Spanakopita – Spinazietaart

“Griekse Spinazietaart met feta„

Deze heerlijke Griekse spinazietaart kan worden geserveerd als voorgerecht, bijgerecht of zelfs als een lichte lunch

KlassiekVoor-, Bijgerecht of Lunch8 à 12 portiesGriekenland │ Warm

Benodigdheden

  • VULLING
  • Spinazie – 900 gram (vers – tip 1)
  • Gele ui – 1 kleine
  • Pijpajuin – 4 (vers)
  • Knoflook – 2 teentjes (optioneel)
  • Peterselie, platte – 3 el (vers)
  • Dille – 3 el (vers)
  • Ei – 3 (losgeklopt)
  • Olijfolie – een scheutje (extra vergin)
  • Feta – 225 gr
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • DEEG
  • Boter – 200 gr (tip 2)
  • Filodeeg – 500 gr (10 à 12 vellen – tip 3)
Bereiding: /
Keukengerei
Snijplank (groen); Bakpan; Roerlepel; Mengkom; Ovenschaal (braadslede of bakplaat); Bakkwast; Paletmes; Koksmes; Ovenwanten

Voorbereidend werk

  • VULLING
  • Was de spinazie onder stromend water en snij ze daarna in kleine stukjes op een snijplank.
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Spoel de pijpajuin af onder stromend water en snij ze vervolgens in zeer fijne ringetjes op een snijplank (groen) met een groentemes.
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en pers ze vervolgens uit met een knoflookpers.
  • Spoel de peterselie en dille af onder stromend water en hak ze vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.
  • DEEG
  • Doe de boter in een steelpannetje, laat het smelten op een zacht vuurtje (enkel smelten, niet laten bruisen of kleuren) en laat vervolgens afkoelen.
  • De filodeeg moet op kamertemperatuur zijn of iets koeler (dus eventueel eerst laten ontdooien in de verpakking in de koelkast).
    • Open de verpakking juist alvorens het te gebruiken, zodat de vellen niet uitdrogen (deze dunne vellen drogen namelijk snel uit).

Bereiding

  • Open de verpakking van de vellen filodeeg en verdeel de vellen over twee hopen.
  • Filodeeg is delicaat, net als antiek perkament papier. Om zoveel mogelijk uitdroging te voorkomen (en het dus niet uit elkaar valt), leg je over één hoop filodeeg vetvrij papier en bedek het nog eens met vochtig keukenpapier.
  • VULLING
  • De spinazie wassen en in kleine stukken snijden.
  • De ui en pijpajuin in een pan fruiten en dan de spinazie toevoegen.
  • Goed roeren en even laten meestoven (ongeveer 5 minuten), tot het meeste vocht verdampt is.
  • Haal de pan van het vuur af en laat de spinazie afkoelen (giet het eventueel nog aanwezig vocht af).
  • Doe de spinazie, ui en pijpajuin in een kom.
  • Voeg het knoflook (optioneel), verkruimelde feta, ei, een scheutje olijfolie, peterselie, dille en peper en meng door elkaar (het ei fungeert als lijm om de vulling bij elkaar te houden).
  • Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout (zout nu pas toevoegen, daar feta al zout bevat).
  • OPBOUWEN
  • Een ovenschaal (25 x 35 cm – tip 4) invetten met boter (je kunt de spanakopita ook in driehoekjes of rolletjes maken).
  • Leg het eerste vel in de ovenschaal en bestrijk met boter, zorg ervoor dat de zijkanten van de ovenschaal ook bedek is met het vel.
  • De helft van de vellen deeg (welke onbedekt waren tegen uitdroging) met gesmolten boter bestrijken en de bodem en zijkanten van de ovenschaal met de vellen mee bedekken: één vel per keer (niet beknibbelen op de boter).
  • Druk lichtjes de vellen tegen de zijkanten en in de hoeken met de bakkwast en laat de randen van de vellen over de ovenschaal hangen, je zult ze later over vouwen.
  • Het spinaziemengsel op het filodeeg leggen (strijk het glad met een paletmes), vouw nu de uitstekende randjes filodeeg naar binnen.
  • Dek nu met de overige filodeeg vellen de bovenkant af en zorg er voor dat je elk vel weer met boter insmeert voordat je de volgende er op legt.
  • Borstel royaal de bovenkant van het laatste vel met boter en plooi de uitstekende vellen naar binnen om.
  • Gebruik een scherp mes en kerf de bovenste laag van filodeeg vellen (gesneden tot je de vellen net bent doorgedrongen) om 8 à 12 (vierkante, rechthoekige, driehoekige, rolletjes…) porties te markeren. Dit vergemakkelijkt het snijden na de bereiding.
  • De spanakopita even laten rusten.
  • AFBAKKEN
  • Plaats de ovenschaal in de oven en bak de spanakopita ongeveer 45 à 50 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
    • Controleer af en toe om zeker te zijn dat de filodeeg niet verbrandt!
  • Haal uit de oven (ovenwanten niet vergeten) en laat het ongeveer 10 minuten rusten, vooraleer het serveren.
  • Snij de taart in porties volgens de inkervingen.

Serveren

  • Spinazietaart kan als voorgerecht gegeten worden, maar ook als bijgerecht of hoofdgerecht.

Tips

  1. Je kunt ook diepvries bladspinazie gebruiken (300 gr)
  2. Filodeeg is een dun deeg dat in grote vellen kant- en klaar, diepgevroren, gekocht kan worden. Het komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Filodeeg wordt gemaakt van meel, water en een kleine hoeveelheid olie. Zelden wordt er een ei aan toegevoegd. Het resulterend deeg wordt zeer dun uitgerold terwijl het continu bestrooid wordt met meel om kleven te voorkomen. Filodeeg is veel dunner en daardoor kwetsbaarder dan bladerdeeg. In tegenstelling tot bladerdeeg ontstaan er na bereiding geen dunne laagjes. Het voordeel is echter dat filodeeg minder vet bevat dan bladerdeeg, namelijk 6% versus 23% voor bladerdeeg. Voor gebruik moet het deeg ontdooid worden, terwijl het afgedekt is met een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen. Nadat het deeg gevuld is, kan het worden afgebakken in de oven of friteuse. Filodeeg wordt hierdoor knapperig.
    1. Dit deeg is geschikt voor zowel hartige als zoete vullingen en wordt ook wel voor toetjes en taarten gebruikt.
  3. Het kan ook met gesmolten boter vermengd met een gelijke hoeveelheid olijfolie.
  4. Je kunt buiten een rechthoekige ovenschaal, ook een ronde of vierkante vorm nemen. Of buiten een ovenschaal een braadslede, taartvorm of bakplaat gebruiken.

Drankadvies

  • /

InfoEdge

Meer info over
Spanakopita (Wiki/En)

Ook interessant


Appelschijfjes Met Spek Of Pensen

Frittata Di Patate

Toast Champignon
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.