verder met de handen gedurende 4 à 5 minuten tot een soepel en goed gemengd deeg.
    • Is het deeg te droog, voeg dan wat bouillon (of water of zelfs witte wijn) toe.
    • Is het deeg te nat, voeg dan wat extra broodkruim toe. Maak het deeg echter niet te droog, of je kan het niet door de pureeknijper duwen.
  • Laat het deeg vervolgens 15 minuten rusten onder plasticfolie bij kamertemperatuur.
  • Vul de pureeknijper met het deeg en knijp het deeg op één of meerdere stukken vetvrij papier (of propere keukenhanddoek(en)).
    • Gebruik de grootste schijf van de pureeknijper en snij de passatelli af op een lengte van ongeveer 4 à 6 cm.
  • Breng de bouillon aan de kook en laat het op een matig vuurtje zachtjes sudderen.
  • Giet alle passatelli met één enkele stap direct van het vetvrij papier in de bouiilon.
  • Laat de passatelli zacht koken in de bouillon tot ze aan het oppervlakte komen drijven, ongeveer 2 minuten. Zet het vuur uit.
    • Bouillon net onder het kookpunt pruttelen, anders kunnen de passatelli als ze aan het oppervlak komen breken.
    • Laat de passatelli zeker niet langer koken dan 2 minuten, daar het dan de neiging heeft om uit te harden.
  • Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout (tip 4).

Serveren

  • Schep met een pollepel de passatelli met bouillon meteen in diepe borden.
  • Garneer met extra geraspte Parmezaanse kaas (voor diegene die nog extra willen).

Tips

  1. Sommige vinden een mengeling van rund- en kippenbouillon heel lekker.
  2. De verhouding van broodkruim en geraspte kaas verschilt van recept tot recept: zoals beide evenveel of 1 deel broodkruim en 2 delen geraspte kaas of 2 delen broodkruim en 1 deel geraspte kaas …
  3. Variaties:
    1. In sommige recepten wordt er bloem (farina di grano tenero tipo 00) gebruikt ipv boter. Meng de bloem samen met het broodkruim en geraspte kaas en werk het recept verder af. Dit deeg wordt gebruikt als een pasta in een hoofdgerecht! De bloem dient om het deeg compact te houden.
    2. Passatelli wordt ook bereidt met rundsvlees beenmerg. Vervang de boter door het beenmerg. Klop het beenmerg eerst romig op, vooraleer het toe te voegen aan het deeg.
  4. Parmezaanse kaas is gezouten, dus pas op met toevoegen van zout.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Faubonnesoep

Clamartsoep

Pasta e Fagioli
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.