Scones, Britse – Een Klein Broodje

“Een klein broodje of cake indien er suiker aan het recept is toegevoegd„

Een scone is een klein brood (of cake indien er suiker aan het recept is toegevoegd), dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Scones zijn vandaag de dag erg populair in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Ierland en Canada, maar worden ook elders in de wereld gegeten, zoals in Amerika.
Er bestaan veel variaties op het traditionele recept voor scones, zoals scones met rozijnen, fruit, kaas of krenten. Scones worden doorgaans gemaakt van tarwe, gerst of havermout, met bakpoeder als rijsmiddel.
Het verschil tussen Britse en Amerikaanse scones is de boter en suiker. De Britten doen namelijk weinig boter in hun deeg. Een echte Britse scone is dus niet zo boterachtig, niet omdat ze gezonder willen leven, maar omdat ze liever een clotted cream (dikke ongezoete room) tussen of op de scone uitsmeren. En dat is hetzelfde voor de suiker, weinig suiker in het deeg, omdat ze graag een berg marmelade of jam tussen of op hun scone willen smeren! Er bestaan natuurlijk ook hartige scones.

KlassiekDessert4 personenEngeland │ Warm

Benodigdheden

  • Zelfrijzend bakmeel – 225 gr (tip 1)
  • Basterdsuiker – 25 gr
  • Bakpoeder – 1 volle tl
  • Roomboter – 55 gr (koud)
  • Melk, volle – 150 ml (koud – tip 2)
  • Zeezout
  • Wat extra meel/bloem en melk (voor afwerking)
  • Clotted cream (optioneel)
  • Marmelade of Jam naar keuze (optioneel)
Bereiding: /
Keukengerei
Bolzeef; Mengkom; Deegroller; Bakpapier of Siliconen bakmat; Bakplaat; Bakkwast; Keukenhanddoek

Voorbereidend werk

  • Haal de boter uit de koelkast, pak een snijplank en snij de boter in kleine blokjes met een keukenmes.. Laat de boter nu gewoonweg uit de koelkast staan, zodat het ietsje warmer zou worden. De boter moet nog lichtelijk koud aanvoelen.

Bereiding

  • Zeef het meel en bakpoeder via een bolzeef in een mengkom. Voeg de suiker en een mespuntje zout eraan toe.
  • Zodra de boter nog lichtelijk koud is, voeg je de boter bij het bakmeel.
  • Knijp vervolgens met je vingertoppen de boter fijn en wrijf het door het meel tot het mengsel op broodkruimels lijkt (zandachtige structuur – tip 3 en 4).
  • Maak een kuiltje in het midden van het mengsel en giet snel en gelijkmatig de melk in de kom, terwijl je door het bakmeel spatelt of mes (niet met je handen). Het deeg zal er kruimelig en ongemengd uitzien. Je hebt een kleverige klomp.
    • Indien het deeg té plakkerig is, kan je extra bakmeel toevoegen. Indien het te droog lijkt, wat extra melk toevoegen (één tl per keer).
  • Strooi wat bloem op een aanrecht of broodplank, kieper het deeg erop neer en kneed het héél kort zodat het een zacht, maar vast geheel wordt.
    • Kneed niet meer dan 3 tot 4 keer!
  • Rol het deeg uit met een met bloem bestoven deegroller of druk het plat met je handpalm (eventueel nog wat extra meel/bloem strooien op het aanrecht) tot een dikte van ongeveer 2,5 cm.
  • Doop een ronde uitsteekvorm (Ø 5 cm – of een andere vorm van uitsteekvorm) in meel/bloem en steek de scones uit (tip 5). Doop telkens weer het vormpje in de bloem.
    • Met ‘steek de scones uit’ wordt bedoeld dat je de uitsteekvorm op het deeg zet, en dan met een stevige tik dwars door het deeg gaat, zonder ook nog maar de uitsteekvorm te verdraaien, want anders zullen de scones een vreemde vorm krijgen na het bakken, maar dat maakt het dan misschien meer rustiek en cool.
  • Leg bakpapier of siliconen bakmat op een bakplaat (tip 6),
  • Leg de scones op de bakplaat. Nu kan je ze op twee manieren neerleggen:
    • Ofwel leg je ze bijna of helemaal tegen elkaar. Dit zorgt ervoor dat de zijkanten van de scones zacht zullen zijn en dat de scones omhoog zullen rijzen en niet zijwaarts.
    • Ofwel leg je ze uit elkaar op de bakplaat (meer dan 2 cm). Nu zullen zowel de bovenkant als de zijkanten krokant zijn, maar misschien dan minder omhoog gerezen en meer zijwaarts.
  • Kneed het deeg weer tot een geheel en steek opnieuw uit, totdat er geen deeg over is.
  • Neem de kwast, doop deze in wat melk en smeer elke scone in met een dun laagje melk. Hierdoor krijg je een glanzend knapperig korstje (tip 7).
  • Plaats de bakplaat in een op 220°C voorverwarmde oven en bak ze in het midden van de oven gedurende 12 à 15 minuten (tip 8).
    • Als ze klaar zijn zullen ze zijn gestegen en is de bovenkant goudbruin gebakken.
  • Zodra ze klaar zijn kunnen de scones in een mandje gedaan worden en afgedekt worden met een schone keukenhanddoek om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen.

