Macco di Fave – Tuinbonensoep

“No nonsens soep, puur natuur„

Een waar oer gerecht, dat is het Siciliaanse maccu di favi. Het gaat hier om een velouté van langzaam gaar gestoofde (verse of gedroogde) tuinbonen, die geserveerd wordt met olijfolie, groenten, zoals bieten bladeren, andijvie, of wilde venkel(zaden) en soms ook met verse pasta. Macco eet men ook koud, of gefrituurd in plakjes (macco fritto).
Sommigen beweren dat het word macco uit het Arabisch Maklhutah komt, maar het is zeer aannemelijk dat het woord afkomstig is uit het Latijn Mac (weken).
De oude Romeinen aten tuinbonen al, maar dan uitsluitend bij begraafrituelen (de tuinboon stond symbool voor de ziel van de overledene). Zelfs de bekende Romeinse familie van de Fabii dankt zijn naam aan de fava (lat. vicia faba). In Sicilië en in de hele Mediterranee wordt de fava (tuinboon) al millennia lang gegeten, en staat bekend als ‘het vlees van de armen’ om zijn voedzaamheid en hoge voedingswaarde.
De schrijver Aristophanes, vertelt in zijn vermakelijke komedie “Le Rane” (De Kikkers), dat de mythische held Hercules opgevoed zou zijn geweest met macco. In de XV eeuw bestond zelfs een special pan “ad opus mirandi maccum” (om de bereiding van de macco te mogen aanschouwen).
Op Sicilië wordt macco traditioneel op Sint Joseph dag gegeten (19 maart). Het dorp Raffadali, bij Catania, staat zelfs bekend als ‘het dorp van de macco’.

KlassiekSoep4 personenSicilië │ Warm

Benodigdheden

 • Tuinbonen – 750 gr (vers of diepvries – tip 1)
 • Gele ui – 1
 • Bleekselder – 1 stengel
 • Water – 1,5 L (tip 2)
 • Olijfolie, extra vierge
 • Zwarte peper (versgemalen)
 • Zeezout
 • GARNERING
 • Room
 • Loof van venkel (fijngehakt – optioneel)
Bereiding: /
Keukengerei
Bakpan; Kookpot; Staafmixer of blender; Bolzeef

Voorbereidend werk

 • Dop eventueel de tuinbonen (als ze nog niet gedopt zijn, tip 3) en verwijder het velletje rond de boon (we houden 750 gr gedopte tuinbonen over).
 • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
 • Was de bleekselderstengels onder stromend water en snijd de bleekselderstengels in de breedte in twee en vervolgens in blokjes of plakjes.

Bereiding

 • Bak de bonen aan in een scheutje olijfolie in een bakpan.
 • Kruid met peper en zout.
 • Doe de tuinbonen vervolgens in een kookpot, alsook de selder en ui en voeg het water toe.
 • Breng aan de kook, verminder het vuur en laat een half uurtje pruttelen op een zacht vuurtje.
 • Mix met een staafmixer of in een blender tot een gladde soep en haal eventueel, voor een nog gladdere soep, door een bolzeef.

Serveren

 • Schep de soep in diepe borden, voeg nog een extra scheutje extra vierge olijfolie toe en werk af met een lepeltje room.
  • Je kunt het ook eten met penne of andere dikke pasta.

Tips

 1. De tuinboon kom je wereldwijd tegen in de meest uiteenlopende gerechten, zoals salades, (dip)sauzen, soepen en stoofpotten. Tuinbonen kunnen gestoomd, geroosterd en gebakken worden. In Nederland wordt traditioneel de tuinboon gekookt met bonenkruid, en vaak met boter, ham of spekjes gegeten. Je kunt ook gedroogde of diepvries tuinbonen nemen. Gedroogde tuinbonen moeten eerst minimum één nacht in water weken (liever 48 uur, ververs een paar keer het water), en de kooktijd is minimaal 30 minuten (korter weken betekent langer koken). Verse Nederlandse tuinbonen zijn ongeveer zes weken per jaar verkrijgbaar, van half juni tot augustus. Ze zijn al eerder verkrijgbaar, maar dan komen ze vooral uit Zuid-Europa. Hoe kleiner de tuinboontjes, hoe malser en smakelijker ze zijn. De helft van alle bonen die in Nederland worden geteeld, wordt in blik of glas geconserveerd. Engels: broad bean, fava bean, faba bean, field bean, bell bean, tic bean / Frans: fèves, féverolles / Spaans: haba, faba / Italiaans en Portugees: fava.
 2. Je kunt ook kippenbouillon nemen.
 3. Doppen: Verse tuinbonen zijn de zaden van een vrij grote, viltachtige peul. Meestal zitten er 2-5 zaden in een peul. Van 1 kg bonen krijg je ongeveer 350 g gedopte boontjes. Per persoon moet er gerekend worden op 500 tot 750 gram nog niet gedopte tuinbonen. De schillen waarin de boontjes zitten, kunnen niet door mensen worden gegeten. Tuinbonen doppen is mogelijk door ze met de duim uit de schil te drukken. Let op: van het looizuur kan de huid van je vingers zwart kleuren. Dubbel doppen: in de tuinbonen zitten ook weer boontjes. Blancheer de tuinbonen, maak met een mesje een sneetje tegenover de navel van de tuinboon, en haal het groene boontje (soms twee) eruit.

Drankadvies

 • /

Ook interessant


Faubonnesoep

Clamartsoep

Pasta e Fagioli
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.