Serveren

  • Een scone wordt traditioneel niet open gesneden, maar opengebroken om er beleg op te doen.
  • Traditioneel worden de zoete scones in Engeland gegeten met ‘clotted cream’ (dikke ongezoete room) of smeerbare roomboter, en honing, marmelade of jam. Ook lemon curd is erg lekker en fris. Het zijn een vast hapje bij de afternoon tea, maar ze kunnen ook genuttigd worden bij het ontbijt of bij de koffie/thee.

Tips

  1. Je hebt nog wat extra bakmeel of gewoon bloem nodig om bakplaat en uitsteekvormen in te bloemen.
  2. Zorg er altijd voor dat je vetstof en vloeibare ingrediënten koud zijn. Je wilt koude deeg in contact laten komen met de hitte in de oven. De stoom ontstaan door de verdamping van het water in de vetstof en het vloeistof zorgt voor een lichtere scone!! Wees dus ook voorzichtig met het deeg en doe ze weinig mogelijk handelingen. De warmte van je handen zal het deeg opwarmen en het deeg teveel bewerken zal resulteren in een zware scone.
    • Je kunt de melk natuurlijk vervangen door slagroom (maar dat is op z’n Amerikaans natuurlijk, zoals meer suiker en boter gebruiken) of als je een frisse scone wilt, gebruik dan karnemelk.
  3. De boter onder meel of bloem mengen, kan je ook met een ‘pastry blender’ doen, een bijzonder handig apparaatje om boter door meel te mengen of te verkruimelen.
  4. Ideeën om je scones een smaakje mee te geven:
    • Voeg specerijen toe zoals kaneel, kardemom, kruidnagel, piment, gember … specerijen toevoegen in de droge ingrediënten.
    • Voeg kruiden toe zoals munt, basilicum, rozemarijn … kruiden toevoegen in de droge ingrediënten.
    • Voeg citrus raspt toe zoals sinaasappel, citroen, limoen, grapefruit … rasp toevoegen in de vloeibare ingrediënten, wanneer je ze onder de droge ingrediënten mengt.
    • Voeg extracten toe zoals vanille, citroen, amandel, anijs, rum, munt … extracten toevoegen in de vloeibare ingrediënten, wanneer je ze onder de droge ingrediënten mengt.
    • Voeg mix-ins toe (allemaal in niet te grote stukjzes natuurlijk) zoals verse of bevroren bessen (bosbessen, frambozen, kersen, aardbeien …), chocolade chips, geroosterde kokos, gehakte noten (pecannoten, amandelen, pistachenoten …), enz … mix-ins toevoegen nadat de boter in de bloem is ingewreven of voor het toevoegen van de vloeistof.
    • Voeg een glans of glazuur toe zoals abrikozenjam voor glans, en als glazuur roomkaasglazuur, eiwitglazuur, suikerglazuur.
  5. Geen uitsteekvorm in welke vorm dan ook, neem dan gewoon een drinkglas. Of snij het gewoon met een mes in al dan niet even grote stukken (zeg maar meer “artisanaal/ambachtelijk”).
  6. In plaats van de bakplaat in te vetten met boter en daarna met bloem te bestuiven om aanbakken te voorkomen, neem je bakpapier of siliconen bakmat en dit om ervoor te zorgen dat de onderkanten van de scones niet te donker gebakken worden.
  7. Je kunt de melk ook vervangen door een opgeklopte scharrelei.
  8. De baktijd hangt af van de dikte van scones! Dus het kan zijn dat het wat korter of langer is. “Oefening baart kunst!” zou ik zeggen.

Drankadvies

  • /

Variaties

* Hartige scones
Voor hartige scones laat je de suiker weg en kan je eventueel dadels toevoegen aan het beslag. Geraspte kaas (zoals Parmezaanse kaas) is ook erg lekker..
.

InfoEdge

Meer info over
Scone (Wiki/En)

Ook interessant


Chapati

Sodabrood

Maïsbrood
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.